Жени VS аборт: Черният закон на една европейска държава

x


Кой би предположил, че след сексуалната революция и появата на хапчето „антибебе” през 60-те години на миналия век, след дългите борби за равенство между половете, все още съществуват „модерни” европейски държави, чиито закони продължават да  ограничават правото на свободен избор на жените?!

Отговорът на този въпрос пристигна в понеделник – с гласовете на близо стоте хиляди жени, облечени в черни дрехи и с черни флагове в ръце, които излязоха по улиците на полската столица – Варшава в знак на протест срещу предложения закон за пълна забрана на абортите. Протестен марш на жени, борещи се за своите репродуктивни права, и отказали да отидат на работа и да изпратят дъщерите си на училище. „Моята утроба – мое решение”, „Не сме инкубатори, за да ни регулирате” – крещяха част от плакатите на протестиращите. Те символично размахваха закачалки за дрехи, с които напомняха за жалките условия и рисковете, при които се случват нелегалните аборти в страната (между 10 и 150 хиляди в сравнение с около 1000-2000 законни).

В знак на солидарност и в други европейски държави (Германия, Англия и Франция) жените подкрепиха протестиращите полякини.

Факт е, че Полша е една от двете страни в Европа, в които абортите са забранени. Прекъсване на бременността се допуска само в три случая: 1. При сериозна деформация на зародиша. 2. При пряка опасност за живота на майката и 3. Когато бременността е в следствие на изнасилване (след юридическо решение за това). „Компромисът“ – така наричат разговорно този закон в Полша. Безумен наистина, защото е политически и идеологически мотивиран закон, който не се основава на загриженост за женското здраве и безопасност.

Според новия проектозакон, приет от парламента за по-нататъшно разглеждане, се  предвижда до пет години затвор за умишлено и до три години за неумишлено прекъсване на брeменността във всеки неин етап. Жената, извършила аборт, е заплашена от пет години затвор, а лекарите, които са помагали при прекъсването на бременността, също могат да влязат зад решетките.

Оттук възниква въпросът: дали и жените, претърпели спонтанен аборт, ще бъдат подлагани на разследване дали сами не са пожелали прекратяване на бременността си?! А дали с приемането на новия проектозакон, няма да се поднови и познатият ни от Средновековието лов на вещици?.. В кой век живееш, Полша?!

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Peter Sjo – Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени