Официално тийнейджърството протича между 13-ата и 19-ата година. Най-видимите му прояви се изразяват не само в неукротимите хормони, но и в добиването на не съвсем здравословен вид на кожата. Ако сте от късметлиите, избегнали сблъсъка с акнето, поздравления! Ако не, продължете да четете нататък.
Сериозният проблем идва, когато кожата, покрита с несъвършенства, продължи да бъде част от живота ни и след 20-годишна възраст. Причините за това могат да бъдат много – от хормонален дисбаланс до замърсената околна среда. Също така е възможно разковничето да се крие в хладилника или някой от кухненските ни шкафове. Кои са храните, които могат да навредят на здравия вид на лицето ни?
Прости (непълноценни) въглехидрати
Съставени са от прости захари, наречени монозахариди или двойни захаридни единици, наречени дизахариди. Съдържат се в хляба, пастата, бисквитите и шоколада. Проучване показва, че ако за 10 седмици тези продукти се заменят с пълнозърнести, кожата ще добие по-чист и здрав вид. Черните точки ще бъдат редуцирани с 28%, а пъпките – със 71%.
Мляко
Прекалената употреба на мляко също причинява кожни проблеми. В краве млякото се съдържат хормони, които предизвикват акне. Според изследванията, любителите на прясно мляко са с 44% по-предразположени към кожни раздразнения, отколкото тези, които го избягват. „Правилото” не важи за домашното прясно мляко, но пък неговото набавяне е малко по-трудно.
Месо
Според експерти, Омега-6 мастните киселини, съдържащи се в месните продукти, могат да навредят на кожата. Можете да попречите на този процес, като опитате да замените месото с храни, богати на Омега-3 мастни киселини, които придават на кожата здравословен блясък. Най-добрите източници са мазните риби и растителните мазнини, по-конкретно сьомга, риба тон, треска, карфиол, зеле, ленено семе, орехи и други.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Pixabay; Unsplash
Вижте още:
Заредете се с енергия за деня с прясно изстискан фреш от плодове или зеленчуци