Червеното – приказка БЕЗКРАЙ!

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valeriia (@valerysappa)


Свети Валентин отмина, празниците по посрещането на 2021 също. Дойде време да обърнем внимание на червения цвят без задължителното празнично звучене! Не за друго, а защото върху него може да се погледне от няколко различни страни. Една от първосигналните е сериозното присъствие на червеното в колекциите за сезон пролет-лято. Препоръчано е от Isabel Marant, Ports 1961, Dolce & Gabbana, Hermes, Chanel, Valentino, разбира се в различна стилистика.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by ISABEL MARANT (@isabelmarant)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ports1961 (@ports1961)


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hermès (@hermes)


Ясно е, че червената палитра е сред любимите на дизайнерите, логично и сред сериозно експлоатираните от звездите, дори и на червения килим. Използвам дори, защото по всички
правила би трябвало да бъде избягвано. Червено върху червено, как ще изпъкнат в целия този звезден блясък? Отговорът е в невербалното изявление, моето място е точно тук, аз съм част от червения килим. Всичко това е последвано от дълбоки деколтета, не по-малко дълбоки цепки и шлейфове от органза, коприна и дантела.


Червеното е сред любимите цветове на звезди и стилисти, които не се изморяват да прибягват до него, но дали е било приемливо за дамите, ако отворим модните хроники? Определено не, дори се е смятало за дръзко и непокорно. Образ който е в основата на холивудската класика с Вивиан Лий и Кларк Гейбъл „Отнесени от вихъра“ – 1939 г. Но тази сага, с Оскар за най-добър филм, отдавна е в историята. Спокойно, никой не очаква от вас да свалите пердето и да си спретнете рокля – част от сценария лентата!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by EFD (@ewenfdesign)


Тук неизбежният въпрос е, защо червеното е толкова желано сред нежния пол?  Да оставим настрана страстния, любовен, но и агресивен характер от психология на цветовете – този колорит има много по-дълбок и интересна история, която обяснява интереса на дамите към него. Пътят му минава през мъжкото облекло и времето на Хенри VIII, да онзи с шестте жени.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by King Henry VIII (@kinghenryviiitudor)


Той въвежда строги правила за облеклото и цвета, като червеното е особено обичано от него и е било позволено да се носи само от най-приближените му. Не случайно този цвят е любимият на монарха. През онези векове всички багрила са се добивали от естествени източници с дълъг процес, а насищането на тъканта до желаната яркост не е било лесна работа, но и доста скъпа. Характерно за мъжете аристократи, като символ на власт и богатство то навлиза активно в дамския гардероб едва през XX век благодарение на техническата революция и движението за еманципация.Отдавна лишено от негативния прочит в дамския гардероб то заявява и царственост, и сила на характера. Нима е странно, че редовно дефилира по червените килими и е предпочитано от популярните личности на шоубизнеса. Една от любимите ми снимки, на родна почва, е тази на Михаела Филева за Harper’s Bazaar България през 2017 г.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MIHAELA (@mihaelafileva)


Очевидно червено е цветът, който трябва да присъства, под някаква форма, във всеки дамски гардероб, като не е нужно да се възприема единствено и само, като празничен цвят. Откривам го във всевъзможни интерпретации и на улиците. Спортните трактовки също са в играта. Някой смятат, че червеното е цветът на победителите, не само в спорта. Въпреки че привлича внимание, то е и в ежедневното облекло. Умелата употреба, според нас и дизайнерите, е  ключ към много врати, да не споменавам и сърца. Кой мъж би устоял на жена в червени обувки на ток или алено червило.
 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by J.ROD NETWORK 💕 (@jlonetwork)


Така че залагайте на класическото черно, но понякога се осмелявайте да заложите и на червено. На всички е ясно, че комбинацията от тези два цвята отдавна се възприема за класика. Експериментирайте и с други комбинации, на мен лично партньорството на червено с бежово е сред най-любимите, защото излъчва и благородство, и сила. Опитайте!


 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уверени в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени