Време ли е да променим нашата гледна точка за изневерите и брака?

x


В съвременното общество бракът се случва, когато двама души (обикновено мъж и жена) се влюбят и решат да прекарат живота си заедно в моногамност. Но знаете ли, че нещата не винаги са изглеждли по този начин. Всъщност модерната версия на брака датира отпреди няколкостотин години. В миналото бракът рядко е включвал любов (повечето женитби били „нагласени” по богатство и социален статус) и голяма част от обществата имали право на по няколко брака, с няколко съпрузи или съпруги.

Очевидно концепцията се е променила доста през годините. И с днешния ръст на разводи между 40 и 50%, съчетан с изневерите в много бракове, може би е време същата тази концепция да продължи да се развива. Според Associated Press, Journal of Marital and Family Therapy, 41% от съпрузите признават, че изневеряват – физически или емоционално. Това ме кара да се запитам дали наистина трябва да прекараме живота си само с един човек? И ако не, трябва ли да се женим отново и отново за всеки следващ? Съществуват ли алтернативни начини, чрез които бракът да е обречен на успех?

Изневярата може би е неизбежна

Преди стотици години средната продължителност на живота значително се е различавала от днешната. Когато двама души на по средно 20 години са сключвали брак, то много възможно било някой от тях да почине през следващите 10-15 години, често и по-рано. Днес, същата тази млада двойка има възможност да остане заедно над 60 години. Реалистично ли е да мислим, че двама души могат да бъдат емоционално, психически, физически и сексуално съвместими толкова дълго време? Познавам поне няколко брака, които са оцелели толкова дълго и само малка част от тях изглеждат щастливи. Което е страхотно! Но въпреки това те са малко и рядко срещани.

Не ме разбирайте погрешно… не оправдавам изневярата такава, каквато я познаваме, защото не говоря само за секс. Но тъй като тя е такова табу, моето запитване е следното: когато разглеждате брака в исторически контекст, шокът от прелюбодеянието не е ли малко прекалена реакция?

Разбира се, никой не отрича, че когато лъжете или правите нещо зад гърба на съпруга си, това е грешно. Нарушавате споразумение, сбогувате се и с почтеността си. Губите доверието на другия, което е най-болезненото. Но в хода на дългогодишните отношения трябва да се вземат под внимание нашите човешки нужди да изпитаме живота по наш собствен начин, чрез опит с други платонични или романтични връзки. Чрез един разговор с вашата половинка можете да поставите разумни параметри на това, което е позволено в брака ви, така че негативите, свързани с изневяра, изобщо да не се осъществят.

Урок от японците

Японската култура, за която бракът е с жизненоважно значение за социалния статус, а не за любовта, има процъфтяваща прелюбодейна индустрия. Сайтът за онлайн изневери Ashley Madison твърди, че Япония е държавата, която най-бързо е регистрирала 1 милион потребители и съотношението между мъже и жени е около 2 към 1.

Работих в Япония около 10 години и често чувах хората да казват, че бракът е повече бизнес и няма защо да обхваща цялото ни съществуване. Мъжете казват, че са се оженили, защото трябва да имаш съпруга, за да бъдеш уважаван като мъж. Не можеш да получиш работа в добра компания, ако не си женен. Жените пък твърдят, че ако си жена и не си омъжена, изглеждаш зле в очите на хората, трудно е да се впишеш, не можеш да имаш деца или ако имаш, ще бъдете за срам пред обществото. Като резултат от това, много хора там се женят, за когото и да е, без значение дали са привлечени от половинката си, или не, защото в тяхната култура бракът ги „легитимизира”. Всъщност веднъж попитах няколко мъже защо постоянно посещават hostess clubs (нощни клубове, в които наемаш момиче да „играе” твоя приятелка) и те всички казаха едно и също: „Моята жена е окей с това. Това е нашата култура. Тя също не ме обича. Тя се радва, когато ме няма и не я закачам за секс или компания.” Очевидно японците имат доста различна гледна точка от Запада, демонстрирайки, че бракът не може да бъде еднакъв във всички концепции.

Развиващата се гледна точка на брака

Откакто бракът се е развил толкова много през вековете и различните култури имат различни гледни точки, дори и днес, може би е време остарялата институция да се развие отново. Може би каноните за успешен брак не бива да гласят, че двойката трябва да остане моногамна за десетилетия напред, а по-скоро да заложи на откритата комуникация за техния уникален брак, за това какво е приемливо и какво не, а решението накрая да бъде съвместно.

Например повечето двойки, които се озовават върху моето кресло, казват, че са удовлетворени. Единият от тях или дори двамата се е „отписал” от връзката, но не искат да се развеждат, най-често заради децата. Или пък още се обичат, уважават се и са добри приятели, но не се привличат сексуално помежду си. Или пък един от партньорите чувства нужда да бъде сам, далеч от отговорностите на връзката. Във всеки един от случаите, те всички са разочаровани от ограниченията, поставени върху тях от традиционните очаквания за брака.

Винаги казвам на моите клиенти да създадат план на това какво те искат от своя брак и как искат да изглежда, за да бъдат и двамата удовлетворени. Това ще развие в тяхната връзка увереност как те, като уникална двойка, дефинират брака. Една от моите двойки си „взе” година почивка; друга реши да живее разделена, но останаха най-добри приятели. И познайте какво се случи и с двете двойки? Събраха се, защото бяха имали нужната свобода.

Тази откритост е ключът към щастието и премахването на срама от това да криеш истинските си нужди към своя партньор. Ако бракът е свещен съюз, значи ние дължим на нашата половинка честност, без значение колко сложна за очакванията на всеки от нас би била тя.

В моята работа като холивудски коуч и духовен учител съм виждала много двойки, които се развеждат, посочвайки изневярата като основен фактор. И когато ги попитам защо са я направили, обикновено казват, че са се почувствали емоционално разделени от своя партньор и сякаш в капан, а комуникацията е отсъствала изцяло. Представете си колко много разводи и разбити сърца можем да избегнем, ако културата ни беше благосклонна към такъв тип отворена комуникация.

Ако сме готови да развием дефиницията на брака и да добавим модерната реалност, комуникацията е първата стъпка. Ето защо призовавам всички да говорят със своя съпруг или партньор още днес и да създадете това, което ще бъде вашият брак. Да, наистина е толкова просто… и това е най-сигурният начин за щастлива и здрава връзка.

Автор: Lisa Haisha/Превод: Fashion Inside

Източник: Huffington Post

Снимка: Nathan Dumlao – Unsplash

Вижте още:

Епичната изповед на един мъж, която той направи няколко дни след развода си

Любовта се случва само веднъж. И после още няколко пъти

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени