Скандинавско ходене – новото име на добрата форма

x


Ако не сте от хората, които обичат да висят във фитнес залите или да тичат сутрин в парка, за да поддържат перфектна форма, то скандинавското ходене е точно за вас! То се превърна в абсолютен хит в голяма част от европейските страни и продължава да трупа все повече и повече поддръжници. Упражняващите този спорт са убедени, че той успешно замества различните видове фитнес, а действието му е конкурентно на плуването, което се смята за най-физиологичния спорт: ефективен, нетравматичен, приятен… перфектният спорт за всяка възраст и физическа кондиция!Какво представлява?

Скандинавското ходене или оригиналното трудно произносимо Sauvakävely  („саувекявелю“) всъщност е активно ходене с помощта на специални щеки. Началото му е поставено във Финландия, където през 40-те години на миналия век професионалните ски бегачи го практикували с помощта на туристически бастуни, за да поддържат форма през летния сезон. До 1990 г. този вид спорт бил известен само във Финландия, затова в началото бил наричан „финландско ходене”. Едва по-късно, когато започнало разпространението на скандинавското ходене по света, то получило сегашното си наименование.

Разликата между обикновения туристически бастун и щеката, която се използва при скандинавското ходене, е в материала. Този за трекинг не издържа на ударите с повърхност и не се огъва, изработен е от смес на въглен и стъклени фибри, лек е и надежден.Кой може да го практикува?

Всеки, който е физически активен. За да се практикува скандинавското ходене, не е необходима специална физическа подготовка, определено телосложение или скъпа екипировка. Важно е облеклото да бъде комфортно, за да се чувствате добре.

Скандинавското ходене е спорт, подходящ за сваляне на килограми и е два пъти по-ефикасен от джогинга. Много по-безопасен за ставите, колената и гърба. Благодарение на специалната техника на ходене с използване на щеки, натоварването на ставите се отнема и 90% от тялото ви работи активно.

С един час ходене горите около 300-400 калории (за справка – с джогинга горите около 155-200 калории). Скандинавското ходене помага при безсъние, намалява нервното напрежение, подобрява самочувствието и повишава работоспособността. Затова психиатрите го препоръчват на страдащите от депресия. Препоръчително е и за хора, страдащи от хипертония. Редовните тренировки укрепват сърдечно-съдовата система.Техника на ходене

Скандинавското ходене е лесно, но за да имате максимална полза от него, трябва да усвоите техниката, която е типично скиорска: едновременно придвижване на левия крак и лявата ръка и обратно. Стъпва се първо на пета, а след това тежестта се пренася на предната част на ходилото. За да не ви доскучае, опитайте следните варианти: бързи крачки, широка стъпка, паралелно движение на щеките и краката (левия крак с лявата щека, десния крак с дясната щека). А за по-голямо натоварване, можете да редувате ходенето с бягане и подскоци или към щеките да прикрепите допълнителна тежест.

 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ