Внимателно подбраната храна е важна не само за благосъстоянието на тялото ни, но и на ума. Затова е важно да не правим компромиси с ежедневното си меню и да се опитваме да водим колкото се може по-здравословен начин на живот, подбирайки качествени хранителни продукти. Споделяли сме с вас комбинациите от храни, полезни за организма, а днес ще ви представим 10 продукта, които стимулират мозъчната активност.
Плодът съдържа висококачествени белтъчини и полезни мазнини, които поддържат енергията в тялото. Ненаситените мазнини спомагат за циркулацията на кръвта и поддържат мозъка бодър.
Домати
Съдържат антиоксиданта Ликопен, който забавя деменцията и има полезно действие върху мозъка. Любопитно е, че за да си го набавим, доматите трябва да преминат през термична обработка.
Боб
Типично българската храна може да се похвали с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и въглехидрати. Бобът изпраща непрекъснат поток от глюкоза към мозъка и предизвиква енергия през целия ден.
Боровинки
Миниатюрните плодове съдържат много фибри и малко захари. Те намаляват риска от Алцхаймер, ликвидират стреса и подобряват способността за запомняне и движение.
Нар
Сокът от червения плод е отличен източник на фибри и антиоксиданти. Освен това притежава способност да се справя със стреса.
Риба тон
Храната с най-високо съдържание на витамин B6. Той пък е пряко свързан с паметта и дългосрочната мозъчна активност. Интересно е, че витамините от група B са ключови в балансирането на настроенията ни.
Кафе
Кафето е богат източник на фибри, които балансират сърдечно-съдовата система. Освен това кофеинът съумява да ни зареди с краткосрочна, но пък мощна енергия.
Шоколад
Любимата храна на жените съдържа съединения, които подобряват мозъчната функция. Не на последно място ни кара да се чувстваме щастливи, а добро настроение и бистър ум е любимата ни комбинация.
Стриди
Морско изкушение, богато на селен, магнезий и белтъчини, важни за добрата функция на мозъка.
Чесън
Пресният чесън намалява лошия холестерол и защитава мозъка от процесите на стареене. Няма как да пренебрегнем полезните му качества, които определено компенсират специфичната миризма.
Текст: Fashion Inside
Снимки: Unsplash