Нутриционистът Надя Петрова за захарта, без която (не) можем

Надя Петрова може би няма нужда от представяне. И все пак: възпитаник на Канадското училище по натурално хранене, член на Европейската асоциация за клинични нутриционости и автор на няколко книги, посветени на връзката между храната и здравето.

Харесваме Надя, защото това, което споделя, е винаги практично. Подкрепяме и нейната философия – че ние контролираме съдбата си и че единствено ние можем да я насочим накъдето желаем. В наши ръце е да променим начина, по който се храним, чувстваме, живеем, като правим информирани избори. Всеки ден.

През януари се фокусирахме върху детокса. Темата, по която разговаряме с Надя този месец, е захарта. Наистина ли е толкова вредна захарта, кога е вредна, с какво можем да я заменим, за да постигнем баланс, и какво означава абревиатурата AGE, когато коментираме захарта – ще разберете в следващите редове.



Как пиеш кафето си – със или без захар?

С подсладител, който не е захар (усвихва се). Дълги години добавях мед или кокосова захар към кафето си, но в момента спазвам периодично гладуване и използвам подсладители без захари и с 0 калории в кафето, като стевия, еритритол, ксилитол и т.н.

Сладка или солена закуска?

Без закуска, от 10 години насам. Както споделих, спазвам периодично гладуване, като се старая да е минимум 16 часа, което означава, че първото ми хранене за деня е на обяд. Закусвам само когато съм на почивка и обикновено е бъркани яйца със зеленчуци, тоест солена.

Вредна ли е захарта и всъщност колко е вредна?

Вредна е излишната захар, тази, която ни идва в повече. Проблемът е въпросната калкулация – кога е в повече… Стандартизираният оптимален прием се изчислява с термина Гликемичен товар (G-load), който не бива да надвишава 100 на ден. Тоест, изчислявайки G-load на всяко ястие, комбинацията от всички хранения за деня не бива да е повече от 100. За пример:

  • чаша вино има G-load от 10
  • чаша газирана напитка може да стигне 40
  • 1 кроасан е 17

В сайта ми има статия по темата, както и таблици с G-load на различни храни. Можете да ги видите ТУК.



Какво се случва в тялото ни, когато консумираме захар? Има ли всъщност разлика между бялата и кафявата захар?

За съжаление, остаряваме по-бързо… Всъщност научно доказано е, че излишната захар в кръвта може да насърчи процес, наречен „гликация“, който на свой ред прави нещо много неприятно за нас – състарява ни.

Когато се храним, тялото разгражда приетата храна на определени елементи и въглехидратите се разграждат до захари като глюкоза и фруктоза. Понякога обаче, особено когато става въпрос за момичета над 30 и когато консумираме прекалено много захарни или високогликемични храни, тези захари реагират с протеините и мазнините по абнормален начин, като произвеждат вредни молекули, наречени „advanced glycation endproducts“, откъдето и английският акроним – AGE. Този процес се нарича „гликация“ и изобщо, ама изобщо не е красив. Защото колкото повече AGE имаме в тялото си, толкова по-бързо остаряваме.

По отношение на бялата и кафявата захар – не, абсолютно еднакви са, с еднакъв гликемичен индекс (65).



В кои храни и продукти има „скрита захар“?

За съжаление, в много, и то не само в познатите ни – газирани напитки например, ами и в такива маркирани като „здравословни“, като мюсли и готови закуски, подсладени млека (вкл. ядкови), дресинги, енергийни напитки, различни сосове и т.н.

Колко захар е здравословно да приемаме на ден?

Ако се върнем на общоприетия Гликемичен товар (G-load), до 100 на ден.

Как да разберем, че в диетата ни има „твърде много захар“?

Въпрос на калкулации е, но ако човек отдели време и го направи няколко пъти, след това става сравнително интуитивно. Нещата, с които да внимаваме, защото с тях лесно се „предозира“, са, разбира се, всички десерти, но и повечето въглехидрати (тестени изделия, ориз и т.н.), както и алкохолът.



Захарта ли е основната причина да качваме килограми?

Това е индивидуално и зависи от ДНК-то ни, някои хора метаболизат захарите по-добре от други. По-скоро бих казала, че качваме килограми от прекалено много храна.

Как можем да я ограничим? Има ли лесен начин или трикове, които би споделила с нас?

Да, има. Ще намеся друг термин, който е по-познат – Гликемичен индекс на храните. Гликемичният индекс (G-index) е класификация на въглехидратите по скала от 0 до 100 в зависимост от степента, до която те повишават нивата на кръвната захар (глюкоза) след хранене.

Храни с висок G-index са тези, които бързо се усвояват, абсорбират и метаболизират и водят до значителни колебания в нивата на кръвната захар. Въглехидратите с нисък G-index пък произвеждат по-малки колебания в кръвната захар и нивата на инсулин и се водят за една от тайните за дългосрочно здраве и красота.

Като цяло храните с индекс под 55 се водят по-добри и с по-малко захари. В графата влизат кокосовата захар и подсладителите, които добавям в кафето си, повечето зеленчуци (без картофи и цвекло), някои плодове, леща, зелен боб, грах, нахут и от зърнените – елда, киноа, ечемик, булгур и овесени ядки. Така че ако човек обикновено се придържа към тях в ежедневието си, няма да сбърка.



Кои заместители на обикновената захар би препоръчала и в какви количества?

За повечето хора най-лесният заместител е кокосовата захар, има Гликемичен индекс от 35, което е перфектно и е лесна за използване във всякакви рецепти.

С плодове можем ли да прекалим?

Да, ако са високогликемични, такива са сушените плодове, диня, ананас, папая и подобни.



Защо се нахвърляме на сладкото, когато сме тъжни или под стрес, и какво ще ни посъветваш да направим следващия път?

Сложен въпрос, който има отношение по-скоро към психологията, но това, което се опитвам да правя, е просто да не поддържам сладко вкъщи. Така няма на какво да се нахвърлям, дори и да искам и е доста по-лесно.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: личен архив/Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Short White Fringed Party Dress

Къса бяла рокля с ресни от Merlenne

Препоръки от седмицата

Semi-Sheer Burgundy Dress

Полупрозрачна рокля в бургунди от Merlenne

Препоръки от седмицата

Woolen White Coat

Вълнено палто в бяло от Merlenne

Препоръки от седмицата

Mid-Lenght Wool Trousers от Merlenne

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кожата, като втора кожа.

Ако сте пропуснали
Най-четени