Храните, които по никакъв повод не бива да претопляме повторно

x

Приготвяйки по-голямо количество храна, ние правим всичко възможно да я изконсумираме в рамките на няколко дни, за да не я изхвърлим. Вземаме от нея на работа, слагаме я на масата за вечеря и така, докато не свърши. Това обаче се оказва малко рисковано, особено ако е съхранявана неправилно, защото може да доведе до хранителни разстройства и натравяния. Затова ви съветваме да бъдете предпазливи, когато стопляте вече приготвените, но изстинали блюда, съдържащи следните продукти:

Целина, спанак и цвекло. Топлинната обработка може да промени количественото съотношение на нитратите, налични в тези зеленчуци. Те се превръщат в токсични и водят до канцерогенни свойства на храната при повторно загряване. Така, че по-добре е да ги ядете студени, макар и вкусът им да не е същият.

Гъби. Като цяло, приемът на гъби трябва да се осъществява непосредствено след приготвянето им или влагането им в определени ястия. Когато претопляме храната, в която се съдържат, нарушаваме целостта на съдържащия се растителен протеин, а това води до болки в стомаха и коремно неразположение.



Яйца. Изключително опасно е да подлагаме яйцата на вторичен термичен процес. Това ще доведе до разрушаване структурата на белтъчините, в следствие на което стомахът ни ще получи противоречиви сигнали и ще настъпи абсолютен хаос в коремната кухина. Ако не искате да си навлечете сериозни проблеми с храносмилателната си система, бъдете предпазливи.

Картофи. Те са малко коварни, защото трябва да се охладят на стайна температура веднага, щом са готови след първоначалното си приготвяне. Високата температура може да стимулира синтеза на ботулиновия токсин, причиняващ опасна инфекция, чието лечение е много трудно. Вълните от микровълновата фурна не могат да го унищожат, затова съхранявайте картофите в хладилник.

Вижте още: Добро утро! С какво предлагате да заменим кафето си тази сутрин?



Ориз. По последни изследвания е установено, че недобре почистеният ориз може да бъде преносител на спори на бактерии, които водят до стомашни разстройства. Високата температура на приготвяне не възпрепятства тяхното възпроизводство и оставен извън хладилника, оризът може да се превърне в причина за опасно хранително натравяне, съпроводено с повръщане и диария. При претопляне няма да унищожите тези бактерии, а можете да постигнете точно обратния ефект.

Пиле. Протеинът, който изгражда структурата на пилето, се видоизменя в следствие на неколкократно претопляне. В нашия случай и едно е напълно достатъчно, за да ни накара да се откажем от него, когато вече сме го стоплили, без да знаем за последствията. Консумацията му може да предизвика хранителни смущения и болки в стомаха. Затова е по-добре да извадите месото от хладилника, да го оставите да се отпусне на стайна температура и чак тогава да го изядете. Бъдете внимателни и съхранявайте продуктите правилно, за да избегнете всякакви проблеми, свързани с храносмилателната система, и цялостно неразположение на организма!



Текст: Звезделина Георгиева

Снимки: Press

Вижте още:

Прясното мляко – незаменим източник на калций или скрита заплаха за тялото ни?

Овесени ядки – за да сте здрави и в перфектна форма

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бяла рокля в студен ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени