Айрис ван Херпен – младата жена във висшата мода

x

 


За да станеш известен моден дизайнер в свят, където конкуренцията расте с невероятни темпове, а новите технологии изпращат креативността до нечувани върхове са необходими комплект от качества. Ако си жена дизайнер трябва да можеш да мислиш като мъж, да имаш много идеи, дори техническо или инженерно мислене и все пак да умееш да преразказваш именно женските мечти с помощта на дрехите и дизайна. Една такава дизайнерка е холандката Айрис ван Херпен, която е само на 29 години в момента и е известна само…по целия свят.

 


 


През 2006 година Айрис завършва университета ArtEZ Institute of the Arts в холандския град Арнем. От същото това място са излезли и имена като Виктор Хорстинг и Ролф Сньорен, създатели на марката Victor&Rolf и Лукас Осендрийвер – творчески директор на мъжката линия на марката Lanvin. С образование получено именно там и професионален старт като стажант при самия Алекзандър Маккуин не се съмняваме, че Айрис всъщност се превръща в един от най-зорко следените дизайнери по света.


 


Марката носеща собственото и име, холандката основава година след като се дипломира. В момента Айрис е гост член на синдикалната камара за висша мода. Понякога е трудно да наречем произведенията и за Haute Couture просто дрехи, защото нейната представа за мода стига по-далеч от нашите очаквания и именно това я превръща в един от малкото млади и гениални таланти в модния свят.

 


 


Дизайнерският подпис на ван Херпен е разпознаваем дори и за ненабитото модно око. Обикновено тя успява да визуализира идеи, които на пръв поглед изглеждат неуловими, успява да материализира мислите си в мода, която сякаш идва от бъдещето. Айрис изследва с любопитство светът на модата отвъд общоприетите норми и хоризонти, влага инженерно и архитектурно мислене в структурите на творбите си. От известно време насам, тя е насочила усилията си в проучване и разработване на модели създадени с новата технология за 3D принтиране. Афинитета си към футуристичните модели, тя подкрепя с нестандартни имена, с които кръщава колекциите си като „Радиационна инвазия”, „Кристализация”, „Чупливо бъдеще” и други.

 


 


В модните среди името и се свързва с обещание за много изненади и талант, който продължава да процъфтява всеки сезон с новаторски дух и усещания. За да придобиете представа за абстрактното творчество на младата холандка, може би ще помогне факта, че нейни произведения обличат звезди като Лейди ГаГа и Дафни Гинес.

 


 


И тъй като дарбата на Айрис намира израз в този невероятен дизайн, не е чудно че нейни колекции ежегодно са обект на музейни изложби по целия свят, а наградите, които допълват всичко това продължават да увеличават броя си.

текст: Стефи Стоева

снимки: БГНЕС

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен клъч от SAINT LAURENT

Кожен клъч от SAINT LAURENT Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Посрещаме новата седмица със стил, в цвят горчица.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ