5 полезни индийски навика в храненето

x

Може да се каже, че има много какво да научим от индийците спрямо техните хранителни навици и култура на поведение. Тяхната кухня е изключително богата на вкусове, аромати и цветове, което безспорно й отрежда място в графата „полезно и здравословно“. Ако искаме да достигнем прага на дълголетие, на което се радват индийците, ще се наложи да приемем някои от техните навици.



Повече подправки – повече здраве. Предимствата на индийската храна са свързани най-вече с изобилието от подправки, които включват в състава й. Кориандър, куркума, сминдух, синап, кимион, кардамон, лют червен пипер, канела и още много други правят ястията толкова интензивни и апетитни. Те действат антисептично и противовъзпалително, защото всяка една подправка има антиоксидантни свойства и лечебна сила. Освен това влияят върху заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната системи. Имат изключително благотворен ефект върху кожата и някои органи.



Винаги прясна храна. Индийците не консумират замразени храни и полуфабрикати като една много голяма част от населението на Земята. Техните разбирания включват приготвяне на свежи храни, зеленчуци и ядки, които не са минали предварителна термична обработка и са запазили ценните си качества. Пресните хранителни продукти са здравословни и предпазват от дегенеративни заболявания, рак, инфаркт и инсулт. Затова са предпочитани пред всички останали независимо от интервала на храненията.

Вижте още: Тези подправки… са всичко, от което се нуждаем



Напитките трябва да имат аромат. Индийците са известни с това, че пият изключително много течности през целия ден. По-различното в тяхната традиция обаче е това, че във всяка напитка добавят различен аромат, който отключва определени функции на органите и системите в тялото. Приемът на такива течности обещава по-добро психическо и физическо здраве, по-малко болести и неразположения.

Печеният хляб е една от основните храни на тяхната трапеза. Наречен още чапати или както е по-познат при нас като пърленка, традиционният индийски хляб е неразделна част от храненето, като дава усещане за ситост и енергия през целия ден. В него се съдържат необходимите количества протеини, витамини, фибри, въглехидрати и полезни вещества. Освен това е лесно смилаем и вкусен.



Индийците обичат „лютеница“. Те добавят към нея букет от подправки и билки, които я правят малко по-различна на вкус от българската. Смесват почти всичко с тази „лютеница“ и я консумират относително често, защото съдържа ароматни и полезни зеленчуци, които засилват апетита.


Текст:Fashion Inside

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени