Как жените от различните краища на света се хранят, за да изглеждат добре?
Направихме малко проучване, а резултатите са по-долу!
Има какво да научим от французойките, италианките, тайландките и още…
Французойките и уважението към храната
Да пиеш кафе на крак по пътя за работа? Да хапнеш сандвич, докато се разхождаш из града? Не, не и не! Във Франция това не може да се види, защото французите се отнасят сериозно и с уважение към храната. Който се концентрира върху храната, яде по-малки порции. Ако ви се пие кафе, седнете в кафене и нека ви го сервират в порцеланова чаша. Забравете за чашите за еднократна употреба. Ако сте гладни, можете да хапнете сандвич, но сервиран в чиния. Така освен че ще регулирате порциите си, ще внесете и спокойствие в деня си.
Италианките и 6-минутната им паста
Защо хората в Италия не са масово с наднормено тегло при всичкото това тесто? Ето отговорът. Сосовете са много пестеливо дозирани. Пастата не плува в сметана или олио. Тестените продукти се приготвят ал денте, така при сервиране те съдържат по-малко нишесте и захар и повече белтъчини и други хранителни вещества. Порцията засища за повече време. Варете спагетите 6 минути. Не сервирайте повече от 4 лъжици сос на 100 грама паста.
Унгарките и оцетът
В Унгария се правят и се консумират много туршии. Известно е, че оцетната киселина регулира нивото на кръвната захар и пречи на свръхпроизводството на инсулин (при високо ниво на инсулин мазнините не се изгарят). Пробвайте да си приготвяте салата с винегрет от 1 лъжичка олио и 2 лъжички оцет.
Индийките и обядът
Според Аюрведа най-голямата порция трябва да изяждаме на обяд (не на вечеря). Т.нар. огън на храносмилането е най-силен в часовия интервал 10:00-14:00 ч., съответно тогава храната се преработва най-добре. Постепенно увеличавайте количеството храна на обяд за сметка на количеството на вечеря. Изключете от списъка си за пазаруване мазното сирене, белия хляб, колбасите. Яжте обезмаслена извара, варена шунка и ръжен хляб. За вечеря удвоете количеството зеленчуци и намалете наполовина месото.
Японките и правилото за 80%
Японците оставят приборите, когато усетят и най-лекото чувство на засищане. Тогава стомахът е 80% пълен. Ако след това продължим да се храним, стомахът се разширява и с времето започва да иска все по-големи количества храна. Хранете се бавно, дъвчете добре. Когато преглъщате, усетете какво казва стомахът ви. Ако доловите лека тежест, спрете да се храните, колкото и да е вкусно.
Малайзийките и куркумата
Куркумата се отглежда най-вече в Малайзия и е част от всички видове къри. Куркумата съдържа куркумин, който помага да не пълнееем, разграждайки мазнините. Добавяйте една лъжичка куркума на всяко ястие, което понася такъв цвят и малко горчив вкус.
Тайландките и лютото
Лютите чушки, зеленото или червено къри и всички други лютиви подправки загряват и така ускоряват обмяната на веществата. Съответно се изгарят повече калории. Освен това ядем лютивата храна по-бавно, в по-малки количества. Купете люти чушки за ястията с паста, кайенски пипер за супите и лют пипер за ястията с бобови.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Pexels