Д-р Мария Азарова: „Естетичната медицина може да промени живота“

x


Красивото лице е най-добрата визитна картичка за всяка дама. С годините обаче времето остава своя отпечатък и е все по-трудно да запазим блясъка и съвършенството, с които младостта щедро ни е дарявала. Как да запазим красотата си въпреки възрастта? Зададохме този и други въпроси на д-р Мария Азарова от „Hill Clinic“ – естетичен лекар и световноизвестен експерт в областта на медицинската естетична техника, системи и терапии за лице и тяло. Д-р Азарова е работила в прочутата болница за пластична хирургия „Ashok Gupta’s“, една от най-големите дубайски естетични клиники „Cosmesurge“, „Kalium Group“ и „Medica Group“. Лектор е към „Institute of Medical Aesthetics“ и лектор по програмите „American Fellowship for Anti – Aging Medicine“. Научните й интереси са свързани с иновациите в областта на лазерните, ултразвуковите и HIFU технологии.

 

Как дойде предложението от „Hill Clinic“?

От няколко години познавам екипа, защото им гостувах като обучаващ лекар. Клиниката е сред водещите и с отлична репутация в България и не се поколебах, когато ми предложиха да работя за тях. Имат най-новата техника, затова бързо успях да се почувствам на мястото си като ръководител сектор „Апаратни процедури“, за да съм от полза на пациентите.Каква беше причината да специализирате в областта на естетиката?

Обичам красивото във всички негови проявления. Естетиката е интригуваща  част от медицината, която веднага ме очарова и привлече много силно. Развива се с бързи темпове, което ми харесва и импонира на динамичния ми характер. Непрекъснато излизат иновации на пазара, възможностите за лекаря са наистина огромни, провокацията да си „в крак“ с последните технически достижения е на лице. С течение на времето изградих добро име и в момента се радвам, че преди години избрах да се развивам в тази сфера.

 

От кого сте учили?

Ученето често е самообучение. Процесът тръгва от желанието да се усъвършенстваш, от способността да забелязваш и отчиташ това, което се случва с практиката и не на последно място да си отворен към съветите на своя ментор. Аз положих наистина много усилия, за да разбера действието на апаратите в естетиката, да знам тяхната физична природа и физиологичните им ефекти. Освен моето естествено любопитство и желание да се усъвършенствам, имах късмета да работя с прочутата д-р Мария Катар, собственичка на едни от най-престижните клиники в Близкия Изток. С нейна помощ успях да напредна много както в знанията си относно апаратните терапии, така и в чисто практическото прилагане на наученото.

 

Коя част от лицето е най-голямо предизвикателство за Вас?

Предизвикателство е най-големият проблем, което има всяко отделно лице. Това може да са слънчеви и старчески петна, така наречените хиперпигментации. Може да е възпалителен процес, акне или белези, оставени след преминало акне. Може да са дълбоки бръчки, отпуснатост и вялост на кожата. Тръгвам от най-очевидният недостатък и се старая да го смекча или премахна. След като постигна успех с него, печеля пълното доверие на пациента и мога да предложа други терапии, които да спомогнат за цялостната по-добра визия. Стилът ми не е да работя отделни зони, предпочитам комплексно въздействие на лице и шия или поне на цяло лице. Така няма риск от разлика между третираната и нетретираната зона. Случва се да правя локална процедура например на околоочната зона, но това е по-често изключение.От колко и какви козметични процедури има нужда женското лице на 20+, 30+, 40+ и 50+ години?

Наблюденията ми и за Европа, и за САЩ, и за Близкия изток, където съм практикувала, са, че младите жени са все по-склонни превантивно да правят ботокс терапия. Това предотвратява появата на бръчки, плод на мимика. По-зрелите жени, към 33-36 години започват да усещат първите промени на кожата си и за тях са подходящи леки мезотерапии, Clear Lift. За дамите над 40, които навлизат в периода на пременопауза и менопауза,  процедурите стават по-наложителни. Липсата на хормони се отразява негативно върху състоянието на кожата и при тях препоръчвам лазерни и радиочестотни терапии с по-голям интензитет и повече обновяваща сила.

В същото време само професионалните процедури в лекарския кабинет не са достатъчни. Важно е да се подбере подходящата козметика за домашна употреба. Моите впечатления от линията AQ skin Solution са отлични. Създадени са за възстановяване на хора с тежки изгаряния, но в последствие развиват и линия за домашна грижа. Патентованата технология с растежни фактори печели всяка години нови и нови награди. В момента имат т.наречените „естетични Оскари“ за продуктите Recovery Serum и Advanced hair complex+. Само след 2-3 седмици ежедневна употреба на Active Serum и околоочния серум пациентите ми с радост наблюдават по-жизнена, по-сияеща кожа. Нови са за българския пазар, но горещо ги препоръчвам.

 

Какви са последните тенденции в терапите за коригиране на несъвършенствата по лицето и фигурата?

Мога да отговоря с едно изречение: по-щадящи терапии, по-натурален резултат.

 

Съдейки по опита си, кои са по-суетни: мъжете или жените?

В последните години мъжете започнаха да посещават естетичните кабинети почти толкова често, колкото и жените. Смятам, че са суетни и полагат старание да запазят добрия си външен вид. Но това в никакъв случай, не е недостатък. Себеуважението изисква и поддържана визия.

 

Най-предизвикателният случай, който сте имали до момента?

Сериозни изгаряния на кожата, които съм повлиявала успешно. Както и тежки форми на акне, които буквално са съсипвали психически пациентите ми. След подобряването животът им се променя. Това ми носи голямо удовлетворение, а на тях повече самочувствие и радост.

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Hill Clinic

 

Само през януари Hill Clinic“ ви дава 20% отстъпка от стойността на процедурите за премахване на стрии. Възползвайте се от офертата!

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

“Когато не се обличаш като всички останали, не ти се налага да мислиш като тях.” – Айрис Апфел

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ