Силата на словото

x

 


Отначало темата, която възнамерявах да подготвя за днес, беше развлекателна и приканваща към интересно място в София и в следващите дни няма да пропусна да ви я представя. 24 май е един и надделя вътрешната ми убеденост, че трябва да споделя няколко свои виждания за словото. Не само това, наследено от Кирил и Методий, а и другото, което изгражда светогледа ни, ценностите ни и общуването ни с останалите.

Думите, с които си служим, могат да бъдат награда или наказание както за нас самите, така и за околните. Дотук нищо ново, нали? Целта ми не е да ви представя невиждано досега интерпретиране на речевата реалност. Искам да ви дам повод за размисъл в някоя свободна минута – вие как използвате словото – като бич или подарък за хората? А какво очаквате отсреща?

Общуването е като бумеранг – точно с каквото сила го запратите напред, с точно такава сила ще се върне към вас – и може да ви повали на земята. Така се случва и с думите. Ако захвърлите купища обиди към някого, нали не очаквате при вас да се върнат ласкави слова. Колкото по-често си припомняме това простичко правило, толкова по-добре ще чуваме себе си през думите на останалите. А през своите собствени?

Когато ви остане минута помислете и върху това – с достатъчно уважение ли произнасяте думи за себе си? В това също се спотаява огромна сила. Не само заради стойността, която притежава, но и разнообразието, което предлага. Защото всяко слово носи свой неповторим заряд и ви дава възможност да покажете себе си в различна светлина. Какво имам предвид…

Синонимите са като цветовите нюанси – всеки прилича на другия, но всъщност е различен и предизвиква различно въздействие и обратна реакция. Например, закачливи ли сте понякога? А шеговити, весели, дяволити, волни, подигравателни, насмешливи, игриви, палави, многозначителни, иронични… Получи се цяла палитра, нали? Използвайте я, само съчетавайте елементите ѝ премерено, защото една капка в повече може да развали цвета.

И накрая ще завърша с това – радвайте се на словото или по-скоро предизвиквайте радост с него, така около вас винаги ще е по-светло.

Честит празник!

Текст: Ивайла Влахова

Снимка: pixabay.com

Вижте още:

ИЗПОВЕДТА НА ЕДНА МАТЕРИАЛИСТКА

„ДА СИ ПОЖИВЕЕМ” Е ПРИКАЗКА, В КОЯТО ЩАСТЛИВИЯТ КРАЙ ИДВА СЛЕД 1001 НОЩИ… ЕВЕНТУАЛНО

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени