Средиземноморската кухня – полезното удоволствие

x

 

 


Тя е кулинарният акцент на лятото. Средиземноморската кухня не само е прекрасно съчетание на  вкусове, аромати и цветове, но е също лека и хранителна. И още нещо – това е изключително здравословна храна. Ето и малко цифри: средиземноморската диета намалява случаите на сърдечно-съдови  заболявания с 9%,  болестта на Паркинсон и Алцхаймер с 13%, раковите заболявания с 6%.

Добрата новина е, че тук „здравословно” не означава ограничения и забрани, а специфичен подбор на продукти и начин на приготвяне. Средиземноморската култура означава също наслада от храната, виното и живота, а, както всички знаем, щастието и разумните удоволствия са базисни за доброто здраве. Основата на тази диета е заместването на всички мазнини със зехтин – този „подарък от боговете” е богат на витамини, фосфор, желязо, белтъчини, минерали, намалява холестерина в кръвта, полезен е за сърцето, храносмилането и черния дроб. Храната се приготвя максимално просто и кратко, за да се запази вкусът и качествата й. Използват се пресни продукти, много билки и подправки, но не се прекалява със солта. Чесънът е с постоянно присъствие в средиземноморските рецептурници, а, както е добре известно, той понижава кръвното и лошия холестерол, действа като естествен антибиотик.

Рибата и морските дарове са с водещо място в средиземноморските блюда. Морските дарове са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини и минерали, съдържат антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма. Всички морски дарове съдържат йод, който помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите са богати и на фосфор, който регулира метаболизма,  и на цинк, който помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини. Освен това мидите са с качеството на естествен афродизиак. Скаридите също имат подобна слава заради цинка, който покачва нивото на тестостерона. Те  съдържат и много йод. Раците и калмарите също са източник на цинк и витамин В12, необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система. Октоподът e богат на витамин B2, играещ важна роля за имунната система и зрението.  Морските деликатеси ни снабдяват също с  магнезий, селен, желязо, кобалт, с полезните ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Да не забравяме, че те имат и по-малко калории в сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо.

Любопитна подробност е, че миналата година в Комисията на ООН постъпи искане средиземноморската кухня да бъде вписана в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Дори това да не се случи, никой не може да оспори факта, че доматите с босилек, печената риба със зехтин и прясната паста са важна част от нематериалното културно богатство на планетата.

Текст: Катя Атанасова

Снимка: Unsplash

Вижте още:

Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма

5 суперхрани за здравословно начало на годината

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени