Защо стресът може да бъде и полезен

x

Чуваме отново и отново, че стресът е нездравословен. И цялото това говорене ни прави, добре, съвсем малко стресирани. Но да не работиш не винаги е лошо нещо, казва Ричард Шелтън, доктор по медицинските науки, заместник-председател по изследвания в катедрата по психиатрия в Университета в Алабама – Бирмингам; в крайна сметка, реакцията на организма за борба или бягство трябва да бъде защитна, а не вредна, нали така?!

Само когато стресът стане хроничен или когато чувстваме, че вече не контролираме дадена ситуация, това се отразява негативно на здравето и благополучието ни. Ето защо потърсихме пет причини, свързани сполезните страни на ежедневния стрес, за да ви покажем как една малка краткосрочна тревожност всъщност може да е от полза за мозъка и тялото ви. 

Стресът помага за увеличаване на мозъчната активност

Стресорите на ниско ниво стимулират производството на мозъчни химикали, наречени невротрофини, и засилват връзките между невроните в мозъка. Всъщност това може да е основният механизъм, чрез който упражненията (физически стрес) помагат за повишаване на производителността и концентрацията, казва същият д-р Шелтън. Краткосрочните психологически стресори също могат да имат подобен ефект. Плюс това, проучванията върху животни предполагат, че реакцията на тялото на стрес може временно да засили паметта и резултатите от обучението.

Стресът може да повиши имунитета – в краткосрочен план

Когато организмът реагира на стрес, той се подготвя за възможността от нараняване или инфекция“, казва д-р Шелтън. „Един от начините да се направи това е чрез производство на допълнителни интерлевкини – химикали, които помагат да се регулира имунната система – осигурявайки поне временно защитно усилване.“ Изследванията върху животни също подкрепят тази идея. Изследване например от Станфорд от 2012 г. установява, че подлагането на лабораторни плъхове на лек стрес предизвиква „масивна мобилизация“ на няколко вида имунни клетки в техните кръвоносни системи. Разбира се, не става дума за хронично излагане на стрес. 

Стресът може да ви направи по-издръжливи

Научаването да се справяме със стресови ситуации може да направи бъдещите такива по-лесни за управление според голяма група изследвания на науката за устойчивостта на психиката и на организма. Д-р Шелтън казва, че това е идеята зад обучението на военноморските тюлени – въпреки че със сигурност можете да се възползвате и от малко екстремни преживявания като например доста продължително гмуркане, че и дейности като обезвреждане на бомба под вода. „Многократното излагане на стресови събития дава шанс на тюлените да развият както физическо, така и психологическо чувство за контрол, така че когато са в действителност в битка, те просто не се изключват“, казва той.

Стресът ви мотивира да успеете

Добрият стрес, известен също в научната общност като еустрес, може да е просто нещо, като например да трябва да свършите работата си по време на работа. „Помислете за крайния срок: той ви гони непрестанно и ще стимулира поведението ви наистина да управлявате ситуацията ефективно, бързо и по-продуктивно“, казва д-р Шелтън. Ключът според него е разглеждането на стресовите ситуации като предизвикателство, с което можете да се сблъскате, а не като непреодолимо, непроходимо препятствие. Така няма да им отдавате прекалено много енергия да се стресирате, защото сте стресирани. 

Стресът може да изостри паметта ви

Случвало ли ви се е да забележите, че понякога, когато сте стресирани, паметта ви сякаш се подобрява? Спомняте ли си онази важна среща в офиса, когато отговорите към инвеститорите сякаш идваха от нищото? Това е един начин вашият мозък да реагира на стрес и се случва заради стресовите хормони, които повишават вашата бдителност, когато е най-необходимо. Понякога стресът може да ви помогне да се съсредоточите и да подобрите припомнянето си, което може да бъде плюс, когато се подготвяте за важни предстоящи събития. Стресът не просто стимулира мозъка да се поизпоти, но и в малки количества се отразява добре на дългосрочната памет. 

При всичките изброени ползи на стреса все пак отделяйте и нужното време да не сте в неговата компания. Не се подлагайте нито на психически, нито на физически стрес за прекалено дълго, защото тогава няма да има никакви ползи, а напротив – ще си навредите значително. Изобщо, стресът е монета с две лица и трябва внимателно да играете с нея.

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Coffee talks

~Coffee talk~

Вероятно поне веднъж сте чували израза: „Твърде много книги, твърде малко време”, или може би самите вие често го изричате…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ