Скритият код на парфюмите

x


Казват, че красотата е в очите на наблюдаващия. Но привличането се основава на нещо повече от любов от пръв поглед. Ние сме активно привлечени от противоположния пол и заради тембъра на гласа. А ако се доверим на последните научни изследвания, химията с друг човек много вероятно се дължи и на едно от „химическите“ ни сетива: обонянието.

 

Има ли аромати, с които можем да станем по-съблазнителни?

Не е добре да разглеждаме ароматите като универсално средство за съблазняване, защото всички сме различни. Туберозата, която в последно време е нарочена в парфюмерния свят като аромат на еротиката, за някои е непоносима. Дали едно ухание ще носи еротично послание или не зависи от културния бекграунд, от опита с ароматите и от спомените.

Като притегателен център се смята мирисът на „Obsession for Men“ на Calvin Klein. Преди време с негова помощ заловиха тигрица, която дълго време тероризирала жителите на индийския град Падхаркавад. Предполага се, че съдържащият се в парфюма цибетон – феромон с мускусен аромат, се възприема от котките като аромат на мъжкар.За секса, от първо вдишване

Парфюмерийните мускуси са огромно семейство от различни аромати: някои от тях ухаят на свежест и чистота, а други – на пръст и животинско. Най-общо казано всичко е абстракция (и синтетика: натуралният мускус по етични съображения не се използва в съвременната парфюмерия). Що се отнася до сексапил, интензивният „Muscs Koublai Khan“ на Serge Lutens напомня като аромат на запотен ездач на камила, което също е еротика.

Има нещо в жасмина обаче, което вълнува хората с различна възраст и образование, особено тези от северните народи – вероятно защото по пътя на асоциацията той бива свързван с почивката, медения месец и ваканцията (жасминът е южно растение). Преди няколко години учените от Рурския университет установили, че при жените хедионът – един изключително популярен в парфюмерията синтетичен аналог на жасмина, действал активно върху участък от хипоталамуса, отговарящ за сексуалната възбуда. Първите, използвали хедион, са Dior – в класическия им мъжки аромат „Eau Sauvage“, който е любимият парфюм на известния актьор и автомобилен състезател Стийв Маккуин.Гурме и афродизиаци

По правило афродизиаци се наричат веществата, които засилват половото влечение и половата активност и това обикновено са хранителни продукти. Най-известните сред тях са черния хайвер, стридите, женшена и целината. В това има известна логика: в стридите (и в много други морски продукти) се съдържат цинк и селен, които са важни за баланса на половите хормони както при мъжете, така и при жените, а някои съединения в корените на женшена разширяват кръвоносните съдове – което е добре за появата и задържането на ерекцията. За целта обаче е добре да се яде женшен, а не просто да се мирише. Освен това гурме вкусовете обикновено се въртят около различни и най-често сладки неща: ванилия, горена захар и кондензирано мляко. Но възприемането на тези аромати е много субективно: хората, които не обичат мириса на ванилия също не са никак малко.

Случайно ли избираме любимия си парфюм? Съвсем не. В аромата му подсъзнателно търсим онзи специален код, който не само ни олицетворява, но и пренася скритото послание, привличащо себеподобни.

 

Текст: Нора Атанасова

Снимки: Pixabay

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Въпреки  дъждовното време, днес каним слънцето на разходка!

Ако сте пропуснали
Най-четени