Надя Петрова: Детоксът има много имена

x

Надя Петрова може би няма нужда от представяне. И все пак: възпитаник на Канадското училище по натурално хранене, член на Европейската асоциация за клинични нутриционости и автор на няколко книги, посветени на връзката между храната и здравето.

Харесваме Надя, защото това, което споделя, е винаги практично. Подкрепяме и нейната философия – че ние контролираме съдбата си и че единствено ние можем да я насочим накъдето желаем. В наши ръце е да променим начина, по който се храним, чувстваме, живеем, като правим информирани избори. Всеки ден.Този месец с Надя разговаряме по необятната тема за детокса. Кога, защо, как и няколко истини, за които обикновено си затваряме очите – четете надолу.

Как започва своя ден Надя Петрова? Имаш ли сутрешна рутина/ритуали за здраве, красота, вътрешно равновесие?

Да, имам. От рано ставащите съм, така че денят ми обикновено започва в 5 сутринта и това ми дава достатъчно време за всичко, преди да започна активно с работния си ден. Започвам с кафе, разбира се, и докато го пия, се опитвам да слушам или гледам неща, които да ме вдъхновят и подготвят за деня. От около 2 години насам слушам почти постоянно аудио книги и подкасти и точно в момента съм на „Solve for happy“ – книга, която препоръчвам горещо на всички. Обикновено отделям около 1 час за подобно вдъхновение и време за мен всяка сутрин, което включва кафе, маска за лице, сутрешна грижа за красотата, попълване на журнал.Каква е първата промяна, която трябва да направи една жена в ежедневието си, за да стъпи на пътя към осъзнатата грижа за себе си, към чистотата отвътре и отвън?

Да разбере, че това е важно за нея. Промените са трудно нещо и изискват воля и мотивация, която трябва да идва от нас самите, за да се запази дългосрочно. Затова осъзнаването е първата стъпка. Но ако говорим от здравословна гледна точка, бих казала малките неща – прием на вода, периодично гладуване (особено за жените над 35), хранителни добавки и т.н.

Кога организмът ни се нуждае от детокс? За какви сигнали да следим?

Детоксът за мен е форма на пост, затова е добре човек да го прави, когато има нужда от него. Нуждата може да е психическа или физическа. Например по време на празниците всички прекаляваме с храна и питиета, затова често януари/февруари месец имаме нужда от разтоварване. Когато настъпи пролетта, също е добър период, защото се появяват повече свежи зеленчуци, зеленолистни, плодове и т.н. Сигналите най-общо са липса на енергия, чувство на тежест, загуба на концентрация, проблеми със съня, кожни проблеми и подобни.Детокс за душата/емоциите – къде е неговото място в цялата картина и как да го постигнем?

Според мен е ключов в общата картина от здраве и щастие и всеки го постига по свой си начин. Аз например го правя с книги, като „Solve for happy“, „Untamed“, „The gifts of imperfections“, „12 rules for life“, „Big magic“ и подобни. Но не само, често си взимам почивка от социалните мрежи, фокусирам се в писането (journaling), пътувам, разхождам се сред природата, играя си с кучето… Опитвам се да правя неща всеки ден, които да работят за мен и в тази посока.

Знаем, че темата е обширна, но ще се радваме да споделиш някои базови насоки – кои са А и Б на детокса? Например кои храни и напитки трябва да изключим и на кои да наблегнем, за колко време и т.н.?

Сложна тема, защото зависи от вида детокс. Моите са 2 вида:

С дълго периодично гладуване – 20 до 24 часа, в които гладувам и имам едно основно хранене на ден. Зимата приемам повече топли храни и напитки – крем супи, бульони, чайове и готвени ястия, но избягвам зърнени, млечни и алкохол. Този период при мен продължава от 1 до 2 месеца, като имам леки прегрешения по пътя, но ги приемам за нормални, заради дългия период.

И вторият е пролетно/летен детокс с нормално хранене – 3-4 пъти дневно, но разчита само на сурови храни – много вода, зеленолистни, салати, плодове, ядки и семена. Този детокс при мен продължава само 14 дни, но съм суперстриктна в изпълнението му.Кои са най-разпространените митове за детокса?

Много сложна тема, реално терминът детоксикация означава пречистване на организма отвътре, което е естественият начин на тялото да се отървава от ненужните токсини, и това се случва ежедневно. Работата на черния ни дроб, редовното ходене до тоалетна, спортуването и потенето, сауната – всички те детоксикират организма. Затова и често чуваме, че нямаме нужда от детокс, защото организмът ни се самопочиства всеки ден. И това е вярно.

Проблемът е, че понякога натрупването на токсини е прекалено голямо и организмът има нужда от помощ, за да ги елиминира. Ако приемем, че постоянно се поддържаме в добър външен вид (кожа, коса, нокти и т.н.), трябва да приемем, че повечето от нас не правят нищо за вътрешното си пречистване, защото не си даваме сметка, че органите и всяка една наша клетка също имат нужда от периодично „измиване“.Кои са най-големите ползи от детокса? Може ли той да лекува?

Още древните от времената на Хипократ, Сократ, Платон и Аристотел са използвали храненето или липсата на хранене за лечение на най-различни заболявания и за пречистване на съзнанието, наричайки техниката „лечението за всичко“, „най-древния метод за изцеление“, гладолечение, нехранене, соколечение, лечебен глад и др. Детоксът има много имена. Някои от тях са древни, датиращи хилядолетия назад във времето, някои – не толкова. Но общото между тях е едно – детокс, или пречистване на организма чрез хранене или липса на хранене, е техника, от която е редно да се възползваме и днес за поддържане на здравето. Когато вече опрем до лечение, аз смятам, че то трябва да е комбинация от много повече фактори.

Можем ли да прекалим с детокса, т.е. какви са рисковете да залитнем в крайности?

Да, можем, особено ако го възприемаме като форма на диета… Рискове има от всичко, но те са индивидуални. Ако трябва да ги обобщя – мисля, че загубата на ценни вещества при недостатъчно или неправилно хранене е основният, а той може да доведе след себе си до редица симптоми и дори диагнози.Има ли храни и продукти, които по дефиниция приемаме за полезни, а всъщност се оказва, че не са чак толкова полезни? Например за водата с лимон мненията са противоречиви…

Аз вярвам, че сме различни, и затова няма един начин на хранене, който да е подходящ за всички. Някои хора имат проблем с млечните, за други те са прекрасна храна, която не им вреди. Някои хора имат проблеми с глутена, други – не. Някои метаболизират добре кофеина, други – не. Няма общи правила, всичко е индивидуално. Ако човек иска да разбере спецификите на собствения си организъм, препоръчвам ДНК тест, едва тогава ще знаем кое е добро лично за нас и кое – не…Някои от световните звезди отслабнаха драстично в последните една-две години – сред тях са Адел и актрисата Ребъл Уилсън. Много от феновете на Адел (които са се идентифицирали визуално с нея) обаче се почувстваха предадени и тя трябваше да ги уверява в интервю, че си е същият човек. Успява да свали 45 кг и обяснява, че го е направила не заради комплекси, а защото така се чувства по-добре. От друга страна, все още се налагат plus size моделите. Какво е твоето мнение по темата?

За мен винаги здравето е било на първо място, не теглото. И тук идва парадоксът – съвременното общество асоциира здравето с теглото, и до известна степен имат право, защото силно наднорменото тегло не е добро за нас. От друга страна обаче, приемаме, че слабите хора са здрави, а това е далече от истината. Дори напротив – голяма част от хората, които са генетично слаби, могат да се хранят както си искат и не качват килограми, често са много зле здравословно точно защото нямат мотивация да внимават с храната. Така че здравето и теглото ни НЕ са едно и също нещо. Можем да бъдем с леко наднормено тегло, но да сме здрави. А можем да бъдем и с перфектното тегло, но да не сме добре здравословно… няма win-win. Всеки трябва да е отговорен сам за здравето си и да има реална преценка кое е най-доброто лично за него.Гуинет Полтроу пък е известна със здравословния си начин на живот, който някои определят като доста краен. В Интернет циркулира 5-дневната й детокс диета. Важен ли е личният пример, доколко сме склонни да се доверяваме сляпо и как да преценим кое работи за нас?

Личният пример е важен, но трябва да си остане само това – пример. От там нататък всеки има глава на раменете си и трябва да взима решения за собственото си здраве. За мен диагностиките са ключът, но ако човек няма желание да се възползва от съвременната медицина, другият вариант е проба-грешка и самонаблюдение – труден път, по който не е добра идея човек да поема сам.

Коя диета би препоръчала като най-универсална и балансирана?

Не съм почитател на диетите, но ако трябва да кажа една, би била Средиземноморската. За нея има най-много данни, че подпомага здравето и дори удължава живота с цели 19% според медицинско проучване от миналата година.Какво е специфичното в начина на хранене през различните сезони?

За мен лично приемът на топли и студени храни, както и сезонността на самите продукти. Например зимата е по-логично да наблягаме на топли храни, а не да правим детокс на сурови салати. Това не означава да не ядем салати през зимата, аз ги ям целогодишно, но да не са преобладаваща част от менюто ни.

В началото сподели с нас как започваш деня си. А как го завършваш?

По същия начин, но без кафето :))) С журнал, книга, грижа за лицето.

Какво е посланието ти към нашите читатели?

Ще завърша с фраза от Джон Ноулс: „Следващият голям напредък по отношение на здравето на хората ще се определя от това, което човек е готов да направи за себе си.“


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Pexels/личен архив

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Топ с пайети от ISABEL MARANT

Топ с пайети от ISABEL MARANT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от GUCCI

Пуловер от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Клин от SAINT LAURENT

Клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кари Брадшоу – най-доброто вдъхновение за петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ