Тайните на кросфита

x


Няма защо да избягваме темата. Кросфит тренировките стават все по-популярни. Набират светкавично скорост и са за най-здравите и издръжливите. Подарява огромно удовлетворение и върховна форма. Освобождава стреса и именно затова е от любимите тренировки на звездите. Джесика Бийл и Мат Деймън го обожават и признават, че са пристрастени. Но какво точно представлява този спорт и за кого е най-подходящ?

Началото е в земята на красивите тела, Калифорния. Стартира доста семпло, без особена реклама и в началото включва микс от тренировки с висока интензивност и на интервали. Вдигане на тежести, гимнастика, още тежести, още гимнастика. Само за 18 години по света има над 13 000 зали, където се практикува изключително и само кросфит. Според експертите, кросфитът е подходящ за всички, освен за хората със сърдечни проблеми. Една добра и пълноценна кросфит тренировка е полезна на много нива. Подобрява значително физическото ни състояние, но доста учени и лекари твърдят, че именно силовите тренировки спомагат и за отделянето на серотонин в мозъка. Кросфит тренировките се базират на серия от функционални движения, които се сменят всеки път. Характерно за този тип упражнения е, че често се изпълняват в група и с времето покачват интензивността си.

Ако тренирате кросфит, ще можете да посрещнете всяко едно физическо предизвикателство. А това е възможно благодарение на различните физически аспекти, които кросфитът засяга. Бързина, сила, гъвкавост, координация, прецизност и дори равновесие. Крайната цел е да се достигне равноправна и цялостна физическа подготовка, без да се концентрираме върху отделна група мускули. Това позволява на кросфита да се практикува съвместно с всеки един спорт, без ограничения. Истината е, че първите пъти кростифът не ти носи никакво удоволствие, освен желанието това мъчение веднага да приключи. Но с времето става все по-приятно, а и ти самата задобряваш. Често срещана практика е треньорът да персонализира тренировката спрямо теглото ти и физическата ти подготовка. Кросфитът често се базира и на повторението на дадено упражнение и редица негови трансформации. Най-често кросфит тренировките продължават около час. Започва се със загрявка, преминава се на първата част, която се фокусира върху вдигането на тежести и развитието на едно конкретно упражнение. После плавно се преминава към техническата част, за да достигнем до сърцевината на тренировката.WOD, което означава Work Of The Day или работата за деня. Това е и най-напрегнатата част от тренировката. Именно тя се променя всеки път, за да създаде нужните навици на тялото и за да може то да кореспондира адекватно на различни предизвикателства и степени на физическо натоварване.

С всяка дума мотивацията ни се покачва все повече, но не може да не обърнем внимание и на облеклото за тренировките по кросфит. Съществуват все повече специализирани екипи, но истината е, че най-ключовото при тази дисциплина са обувките. Затова е добре те да бъдат създадени именно за кросфит, тъй като тежестите изискват стабилна основа. Колкото и страшно да звучи (и шокиращо), сме склонни да опитаме, защото знаем, че ефектът ще си струва. А и какво по-секси от жена, която няма как да срещне непреодолимо предизвикателство? Скачаме в залата и си мислим с какъв още спорт да комбинираме. А вие?

Текст: Теа Николова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С рокля и правилните обувки вторник не е никакво предизвикателство!

Ако сте пропуснали
Най-четени