Ако още не сте забелязали, всяка година диетолози и специалисти по хранене нарочват определен продукт за панацея, медиите мултпилицират ефекта, който пък се клонира от обществото във фризьорски салони, офиси и други места за убиване на времето. Така с определена цикличност се появяват суперпродукти, на които се приписват почти магически свойства. Една от звездите в последно време е лимецът. Всъщност, това житно растение е сред най-старите храни на човечеството. Лимецът, на практика, е вид пшеница, но много по-издръжлива – може да оцелява върху бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо. Геномът му е останал непроменен от векове.
Няма да е пресилено, ако кажем, че е храна-лекарство. Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Витамин Е играе профилактична роля за сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези и извеждането от организма на свободните радикали. Минералите от своя страна са важна част от нормалното физиологично състояние на организма. Интересен факт е, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това на лимеца, произведен в други страни. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезна храна за спортуващи хора и за страдащите от мускулни травми и разтягания. Освен това, този вид жито се оказва поносим за хора, чувствителни към глутена. Народната медицина препоръчва консумирането на лимец при колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма. Така че, вместо бяло брашно, сложете в сладките и соленките, които печете вкъщи, лимец. Ако ви мързи, просто отскочете до близкия био магазин, в който със сигурност има разнообразни продукти с лимец.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Pixabay
Вижте още:
Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма