Картичката, която така и не получих

x

 


Преди години си мислех, че най-страшна е празната маса до мен в онази сладкарница. Че там някой е трябвало да седне, да се усмихва, да си поръча торта, вино, кафе. Да държи за ръката любимата си, да се смее, да подпира с ръце брадичката си и да гледа замечтано през стъклата. Да не му пука, че отвън е студено, и че хората крачат замислени нанякъде. Да те наблюдава как през минута поглеждаш букета до себе си, и как докосваш тайно пръстена на ръката си, за да се увериш, че наистина е там.

Преди години си мислех, че празната маса до мен в деня на влюбените е моята маса.

Хубава маса… Но празна.

Преди години не знаех защо това не е моят празник. Не знаех защо не търча в последния момент в мола, за да избирам подъръци, защо не се заглеждам по картичките с яркочервените сърца, и защо подминавам безизразно момичетата и момчетата, държащи в едната си ръка балони, а в другата – ръката на другия.

Хубава картина – като от картичка … Но без пожелание.

До мен през година-две крачеше по едно усмихнато момиче, на което сигурно съм бил мечтания подарък за Свети Валентин. Опираше нос на всяка розова витрина и после рисуваше две сърчица – едно до друго. И тия сърца все се стопяваха, дали от студенината на стъклото, или от студенината в собственото ми сърце…Не знам, но се топяха за секунди.

Хубави сърца… Но не едно за друго…

И аз вървях, пораствах, уморявах се, вразумявах се, радвах се и продължавах… сам.

Сам, знаейки, че докато не дойдеш, оставам така.

Преди години си мислех, че най-страшна е празната маса до мен. Не. Най-страшна е била празнотата в сърцето ми – тя е изтривала всяко присъствие, целия празник, всяка усмивка и всеки безсмислен Свети Валентин.

Докато те чаках…

Учих се да познавам празните маси, запазени за някой друг.

Учих се да премълчавам необходимото „И аз те обичам!” в отговор на нечие „Обичам те!”. Защото когато един човек не обича със сърцето си, то и да го каже – звучи беззвучно.

Учих се да познавам очите, които ще забравя веднага, щом спрат да се взират в моите. Защото колкото и красиви да са очите на една жена, не гледа ли право в душата ти с тях, значи въобще не вижда кой си.

Учих се, че топлината на едно тяло не може да стопи студа в сърцето ми, защото от красотата можеш да бъдеш само привлечен. За любовта – там трябва да си отдаден.

Та, докато те чаках, покрай всичко това, спокойно приех да нося титлите „студен”, „безразличен” и „бездърдечен”.

И днес, дори и това, че си тук, не ме кара да търча неистово, да поръчвам букети и вино, да ти купувам шоколадови бонбони и да ги слагам до възглавницата…

И може да не съм идеалния мъж, и може да пропускам да бъда романтичен всеки път, когато ти трябва топлина, и може да съм груб понякога в навика си да бъда сам… Но…

Аз съм такъв. Твоят човек – дочаках те.

Празнувам всяка твоя усмивка, когато ми прощаваш намръщения поглед.

Помня всяка моя рана, която промиваш със сълзите си… Не се чуди – знам, че плачеш!

И благодаря за тази топлина на ръцете ти, която топи снеговете през февруари и за тази яснота в гласа ти, когато ми казваш „Тук съм!”.

Тук си, и аз имам всички сили на света да те пазя, и всички думи на света, за да ти разказвам, и всеки ден от календара, за да ти дам своето време… Учих се да бъда твой. Независимо кога и къде, по някаква невидима сила и причина, и с глупавата увереност на човек, който може да обича само веднъж, знаех, че някак-си ще го прочетеш…

Това е моето послание за теб на четиринайсти февруари. Не е написано на картичка. Написано е в мен. Написано е с любов…

Текст: Ева Колева

Снимка: БГНЕС

Вижте още:

Девет живота

И какво ако днес не се събуждам до теб?

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени