Един много вкусен и ароматен тропически плод като ананаса се оказа по-невероятен, отколкото мислехме, заради свойствата, които притежава. Включен в състава на едни от най-емблематичните коктейли, десерти и гурме изкушения, сладкият и сочен дар от природата се слави с неподозирани предимства пред останалите натурални храни от тази разновидност. Ето защо:
Ананасът пази кожата безупречна и здрава. Богатото съдържание на витамин С в ананаса предпазва от появата на акне и от други възпалителни процеси, оставящи следи върху кожата. Честата консумация на екзотичния плод повишава съпротивителните сили на организма и увеличава синтеза на колаген, необходим на епидермалния слой, за да остане еластичен и жизнен. Освен вътрешно, ананасът може да се прилага и външно, директно върху лицето или увредените кожни участъци за максимален ефект. Действието му дава моментални резултати, които ще ви изненадат приятно.
Ананасът заздравява ноктите и предотвратява загубата на коса. С помощта на още няколко съставки можете да си направите домашен лосион за ръце и нокти, тъй като ценният плод има способността да укрепва нокътната плочка. Тук отново изтъкваме полезното действие на витамин С, който е мощен антиоксидант, обезвреждащ свободните радикали. Благодарение на голямото му наличие в ананаса, той намалява косопада и води до сгъстяване на косата. Другото важно нещо, с което повлиява върху кожата на главата, е, че намалява възпаленията по скалпа и облекчава неприятните сърбеж и раздразнение.
Вижте още: Прясното мляко – незаменим източник на калций или скрита заплаха за тялото ни?
Ананасът намалява симптомите на артрит. Една от най-широко популярните ползи на ананаса е свойството му да редуцира възпалението на мускулите и ставите, особено когато става въпрос за артрит. Плодът съдържа бромелаин, който се свързва с комплекс от протеини, за да сведе болките и признаците за ставни заболявания до минимум. А както знаем, все повече и по-млади хора се оплакват от подобни проблеми.
Ананасът противодейства на храносмилателни проблеми. Той е богат източник на разтворими и неразтворими фибри. Това предполага едно добро ниво на хранене, което не познава стомашно-чревни неразположения като запек, диария, синдром на раздразненото черво, болки в корема, лошо храносмилане и стомашно раздразнение.
Ананасът поддържа здравето на устната кухина. Наред с антиоксидантните съединения, предпазващи от рак на устната лигавица, ананасът има стягащо венците действие и подпомага предотвратяването на лошия дъх. Затова е препоръчително да ядете ананас относително често, тъй като ценността му за организма е доста голяма.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още:
НЕВЕРОЯТНИТЕ СВОЙСТВА НА ВОДАТА С КРАСТАВИЦИ И ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ОТСТРАНЯВА
КАКВО ПРЕМЪЛЧАВАТ ЕКСПЕРТИТЕ ПО ХРАНЕНЕ ОТНОСНО КИСЕЛОТО МЛЯКО?