Италианците са дали много неща на света. Като започнем от Караваджио, Микеланджело и Ботичели и стигнем до Вивалди и Пучини. Като започнем от Ferrari, Bugatti, Maserati и стигнем до Prada, Gucci, Armani и Versace. Ами прекрасната София Лорен и цялото италианското кино? Обожаваме и италианска храна – спагети, пица, ризото… А колко красиви са италианките само! И понякога се чудим какво ли правят те, за да излъчват красота, стил и увереност. И да го правят с лекота. Попитахме няколко наши познати, които са ходили там, преровихме интернет и ето какво открихме и до какви изводи достигнахме:
Всичко е въпрос на малки порции и умереност. За разлика от много култури, като американската например, в Италия порциите, които ще ви сервират, са предимно малки. Нещо като национална черта е, че италианците никога не преяждат. Затова и те почти никога не броят калории. След като се нахранят, те често пият кафе и продължават със своя la dolce vita по своему. В Италия количеството и качеството на храната са много балансирани: в нея почти няма излишни мазнини, внимателни са с червеното месо, затова пък спокойно похапват риба и пиле.
Мазнината е само една и нейното име е зехтин. В дългата история на Италия хората често са наричали зехтина „течно злато“. Всъщност зехтинът е изиграл много важна роля в живота на всички средиземноморски народи. Италианската кухня не би съществувала без него, както испанската и гръцката също. Зехтинът е известен с полезните си свойства, но и той трябва да се консумира в малки количества.
Прясната и свежа храна е на почит. Всички полуфабрикати се избягват и не цялата храна преминава през термична обработка. В Южна Италия всичко, от домати, подправки, каперси, лимони до риба и паста се яде приготвено с минимална термична обработка. Затова и там биха ви сервирали сварена паста, в която всичко друго е нахвърляно сурово, а отгоре просто е залята с малко зехтин.
Passeggiare, Passeggiare и пак Passeggiare! Тази италианска дума означава „да се разхождаш“. След като италианците се нахранят, те често излизат на разходка. Вечер е прохладно, приятно за ходене, а всичко това – предпоставка за горене на излишни калории.
Денят винаги започва със закуска. Нещо малко – кроасан или бисквита и кафе с мляко. Няма какво повече да добавим.
В Италия сладките безалкохолни напитки не са на почит. Рядко ще видите някой местен да пие газирани безалкохолни. Минералната вода обаче винаги присъства на масата по време на хранене, както и чаша вино.
Никакви опаковани храни. Добре де, почти никакви. Имаме предвид онези неща като чипсове, снаксове, вафли и други подобни. В италианските магазини те заемат много малко пространство на рафтовете, за сметка на други продукти. За италианците не е привично да се хранят с бързи храни. Десертът им обикновено е пресен плод.
Ах, тази пица! Не си мислете, че италианците ядат пица постоянно. Напротив, традициите там са такива, че пица се яде предимно събота или неделя, когато се излиза с приятели. Традиционната италианска пица се прави само със сирене и зеленчуци.
Леки вечери. Как не се бяхме сещали?! В Италия хората понякога вечерят със супа или нещо дребно от средиземноморската кухня.
Задължителното диетично правило е: не се спазват никакви диети! Ако вие живеехте там и искахте да отслабнете, вероятно щяхте да направите така, както правят италианците. Те заменят малкото пържени храни с нещо прясно или пастата със салата и магията се случва. Или поне така ни казаха, а не пречи да проверим дали е така наистина!
Текст: Стефи Стоева
Снимки: Unsplash
Вижте още: