Сексът не е повод за запознанство

x


„Малееее, тая ще я скъсам“, дочувам зад себе си глас колебаещ се между фалцет и баритон, докато пристъпвам от крак на крак на автобусната спирка. Обръщам се: зад мен тийнейджъри на възраст приблизително тази на сина ми са заковали погледи в смартфона на единия и в триглас издават нечленоразделни звуци при всяко движение с пръст по дисплея. Юли е, градът е празен, а вече повече от 20 минути от автобус няма и следа. Двойка на видима възраст около 70 години бързо споделя възмущението си от непрестанните междуметия на младежите.

Нищо ново! Възрастта на момчетата е такава, че емоциите и хормоните им са в кръстоносен поход и покоряват всяка девствена (до момента) област от порастването. Сексът и еротиката очевидно са на дневен ред. Новото е онова, което изтръгва възклицанията и недвусмислените коментари на младежите. Заровили погледи в Tinder, те упорито swipe-ват (за недоумяващите – така се нарича движението с пръст по дисплея в знак на избор) снимки на непознати момичета. Момичета на възраст 18+ със силен грим и пестеливо облекло, споделящи желанието си за запознанства в едно от актуалните приложения за бързи срещи за една нощ, които се радват на хиляди потребители в цял свят. В случая с тийнейджърите с пълна сила важи правилото „очи пълни – ръце празни“. За тях Tinder е онова, което са били еротичните списания за бащите им в годините на пубертета. И все пак. Имам не малко познати в зряла възраст, чиито погледи са системно заровени в приложения като това, а пръстите им трескаво се плъзгат в отмятане на „този/тази – да, този/тази – не“. Работохолици, чужденци, семейни, разведени. С общия знаменател на самотата. Или скуката.

В началото бяха Адам и Ева…

Или по-точно казано „Адам търси Ева“ и „Ева търси Адам“ – колонките във вестниците, в които самотници в зряла възраст търсеха сродната си душа. Или поне някой за удобно съжителстване, който (по възможност) не пие, не пуши и има изградени хигиенни навици. Личният апартамент и автомобил – бонус! С годините семплата колонка еволюира през сайтове за запознанства (един ли сто ли?), приютяващи отегчението и сексуалните фантазии на мъже и жени, търсещи анонимност и „нещо ново“, до специалните апликации за бързи срещи с хиляди абонати в днешни дни, които превърнаха интимните запознанства в нещо като fast food. При толкова много социални мрежи и канали за комуникации в наличност увеличи ли се броят на самотниците? Уви, да. А правопропорционално на тях и броят на илюзиите. Една от тях е, че всички сме удобни, достъпни и на един клик разстояние.

Ритуалът по ухажване, който за родителите ни и техните родители е бил въпрос на време, въображение и емоции, днес е опростен до краткото „Zdr ko pr?“ минута след като някой е видял снимка в социалните мрежи или апликацията със срещи за една нощ. Снимка, показваща най-доброто Аз и скриваща несъвършенствата, които го правят невидимо на улицата. Само че… съществува ли филтър за маскиране на разочарованието при среща tet-a-tet, без Photoshop и идеален ракурс?!

И кратките реплики за секс за една нощ ли са новият ритуал по ухажване?

Какво се случва след тях с копнежа по Някой, който ни приема и обича такива каквито сме; с глада за чувства и емоции, които ежедневието хищнически изостря? Могат ли връзките за една нощ да запълнят паузите в сърцето? И колко апликации са нужни, за да открием онзи, който носи последното, най-същественото парченце от пъзела на щастието ни?

Въпроси, на които всеки знае отговорите за себе си. А те са извън обхвата на социалните мрежи и апликациите за запознанства.

Текст: Велиана Симеонова

Снимка: ian dooley on Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Елегантността не означава да изпъкнете, а да бъдете запомнени.“ – Джорджо Армани

Ако сте пропуснали
Най-четени