Няколко любопитни козметични факти за днешната ви кафе пауза

x

 


 

Преди 20-те години на миналия век носенето на грим било тълкувано като приоритет на проститутките и актрисите, които излизали на сцена. Но по-късно телевизионните звезди като Clara Bow и Mae Murray променили отношението към женския грим, благодарение на своето по-масово влияние. Появява се така нареченият „flapper look” – визия, известна с подчертани устни, силно изразени очи и ярък руж по бузите. В света на козметиката има още факти, които са достатъчно любопитни, за да се превърнат в добро четиво  за сутрешното ви или следобедно кафе.

 


 

 


 

Заради събитията, свързани с Първата световна война, жените в Европа станали по-многобройни от мъжете. В борбата за малкото на брой останали свободни господа, дамите започнали да използват грим, за да подчертават своята красота и да бъдат по-забележителни. По това време гримовете като червило и руж били предлагани в туби или хартиени опаковки и се нанасяли изключително трудно. Съдържали големи количества живак и олово, което ги превръщало в опасни продукти. С напредването на технологиите козметиката започнала да става все по-безопасна.

 


 

 


 

С напредване на времето ружът бил поставян в по-удобна за транспортиране опаковка още от производителите. В началото жените го поставяли с ръце върху бузите, с кръгови движения. Днес руж поставяме със специални за целта четки по протежението на скулите. Понастоящем се смята за грешка ружът да формира кръгла форма.

 


 

 


 

„Целувката на смъртта“ е словосъчетание и израз, асоцииран с дамското червило. Появява се благодарение на образа на „femme fatale“ като феномен в киното и по-конкретно във филмите „noir”. Друго възможно обяснение е, че при някои древни цивилизации червилата се правели от отровни материали. Така и за жените, а и за мъжете, това водело до фатален край. Някои народи не позволявали на жените си да се появяват на публични места без силен грим. Така било в Япония, например, където жените винаги носели ярко червено червило.

 


 

 


 

Спиралата за очи се произвеждала от синтетични материали, извличани от петрола – почти като в днешно време. Понастоящем формулите са много по-усъвършенствани, а четките, с които се нанасят спирали са съществена част за постигане на желания ефект.

 


 

 


 

Жените от 20-те години оскубвали веждите си и ги рисували наново. За съжаление този феномен бива повтарян от много жени днес. В днешно време това не е признак на добър вкус. Прекалено оскубаните вежди, татуираните вежди и всяка прекомерна интервенция в тази зона на лицето, често изглежда нелепо. Просто е – никога няма да видите херцогиня Катрин или Виктория Бекъм с липсващи вежди или татуирани вежди. Допустимо е да подсилите формата им с подходящи средства, без да бягате от естественото си излъчване като цяло.

 


 


 

В миналото добре поддържаните нокти означавали, че човек има благороден произход. С новостите от началото на 20-ти век, поддръжката станала по-достъпна за много жени. Предполага се, че лакът за нокти за пръв път се появява в Китай около 3000 години пр. Хр. Първите били правени от бои, извличани от зеленчуци, белтъци на яйца, восък… Нямаме идея как точно китайците са правели лак за нокти и колко време е издържал върху нокътя, но със сигурност се радваме, че живеем сега, а не във време, когато козметиката е била или труднодостъпна, или отровна, или просто не е съществувала като метод за разкрасяване.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Pixabay

Вижте още:

Маслиново докосване в света на красотата

Перфектният маникюр и грешките, които да не допускаме, за да го постигнем

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ