Светлина! Камера! Коя роля играете?

x

 


Според Шекспир животът е сцена и ние всички сме актьори върху нея. Ако се съгласим с него, ще трябва да приемем особеностите на театралното и актьорско майсторство за начин на живот или за нов вид философия на ежедневието, в което няма нищо лошо. Аз лично, съм склонна да приема твърдението му, но с капка съмнение, защото хората не винаги успяват или искат да стъпят в живота като актьори, за да се превърнат в герои и да получат аплодисменти.

Животът сцена ли е или по-скоро нещо като филмова продукция от Холивуд? И ако да, възниква въпросът –  да бъдеш или да не бъдеш героят в нея? Именно тук се заформя моят спор със самата мен. Успяваме ли да се превърнем в истински звезди или поне да пишем сценария за собствения си живот? Тези и още поне сто въпроса мога да си задам и пак едва ли ще стигна по-далеч в размишленията си от самия Шекспир.

Остава ми възможността да смятам, че тъй като живеем в по-модерни времена, ще си представям живота като филм, задължително със щастлив край, с поне една мелодраматична любов и една щастлива. Ще си мисля за актьорството като за задължителна професия, както децата мислят за училището. И за да не се налага да чета чужди сценарии, сама ще си пиша репликите, ще си уча хореографията и ще дърпам конците на собствените си постъпки. Това е то модерен театър и живот като на лента. И, за да не съм и аз като онзи второстепенен герой, когото сваляли от сцената преди да е видял развръзката, ще вляза в ролята на живота си и как ще я изиграя само! Ще живея ролята, за която се взима „Оскар“ и ще намеря актьор, за когото да си заслужава да не спирам да се боря с неочаквани развръзки, с престъпници, дракони или… с каквито и да е извънземни същества.

Няма да мигна докато не се изгубя измежду светлините на прожекторите, докато не разбия четвъртата стена… ще се слея с публиката, а след това може би ще намеря нови приятели, а ще загубя двама или трима стари. Ще превръщам филма в театър, театъра в живот, а сцената… сцената ще бъде днешния ден! Денят, в който всъщност се играе по този моят и твоят сценарии, това е тук, сега, не пред невъзможностите, а пред алтернативите. Тук, сега, докато си отпиваш от кафето се играе твоят филм, героят с твоето име днес ще направи нещо добро за някой непознат или ще изпадне в беда, но не се тревожи… Нали всички сме герои, значи ще оцелеем. И всеки ще спечели нещо и всеки ще загуби нещо, за да продължим към следващото действие без да мигнем и да губим време, на сцената, която е света…

Текст: Стефи Стоева

Снимка: lan deng – Unsplash

Вижте още:

Философията на лятото

Случайните срещи в живота

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени