Как да намалим вредата от пушенето?

x

 

 


Добре известни са фактите за вредата от пушенето – цигарите предизвикват рак, причина са за безплодие, водят до заболявания като бронхити, емфиземи и рак на белия дроб, а и на дихателните пътища (10 пъти по-често при пушачи), сърдечно-съдови заболявания (4 пъти по-често при пушачи). В развитите държави пушачите живеят с 13 години по-малко от непушачите. Това обаче не е достатъчна причина за тези, които пушат, да се откажат. Всъщност, пушачите трудно могат самостоятелно да сложат край на своя вреден навик.

Защо на пушача му е трудно да се откаже?

Причината е в това, че никотинът преизвиква по-силна зависимост от кофеина и марихуаната и отстъпва само пред алкохола! Затова почти всеки пушач знае, че отказването от цигарите води до влошаване на здравословното състояние със  симптоми, като постоянен глад, болки в мускулите, лошо настроение, тревожност, чести простудни заболявания и т.н. Налага се да признаем, че никотинът се внедрява в нашия организъм и влиза във вътрешния му баланс, изграждан с години. Точно затова лекарите препоръчват на пушачите да отказват цигарите постепенно, плавно и бавно, намалявайки количеството на изпушените цигари, или да ги заменят с електронни цигари и никотинови лепенки.

 


 


 

Има решение!

Обаче не е всичко загубено! Има вещества, които намаляват вредата от цигарите. Учени откриха, че пушачи, които боледуват с описаните заболявания, имат недостиг на селен и витамин Е. И двета вещества се явяват  много силни антиоксиданти и предпазват нашите клетки от разрушение и канцерогени, а, знае се, цигареният дим е един от най-силните канцерогени. Пушачи, които нямат недостиг на витамин Е и селен, боледуват от гореописаните заболявания почти толкова често, колкото непушачите. Така че, вече е клинично доказано, че приемът на витамин Е и селен намалява при пушачите онкозаболяванията  2 пъти!

Откъде да си ги набавим?

Витамин Е се съдържа в студено пресованото олио – най-вече в зехтина, в яйцата (най-добре пъдпъдъчи), в пшеничните зародиши (масло от зародиш на пшеница), в покълналите семена, в гхи, бадемите и кашуто. Източници на селен са бъбреците и черния дроб, телешкото, рибата тон (неконсервирана), омарите, скариди, стридите, говеждото филе, свинското, бразилския орех, житото, овесените ядки и броколите. Ако не обичате тези продукти или по някаква друга причина те не присъстват във вашето меню, би било добре да приемате хранителна добавка, в която се съдържат и двете, но  имайте предвид, че те действат синергично, взаимно подсилвайки се един друг, затова се препоръчва да се купуват като комплекс.

Текст: диетолог Ксения Тюменцева

Снимки: Press

Вижте още:

7 уелнес тенденции през 2013

Дали не сте обезводнени без да подозирате?

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто от BURBERRY

Палто от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Slim boyfriend jeans от GRLFRND

Slim boyfriend jeans от GRLFRND Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от VERSACE

Пуловер от VERSACE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнен пуловер от WE NORWEGIANS

Вълнен пуловер от WE NORWEGIANS Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Благодарни сме на есента за всеки ден, в който оставяме палтото у дома!

Ако сте пропуснали
Най-четени