Неделните утринни магии

x


В неделя, по това време, момичетата от квартала, живеещ едни стъпала над града…, се събуждат – по никоето за вас време. Тях не ги събужда липсата на шум от улиците в неделя… Не, не, не! Те са твърде специални… Не ми ли вярвате?! Не, не мога да ви заведа при тях при всяка в дома ѝ… В неделя?! Не става! Неделните утринни магии не се развалят така!

Едната се буди от тишината на всички останали… Преди тях става, на пръсти минава покрай спалните, прави си кафе, завита с одеялото на по-голямото ѝ дете, и отваря широко прозореца…Там на терасата, пуши замислено и си благодари сама на себе си колко любов е дала, колко грижа са ѝ взели, колко много ѝ остава още да обича. И да я обичат, дай Боже! И в тези трийсет минути целият ѝ свят доспива по малко от предишната седмица, а тя се разхожда сама със себе си над града… из нейния квартал едно стъпало над. Почти в облаците…

Другата се буди, неясно защо, в 5… Да, в неделя, в 5! Стига сте се кокорили!… Борила се цяла седмица с вещици и призраци в училището и под леглото, закъсняла веднъж за работа и останала веднъж до късно, недопила виното от умора и неустояла на онзи безумно скъп шал… Обичала до скъсване и до откат… Никога няма да ви стане ясно кого! Или пък как се обича точно така – по нейния начин! Днес се събужда в пет, за да си почине от крясъка на всички искащи и даващи в живота ѝ. Два часа сама с последното си кафе за седмицата да ѝ измие сладкото на шоколада, изяден нагло пред огледалото и да ѝ довгорчи горчивото на виното, онова недопитото… Два часа сама с кафето си… Оставете я! спряла е времето си за малко, за да може и то да подиша облегната кротко на балкона в квартала, висящ едно стъпало над града.

И третата моя милост, принцесата на безсънните седмици, която в събота срещу неделя спи като бебе. Мен ме събужда разказът в главата ми хладното от оставения отворен прозорец… И си намирам моливите и листите оставени на масата, до кафето… Намирам и мислите си там, събрани след цялото това неистово безсъние, неистова наивност че …вярно живеем едно стъпало над града, почти до облаците.

Че наистина сме малко по-различни, по-шантави в идеалите си, подчинени на вярването, че живот „от седмица за седмица“ за нас няма.

По-смели в това да се уморяваме – всяка, както ѝ харесва, или както ѝ наложат онези, които обича…  Всяка неистова да оцелява – след седмицата живот, дето ако я изживеете, вярвайте ми, ще си кажете – „тези живеят в ада…“ Или в рая.

Не се пробвайте да ни го внушавате че животът е рутинен и смътно приключенски настроен и то само понякога! Няма да ви се получи нито скуката, нито присмехът! Излезте сутрин в неделя по същото време, и се опитайте да се качите едно стъпало по-нагоре, за да видите как се събуждат момичетата от квартала, построен едно стъпало над града…

Не можете ли?

Да ви дам стълба?

Стига да не ви е страх от високо…

Текст: Ева Колева

Снимка: Сергей Горбачев от Pixabay

Вижте още:

Има два вида жени – такива, които пътуват, и всички останали

Защо отказах да бъда принцеса?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уловете слънцето.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ