24 пъти да

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Юлія (@yuliia_petriv) on


Скандално, нали? 24 пъти „да“ може дори да подобри Гинес рекорд. Представяте ли си през какво трябва да мине не само една жена, ами и един мъж, за да стигнат до 24? Още по-стресиращо е да кажеш „да“ на себе си, при това 24 пъти. Някои биха определили това като висша форма на шизофрения. Но спокойно, не говоря за свaтби.

Често пъти чувам, че с всяка година пораствам. Това е по-деликатно намекване, че остарявам, и в света на „големите“ има неща, които може или не може да се правят. И така, ще си кажете –  24 не е най-зрялата възраст, та коя съм аз да раздавам мъдрост на другите. И знаете ли, така е. Пък ако си помислите, че за 24 години доста неща могат да се преживят и може да имам какво да кажа, пак е вярно. Само че най-вярното от всички неща е това, което аз сама мисля за себе си.

Може би сега ще си помислите, че за 24 години поне съм понатрупала солидна доза егоцентризъм. Потвърждавам. Аз не бях винаги на първо място за самата себе си, но с няколко изгубени приятели, доста повече изгубени пари и време извървях пътя от грижа за света до грижа първо за мен. Нали знаете защо в самолетите ви инструктират първо да си сложите собствената кислородна маска, а после да помогнете на друг в случай на инцидент? Ако не можете сами да се погрижите първо за себе си, не можете да помогнете на когото и да било. Та, първото ми „да“ беше отговор на въпроса „Аз ли съм най-важна за себе си?“.

Сега вече сте убедени, че съм егоист. Но нека ви кажа нещо – никой не може да ви обича така, както сами може се обичате. Да, клише е, че трябва човек да обича себе си, но няма друга по-голяма истина. Ето няколко примера: няма как някой друг да яде вместо вас и да утоли вашия глад. Едва ли някой би пожертвал време да чете книги вместо вас, за да станете по-ерудирани. Гарантирам, че никой не би искал да гони вашите мечти, за да ги превърне в реалност. Това можете да го направите сами. Ако поставяте себе си на първо място преди всичко останало.

Погрижете се първо за себе си, а после за света. Отделяйте си време да си помагате сами, като се образовате, спортувате, хранете се здравословно, правете изкуство, разхождайте се. После ще можете да се погрижите и за всичко останало. Първо кажете „да“ на себе си,  а после на вашето гадже, на новия проект, който ви дава шефът, на пътуването до Индонезия, на приятелката, която ви моли да й гледате детето, за да отиде тя на парти. Бъдете егоистични с времето си, разпределяйте го така, че едничкият живот, който имате, да ви стигне. Бъдете по-важни за самите себе си от всичко останало.

Обичайте се толкова, че на всеки свой рожден ден да си казвате „да“. „Да“ на още една чаша вино, на още една нова и непозната година, на тортата с повече сметана от необходимото, на новите обувки. Казвайте „да“ на новото, на нещата, които никога не сте правили. На местата, на които никога не сте ходили. Казвайте „да“ на всичко, което ви кара да се чувствате повече като себе си. Понякога трябва да кажете „не“ на хора, събития, книги или пица, ако от това зависи да бъдете на своя страна.

Не мога да ви обещая, че вашето „да“ винаги ще води до добър резултат, но в случаите, когато се питате „какво, ако?“, винаги ще се радвате повече, че сте опитали, вместо да оставите този въпрос да ви гони до живот. Ето, аз твърдоглаво поставям себе си на първо място и днес. Подарих си не един, а много подаръци сама. Взех си почивен ден от работа, слушам любимата си музика и си похапвам ягоди. А междувременно прелиствам набързо спомените от изминалата година и търся момент, когато съм се поколебала между „какво, ако“ и „да“. Не намирам, ако трябва да съм честна. Всеки път избирам себе си, това е моето „да“. Заради тази причина се намирам на точното за мен място, с точните хора, в точния момент. Наздраве!

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени