Истини и легенди за холестерола

x


Холестеролът се счита за един от големите врагове на здравето през 21 век. Но наистина ли той е толкова вреден и дали лекарствата, с които понижаваме нивото му, не са още по-опасни?

През февруари тази година, американската Агенция за храните и лекарствата направи „важни промени за безопасност“, като сложи предупреждение върху етикетите на лекарствата, базирани на статин група медикаменти, понижаващи холестерола, използвани от милиони американци. Съгласно новите правила, производителите на тези лекарства трябва да предупреждават за потенциално сериозно увреждане на паметта и други когнитивни нарушения, свързани с използването им.

Трудно е да си представим, че фармацевтичният подход за понижаване на холестерола може да е напълно безопасен. И дали рискът от странични действия на медикаментите си струва? Някои ще кажат – да. Според разпространеното мнение холестеролът е свързан с много проблеми – от болести на сърцето до инсулти и дори рак. Данните, подкрепящи неговата ключова роля за сърдечно-съдови заболявания, са оповестени за първи път през 1948 година. Информацията от това първо мащабно изследване обаче се манипулира през годините и днес е опростена до разбирането, че трябва да се прави всичко, за да се избавим от холестерола. И така, много хора забравиха за омлета.

Всъщност, холестеролът не е толкова черен, колкото го изкарват. Дори напротив. Холестеролът е основен компонент в защитата на всяка клетка в човешкото тяло. Особено важно е значението му за мозъка, тъй като този орган представлява около 2 до 3% от общото ни телесно тегло, а 25% от холестерола е в него.

Холестеролът е важен за производството на важни молекули, като половите хормони прогестерон, естроген и тестостерон, както и храносмилателните жлъчни киселини, които позволяват да се извличат хранителни вещества от храната, която ядем. Холестеролът е суровината, от която сме в състояние да произвеждаме витамин D, когато сме изложени на слънчева светлина. Витамин D прави много повече за нас, от това просто да изгради здрави кости – доказано активира повече от 900 отделни гени, повечето от които могат да бъдат открити в мозъка. Тези генетични кодове отговарят за животоподдържащи дейности като намаляване на възпаленията, неутрализиране на вирусите и бактериите, а също и помага на организма да се освободи от смъртоносните ракови клетки.

Холестеролът е също антиоксидант, защита на нашите деликатни неврони, техните мастни мембрани, техните протеинови градивни елементи, а дори и тяхната ДНК от вредните ефекти на свободните радикали. Когато мозъкът е лишен от холестерол, това е почва за някои от най-опасните и злокачествена болести, като Алцхаймер и депресията.

Затова демонизирането на този ценен химически елемент е крайно, а решението за взимане на статини трябва да бъде подложено на внимателно обмисляне.

Какво трябва да правим, за да поддържаме балансирани нивата на холестерол: Консумирайте продукти като яйца, телешко от животни, отглеждани на свободна паша и други органични месни продукти. Те ви дават нужните мазнини. Взимайте коензим Q10 всеки ден и витамин D, ако лекарят прецени, че има нужда. Холестеролът не е враг, а важен за нашето здраве елемент.

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Unsplash

Вижте още:

Чудото чия

11 тайни на слабите жени

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:NataliyaVaitkevich/Pexels Най-хубавото лято е споделеното.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ