Стилът е избор, вдъхновението също

x

Седя си тук, чудейки се какво да правя – като писател (нека не казвам, че съм такава) – как да вдъхновя хората днес? И отговорът не идва лесно, защото вече има милиони като мен. После си помислих: не знам колко от тях носят ризите си наопаки, но аз го правя и ми хрумна: нещата наопаки звучат интересни.



Тази статия ще бъде малко парадоксална – като писател и човек, който може би донякъде въздейства на хората, искам да ви посъветвам да не позволявате да ви влияят лесно. В един свят, в който живеем онлайн, искам да ви кажа да бъдете офлайн, да пиете кафе с приятеля си и да прочетете списание, да се вдъхновите от старите снимки на баба ви и да носите ризата си наопаки. Защо да не правите нещата по начин, различен от нормалния? Излезте боси през октомври и запазете топлите си спомени за лятото във феерична рокля, нищо, че вали. Поканете някого на среща, комбинирайте най-старите си маратонки с изискан костюм – важното е да правите всичко по вашия собствен начин.

Да, стилът е избор, вашият избор. И стилът не е само начина, по който се обличате: стилът може да бъде начина, по който говорите или се усмихвате, или начина, по който приемате предизвикателствата на живота. Може да бъде още начина, по който рисувате или начина, по който обичате… Това е вашият избор. Зарадвайте очите си с красота и ума си с мъдри думи, но приемете това, което ви предлагаме ние – творците – като вдъхновение и го преобразувайте през вашите лични призми или розови очила. Счупете го, сдъвчете го, просто придайте форма на вдъхновението, която ви пасва.



Издокарайте се и се опитайте да изглеждате като в най-добрата си форма, защото в крайна сметка най-важното мнение е това, което вие имате за себе си. А всички знаем добре кога и как се чувстваме най-много себе си – в какви дрехи, в каква компания, работа или дори полукълбо. Ако вече не ви се живее в Англия, защото вали постоянно, преместете се в Куба. Ако вечер заспивате с тревожни мисли за бъдещето, освободете се от страха си. Не живеете в бъдещето, а в настоящето. Постарайте се сутрин да си казвате, че ще вярвате и ще се доверите единствено на собствената си преценка за себе си. Вдъхновете се, като научите нещо ново от някого, но не го имплементирайте в живота си незабавно. Всеки човек е цяла отделна вселена и, ако ризата, облечена наопаки, не работи за вас – пробвайте друго.

Има милиони хора в света, които могат да ви повлияят. Например Мишел Обама, Жизел Бюндхен, Джулия Робъртс, майка ви или баба ви. Така или иначе ние несъзнателно „крадем“ по малко от всеки човек, с когото прекарваме времето си. Затова се замисляйте дали ли си струва да направим съзнателния избор да бъдем повлияни от някого. Не ценим ли собствените си предпочитания? Не разполагаме ли със собствен стил? Всеки път, когато някой се опитва да ви окаже влияние по една или друга причина, помислете защо би искал да го направи. Опитайте се да се поставите на негово място. Ето, например на вас може да ви доставя удоволствие да носите различни чорапи, но за други това е недопустимо. Но пък не означава, че не можете да продължите да носите своите шарени чорапи.

Приемайки влиянието по-скоро като вдъхновение, ние се освобождаваме от рамки, кутии и от всякакви стереотипи, в които някой може да иска да ни напъха. Затова аз ви съветвам да избирате вдъхновението пред влиянието. Под каквато и да е форма, в която то пристига до вашите рецептори.

Аз например нося ризата си наопаки. Оставям бурните вълни на чуждите океани от въздействие да шумят покрай мен, без да им обръщам внимание. Чувам това, което другите трябва да кажат, и намирам вдъхновението в него. Направих своя избор. А вие?

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени