Тя е кулинарният акцент на лятото. Средиземноморската кухня не само е прекрасно съчетание на вкусове, аромати и цветове, но е също лека и хранителна. И още нещо – това е изключително здравословна храна. Ето и малко цифри: средиземноморската диета намалява случаите на сърдечно-съдови заболявания с 9%, болестта на Паркинсон и Алцхаймер с 13%, раковите заболявания с 6%.
Добрата новина е, че тук „здравословно” не означава ограничения и забрани, а специфичен подбор на продукти и начин на приготвяне. Средиземноморската култура означава също наслада от храната, виното и живота, а, както всички знаем, щастието и разумните удоволствия са базисни за доброто здраве. Основата на тази диета е заместването на всички мазнини със зехтин – този „подарък от боговете” е богат на витамини, фосфор, желязо, белтъчини, минерали, намалява холестерина в кръвта, полезен е за сърцето, храносмилането и черния дроб. Храната се приготвя максимално просто и кратко, за да се запази вкусът и качествата й. Използват се пресни продукти, много билки и подправки, но не се прекалява със солта. Чесънът е с постоянно присъствие в средиземноморските рецептурници, а, както е добре известно, той понижава кръвното и лошия холестерол, действа като естествен антибиотик.
Рибата и морските дарове са с водещо място в средиземноморските блюда. Морските дарове са не само вкусни, но и изключително полезни. Богати са на витамини и минерали, съдържат антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма. Всички морски дарове съдържат йод, който помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Мидите са богати и на фосфор, който регулира метаболизма, и на цинк, който помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини. Освен това мидите са с качеството на естествен афродизиак. Скаридите също имат подобна слава заради цинка, който покачва нивото на тестостерона. Те съдържат и много йод. Раците и калмарите също са източник на цинк и витамин В12, необходим за нормалното кръвообразуване и поддържането на нервната система. Октоподът e богат на витамин B2, играещ важна роля за имунната система и зрението. Морските деликатеси ни снабдяват също с магнезий, селен, желязо, кобалт, с полезните ненаситени мастни киселини (омега 3, омега 6), които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Да не забравяме, че те имат и по-малко калории в сравнение с червеното месо и се преработват по-бързо.
Любопитна подробност е, че миналата година в Комисията на ООН постъпи искане средиземноморската кухня да бъде вписана в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Дори това да не се случи, никой не може да оспори факта, че доматите с босилек, печената риба със зехтин и прясната паста са важна част от нематериалното културно богатство на планетата.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Unsplash
Вижте още:
Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма