5-те индийски хранителни навици, които задължително трябва да усвоим

x

Може да се каже, че има много какво да научим от индийците спрямо техните хранителни навици и култура на поведение. Тяхната кухня е изключително богата на вкусове, аромати и цветове, което безспорно й отрежда място в графата „полезно и здравословно“. Ако искаме да достигнем прага на дълголетие, на което се радват цветнокожите азиатци, ще се наложи да приемем някои от техните навици.



Повече подправки – повече здраве. Предимствата на индийската храна са свързани най-вече с изобилието от подправки, които включват в състава й. Кориандър, куркума, сминдух, синап, кимион, кардамон, лют червен пипер, канела и още много други правят ястията толкова интензивни и апетитни. Те действат антисептично и противовъзпалително, защото всяка една подправка има антиоксидантни свойства и лечебна сила. Освен това влияят върху заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната системи. Имат изключително благотворен ефект върху кожата и някои органи.

Винаги прясна храна. Индийците не консумират замразени храни и полуфабрикати като една много голяма част от населението на Земята. Техните разбирания включват приготвяне на свежи храни, зеленчуци и ядки, които не са минали предварителна термична обработка и са запазили ценните си качества. Пресните хранителни продукти са здравословни и предпазват от дегенеративни заболявания, рак, инфаркт и инсулт. Затова са предпочитани пред всички останали независимо от интервала на храненията.

Вижте още: Тези подправки… са всичко, от което се нуждаем



Напитките трябва да имат аромат. Индийците са известни с това, че пият изключително много течности през целия ден. По-различното в тяхната традиция обаче е това, че във всяка напитка добавят различен аромат, който отключва определени функции на органите и системите в тялото. Приемът на такива течности обещава по-добро психическо и физическо здраве, по-малко болести и неразположения.

Печеният хляб е една от основните храни на тяхната трапеза. Наречен още чапата или както е по-познат при нас като пърленка, традиционният индийски хляб е неразделна част от храненето, като дава усещане за ситост и енергия през целия ден. В него се съдържат необходимите количества протеини, витамини, фибри, въглехидрати и полезни вещества. Освен това е лесно смилаем и вкусен.



Индийците обичат лютеница. Те добавят към нея букет от подправки и билки, които я правят малко по-различна на вкус от българската. Цветнокожите представители на Южна Азия смесват почти всичко с лютеница и я консумират относително често, защото съдържа ароматни и полезни зеленчуци, които засилват апетита.

Текст: Звезделина Георгиева

Снимки: Press

Вижте още:

ДВЕ БЪРЗИ ЗАКУСКИ И ЕДИН ДЕСЕРТ ОТ ТАЙНИТЕ НА THE SECRET DINNER

50 ПРИЧИНИ ДА ЗАЛОЖИМ НА БЪЛГАРСКОТО ВИНО

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Игра на принтове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ