С любов и уважение към правата коса и как да се грижим за нея

x

 


Едно от последните проучвания във Великобритания сочи, че 63% от жените в страната изправят косите си всеки ден. Едва ли в България положението е по-различно. Честно казано, наблюденията ни също са много красноречиви – жените в България обичат да изправят косите си. И докато някои го правят в салони за красота, за други изглежда почти невъзможно да се посещава фризьор на всеки два дни. Ние сме от  втората група и затова решихме, че е крайно време да седнем и да си поговорим кой, как и защо, докато си изправя косата. Говорихме и с няколко наши приятелки, така че това, което следва, е чиста доза опит и изпитани трикове.


 

 


Нека започнем от купуването на заветната преса. Предполагаме, че много от вас в домашни условия използват именно преса, а не сешоар. Инвестирайте в хубав уред, който няма да има проблем да използвате в следващите 10 години. Уверете се, че тя е с керамични плочи и избягвайте сменящи се приставки. Топлината се разпределя равномерно върху керамика и косата се изправя без много усилия. Купете си преса, чиято температура може да се регулира. И още нещо – много от новите уреди имат функцията да се изключват сами след известно време. Една такава винаги може да ви е от полза, защото нека си признаем – всички сме разсеяни от време на време.


 

 


Защитата срещу топлината е много важна. Спрейовете и маслата, които се продават в магазините вероятно ви изглеждат напълно безсилни срещу онези 150 градуса изписани на дисплея на пресата. Да, ама не! Козметичните продукти, предназначени да предпазват косата от горещата преса, са си съвсем функционални. В търговските вериги се продават различни видове масла, сред които може да избирате. Когато ги нанасяте, оставяйте от 7 до 10 сантиметра от косата до скалпа ненамазана, защото в тази зона тя се омазнява лесно и това ще влоши проблема.


 

 


Уверете се, че температурата, която използвате, е подходяща за вашата коса. Това е едно от най важните неща в целия процес – да изправите косата си, без да я изгорите. Увредената и тънка коса не бива да се третира с температура над 150 градуса. В тези случаи е подходящо да използвате 130-140 градуса. Същото се отнася и за коса, третирана с химически препарати за боядисване, например.


 

 


Безпроблемната или да я наречем „нормална“ коса обикновено изисква между 150 и 190 градуса. Коса с дебел косъм и силно начупена може да се третира с температура до 200 градуса. Винаги започвайте от по-ниски градуси и след това увеличавайте температурата, докато намерите своята златна среда.


 

 


Ако изправяте косата си със сешоар, трябва да започнете подготовката, още докато се къпете. Не, че е лошо да се прави същото и ако използваме преса, но тук нещата са по деликатни. Нека шампоанът, с който се къпете да бъде за права коса, балсамът също. След като излезете от банята, подсушете косата с кърпа и след това започнете да я издухвате със сешоар от горе в посока надолу и разбъркайте с пръсти, за да достигне топлата струя и към скалпа. До тук процедурата не се различава по нищо от това, което се случва в салона. Там обаче използват кръгла четка, за да започнат същинското изправяне на косата. В домашни условия можете да опитате с плоска такава. Така краищата на косата ви ще се запазят прави, а и е по-удобно да използвате плоска четка за самостоятелното оформяне.


 

 


Започнете изправянето като разделяте косата по същия начин, по който сте свикнали да го правите с пресата. Отново е необходимо да се регулира температурата и не забравяйте да използвате същия продукт за защита от топлата струя. Когато изправяте косата, дръжте сешоара на известно разстояние от косъма и не задържайте горещата струя въздух на едно място прекалено дълго, понеже има реална опасност да изгорите косъма и дори леко да ви замирише на изгоряло. Това никога не е добре за косата и прическата ви.


 

 


Винаги се опитвайте да запазвате обема в корените. Не измъчвайте косата си твърде много. Ако сте от онзи процент жени, които не могат да живеят без пресата си за коса, може да опитате да оставяте кичурите съвсем леко начупени и да експериментирате повече. Не се сърдете на влажното време. Понякога то връща формата на естествената ни коса, за да ни напомни, че не можем да избягаме от природата си все пак.


 

 


Текст: Стефи Стоева

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Конската опашка – разрошена, небрежна и за всеки случай

Ниският кок е водеща тенденция в дамските прически този сезон

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

И нека бъде бяло от глава да пети.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ