Д-р Мария Азарова: „Естетичната медицина може да промени живота“

x


Красивото лице е най-добрата визитна картичка за всяка дама. С годините обаче времето остава своя отпечатък и е все по-трудно да запазим блясъка и съвършенството, с които младостта щедро ни е дарявала. Как да запазим красотата си въпреки възрастта? Зададохме този и други въпроси на д-р Мария Азарова от „Hill Clinic“ – естетичен лекар и световноизвестен експерт в областта на медицинската естетична техника, системи и терапии за лице и тяло. Д-р Азарова е работила в прочутата болница за пластична хирургия „Ashok Gupta’s“, една от най-големите дубайски естетични клиники „Cosmesurge“, „Kalium Group“ и „Medica Group“. Лектор е към „Institute of Medical Aesthetics“ и лектор по програмите „American Fellowship for Anti – Aging Medicine“. Научните й интереси са свързани с иновациите в областта на лазерните, ултразвуковите и HIFU технологии.

 

Как дойде предложението от „Hill Clinic“?

От няколко години познавам екипа, защото им гостувах като обучаващ лекар. Клиниката е сред водещите и с отлична репутация в България и не се поколебах, когато ми предложиха да работя за тях. Имат най-новата техника, затова бързо успях да се почувствам на мястото си като ръководител сектор „Апаратни процедури“, за да съм от полза на пациентите.Каква беше причината да специализирате в областта на естетиката?

Обичам красивото във всички негови проявления. Естетиката е интригуваща  част от медицината, която веднага ме очарова и привлече много силно. Развива се с бързи темпове, което ми харесва и импонира на динамичния ми характер. Непрекъснато излизат иновации на пазара, възможностите за лекаря са наистина огромни, провокацията да си „в крак“ с последните технически достижения е на лице. С течение на времето изградих добро име и в момента се радвам, че преди години избрах да се развивам в тази сфера.

 

От кого сте учили?

Ученето често е самообучение. Процесът тръгва от желанието да се усъвършенстваш, от способността да забелязваш и отчиташ това, което се случва с практиката и не на последно място да си отворен към съветите на своя ментор. Аз положих наистина много усилия, за да разбера действието на апаратите в естетиката, да знам тяхната физична природа и физиологичните им ефекти. Освен моето естествено любопитство и желание да се усъвършенствам, имах късмета да работя с прочутата д-р Мария Катар, собственичка на едни от най-престижните клиники в Близкия Изток. С нейна помощ успях да напредна много както в знанията си относно апаратните терапии, така и в чисто практическото прилагане на наученото.

 

Коя част от лицето е най-голямо предизвикателство за Вас?

Предизвикателство е най-големият проблем, което има всяко отделно лице. Това може да са слънчеви и старчески петна, така наречените хиперпигментации. Може да е възпалителен процес, акне или белези, оставени след преминало акне. Може да са дълбоки бръчки, отпуснатост и вялост на кожата. Тръгвам от най-очевидният недостатък и се старая да го смекча или премахна. След като постигна успех с него, печеля пълното доверие на пациента и мога да предложа други терапии, които да спомогнат за цялостната по-добра визия. Стилът ми не е да работя отделни зони, предпочитам комплексно въздействие на лице и шия или поне на цяло лице. Така няма риск от разлика между третираната и нетретираната зона. Случва се да правя локална процедура например на околоочната зона, но това е по-често изключение.От колко и какви козметични процедури има нужда женското лице на 20+, 30+, 40+ и 50+ години?

Наблюденията ми и за Европа, и за САЩ, и за Близкия изток, където съм практикувала, са, че младите жени са все по-склонни превантивно да правят ботокс терапия. Това предотвратява появата на бръчки, плод на мимика. По-зрелите жени, към 33-36 години започват да усещат първите промени на кожата си и за тях са подходящи леки мезотерапии, Clear Lift. За дамите над 40, които навлизат в периода на пременопауза и менопауза,  процедурите стават по-наложителни. Липсата на хормони се отразява негативно върху състоянието на кожата и при тях препоръчвам лазерни и радиочестотни терапии с по-голям интензитет и повече обновяваща сила.

В същото време само професионалните процедури в лекарския кабинет не са достатъчни. Важно е да се подбере подходящата козметика за домашна употреба. Моите впечатления от линията AQ skin Solution са отлични. Създадени са за възстановяване на хора с тежки изгаряния, но в последствие развиват и линия за домашна грижа. Патентованата технология с растежни фактори печели всяка години нови и нови награди. В момента имат т.наречените „естетични Оскари“ за продуктите Recovery Serum и Advanced hair complex+. Само след 2-3 седмици ежедневна употреба на Active Serum и околоочния серум пациентите ми с радост наблюдават по-жизнена, по-сияеща кожа. Нови са за българския пазар, но горещо ги препоръчвам.

 

Какви са последните тенденции в терапите за коригиране на несъвършенствата по лицето и фигурата?

Мога да отговоря с едно изречение: по-щадящи терапии, по-натурален резултат.

 

Съдейки по опита си, кои са по-суетни: мъжете или жените?

В последните години мъжете започнаха да посещават естетичните кабинети почти толкова често, колкото и жените. Смятам, че са суетни и полагат старание да запазят добрия си външен вид. Но това в никакъв случай, не е недостатък. Себеуважението изисква и поддържана визия.

 

Най-предизвикателният случай, който сте имали до момента?

Сериозни изгаряния на кожата, които съм повлиявала успешно. Както и тежки форми на акне, които буквално са съсипвали психически пациентите ми. След подобряването животът им се променя. Това ми носи голямо удовлетворение, а на тях повече самочувствие и радост.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Hill Clinic

 

Само през януари Hill Clinic“ ви дава 20% отстъпка от стойността на процедурите за премахване на стрии. Възползвайте се от офертата!

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Рокля, слънце и добро настроение е всичко, от което имаме нужда.

Ако сте пропуснали
Най-четени