2024 без диети, но в целта

x

Как да се храним максимално здравословно, без да се подлагаме на каквито и да било диети?

От модни диети до погрешни схващания за това как да се храним по-здравословно, за да постигнем невъзможни цели за тялото си, множество фактори превръщат храненето в нещо извънредно сложно и напрягащо. Запомнете: здравословното хранене не е и не трябва да бъде такова, а и никой от нас няма нужда от напрежение и терзания в началото на годината.

Не съществува един общовалиден метод или вълшебен списък с насоки, които автоматично да ни помогнат да постигнем всичките си здравословни цели, да почувстваме повече енергия, да изчистим кожата си, да регулираме теглото си. Освен това когато ядем, ограничавайки се, никога няма да се почувстваме удовлетворени и щастливи.

Зарежете диетите и опитайте тези 14 хака да се храните по-здравословно тази година.



Яжте листни зеленчуци с две хранения на ден

От спанак през рукола до кресон, зелените листни зеленчуци са пълни с витамини, минерали и фибри. Плюс това можем много лесно да ги включим в ежедневното си меню. Опитайте да добавите спанак към смутито си, сложете къдраво зеле в пастата си или соса, поръчайте за гарнитура салата, когато се храните навън.

Открийте растителни алтернативи на любимите си храни

Ако не обичате салати, не яжте салати. Вместо да ядете храни, които не харесвате, бъдете креативни с по-здравословни версии на любимите си храни. Опитайте да добавите повече зеленчуци или да направите лесни замени. Например изберете блат за пица от карфиол – защо не?



Яжте плодове със закуската

Плодовете са пълни с антиоксиданти, минерали и фибри. Независимо дали избраната от вас закуска е омлет или сандвич с авокадо, помислете за добавяне например на шепа горски плодове или грейпфрут отстрани.

Опитвайте по един нов зеленчук всяка седмица

Вероятно имате един и същ списък с хранителни стоки, който ползвате, когато пазарувате. Въпреки че на нас, заетите момичета, ни е необходимо да имаме списък, той невинаги ни подготвя за най-креативните ястия или за най-голямото разнообразие от хранителни вещества. Предизвикайте себе си да опитвате по един различен зеленчук, който никога преди не сте опитвали.



Заредете се с полезни напитки

Знаете, че трябва да пиете вода и да избягвате подсладени напитки, доколкото е възможно, така че сега е време да промените хидратацията си и да включите още повече полезни напитки. Например чайовете (зелен, бял, хибискус) носят много ползи за здравето благодарение на полифенолите в тях.

Добавяйте билки към всяко хранене

Билките (пресните подправки) всъщност са листни зеленчуци, пълни с хранителни вещества и различни ползи за здравето. Освен това правят всичко по-вкусно. Босилек, магданоз, мента, розмарин, кориандър към домашна пица или паста освен в салати са чудесен вариант. Помислете и за създаване на собствена билкова градина у дома.



Направете времето за хранене свещено

В свят, в който често хапваме в движение и на крак, забравяме, че храната всъщност не означава само оцеляване. Времето за хранене служи като напомняне да направите пауза, да забавите и да се насладите. Помислете дали да не изключите телевизора, да приберете телефона си и да превърнете всяко хранене във възможност да се отпуснете и да изживеете момента пълноценно.

Слушайте сигналите за глад

Вместо да се принуждавате да ядете по три пъти на ден, просто яжте, когато сте гладни. Осигурете си питателни ястия и се съсредоточете върху това да нахраните тялото си с достатъчно енергия. Открийте количеството, времето и начина на хранене, които работят най-добре за вашето тяло и начин на живот.



Поръсвайте семена върху всичко

Чиа, ленено семе и тиквени семки съдържат голямо разнообразие от витамини, антиоксиданти и минерали като калций, цинк, магнезий и др. Поръсвайте със смляно ленено семе всичко (да, дори ястия като паста и салати). Експериментирайте, ще ви хареса.

Включете в менюто си повече храни, богати на вода

Консумирането на храни с високо съдържание на вода е тайната на дългосрочната и трайна хидратация. Можем и да „ядем“ водата си, освен да я пием. Домати, краставици, маруля и горски плодове са с високо съдържание на вода. Динята е една от най-хидратиращите храни, със съдържание на вода от 92%, но за нея ще трябва да изчакаме до лятото.



Напълнете по-голямата част от чинията си с храни от земята

Вместо да измервате, проследявате или ограничавате, просто се уверете, че по-голямата част от чинията ви идва от земята (вместо от фабрика), независимо дали изглежда като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни (като овес, ориз и киноа) или ядки и семена. Така ще се заредите с храни, които ви карат да се чувствате добре.

Добавете повече фибри

Фибрите са част от храните, които тялото не може да разгради, така че преминават през цялата храносмилателна система и я поддържат здрава. Богати на фибри са плодовете, зеленчуците, ядките, пълнозърнестите храни и семената.



Яжте цветовете на дъгата

Растенията получават цветовете си от антиоксиданти, така че има смисъл да ядете всички цветове, за да осигурите на тялото си всички антиоксиданти. Включете всички цветове – червени (домати, ябълки, чушки, ягоди, малини, череши, нар), оранжеви (сладки картофи, тиква, мандарини, портокали), жълти (банани, лимони, царевица), зелени (листни зеленчуци, брюкселско зеле, тиквички, краставици, авокадо, броколи), сини (боровинки, къпини, сливи), лилави (лилаво зеле, патладжан, грозде, лилави картофи). Не забравяйте и бяло (карфиол, чесън, гъби). Така ще получавате изобилие от фитонутриенти и пълния спектър от витамини, минерали и аминокиселини. Като лесен трик опитайте да добавите поне три различни цвята към всяко хранене или включете всеки цвят на дъгата, докато пазарувате.

Позволете си да се наслаждавате на храната, която обичате

Може да си мислите, че лишаването ви помага да избягвате „лошите“ храни, но в действителност лишаването причинява усещане и нагласа за липса, което означава, че е по-вероятно да преядете в някакъв момент или да не се наслаждавате истински на живота си. Когато премахнем етикетите „добри“ и „лоши“ от храните, можем да се вслушаме в това, което тялото ни наистина иска. Започваме да копнеем за храните, които ни помагат да живеем, докато съзнателно се наслаждаваме на храните, без които никога не бихме искали да живеем.


Текст: Деси Найденова

Снимки:Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени