Александър Сергеев: „Живописта е способна да сътвори чудеса!“

x

art-class-as-3


Понякога талантът се състои в това да откриваш други таланти, да им помагаш да се развиват и да изкарат на повърхността неподозирани до момента творчески качества. Художникът Александър Сергеев притежава подобно умение, с което привлича нови любители към изкуството на живописта. Той пристига в България за предстоящия майсторски клас по живопис на 15 октомври в София, организиран от Аrt Academy, в който без капка притеснение може да се включите и вие. За събитието и още за необятния свят на изкуството поговорихме с него днес.


art-class-as-4


Как започнахте да се занимавате с маслена живопис? Какво искате да изразите в картините си?

След завършването на Университета по архитектура през 1995 година, съдбата ме отведе при именития киргизки художник Михаил Беребин. Тогава в неговия арт клас за първи път видях картини, изрисувани с маслени бои. Големите, ярки платна, ме удивиха и очароваха едновременно. След време по телевизията видях друг художник, от Япония (тогава все още аз не бях), който с „метални остриета“ рисува внушителни цветя. Все още не знаех, че този инструмент се нарича шпакла за рисуване. Картините създаваха усещането за лекота, което изпълваше въздуха. Цветята се получаваха все едно в полет, сякаш танцухава.

Що се отнася до моята живопис, в нея се опитвам да покажа яркостта на цвета, многообразието на формите и движенията… Всичко, което хармонично се слива с душата на природата, уроците, които са безкрайно ценни и разнообразни, се опитвам да пресъздам в своето творчество.


art-class-as-8


art-class-as-7


Повече от година провеждате арт класове в България. Какви са впечатленията ви от тях досега?

Да, вече от година пристигам в България и провеждам арт класове. Тук хората са открити, готови да научат нещо ново. Интересно им е да откриват за себе си цветовете, да експериментират. Вече имам редовни ученици. И колко е хубаво да се види развитието им в обучението. И колко приятно е да се види увереността на движенията и усещането за цвят. Браво! Щастлив съм, че мога да споделя знанията си в България.


art-class-as-1


Предстои нов арт клас в средата на октомври. Какво ще научат за живописта участниците в него?

Винаги ми е интересно и приятно да пристигам отново и отново. Този път съм подготвил много нови сюжети. Вече има и такива за напредналите ученици. Очаквам от новия мастър клас вълнението на участниците, позитивните емоции и доброто настроение, докато творим заедно. Винаги казвам на учениците си: „Важно е да направите първата крачка… елате…вземете шпаклата за рисуване и започнете…, а после тя сама ще ви поведе – вие само трябва да я следвате!“.

Как въздейства на хората първия досег с боите и платното?

Забелязвам една тенденция, има много хора, които искат да постигнат нещо в живота си, но отлагат този момент в продължение на години. Не се решават да направят нито една стъпка за постигането на целта си, поне да опитат. Обикновено си мислят – „Няма да се получи“, „Едва ли“ или „Така или иначе няма да стане“. Това да се опитат да се запознаят с цветовете също може да се окаже трудно. Но в такива ситуации живота си знае работата – и така виждат в интеренет, или приятели ги посъветват да се разведрят с рисуване, или пък получават подаръчен ваучер. И човек се решава. И рисува картина по време на арт-клас. Отначало неохотно, плахо. А после, само след няколко минути остава насаме с платното, и аз до него, готов да помогна. Човек започва да се отпуска и започва да смесва цветовете…изучава нанасянето им върху платното с шпаклата. Често чувам възклцания като „О, колко е интересно!“, „Защо не съм опитал по-рано!?!“. Занятието продължава 3-4 часа. И когато картината е готова, обичам да наблюдам човека – това, което е изписано на лицето му, вътрешното удовлетворение от постигнатото и думите „Аз мога!“…

Интересно е, че може вторият или третият път да не се случат толкова скоро, но това единствено занятие е способно да даде такъв заряд, такава енергия и сила, че да помогне за решаването на въпроси в съвсем различни области.
Имам няколко случая, когато мои ученици отидоха да учат и завършиха художествена академия. Така живописта стана неделима част от живота им.
Моята цел е да предложа на всички участници да повярват в себе си, да се избавят от страха и неувереността от новото. Без натиск, постепенно да им помогна да разкрият потенциала си, да си позволят да усетят свободата в творчеството, да релаксират. В бъдеще някои от тях се изявяват, някои започват да продават картините си.


art-class-as-6


art-class-as-5


Защо хората поне веднъж трябва да участват в подобен арт клас?

Живописта е способна да твори чудеса! Когато рисуваш, се превръщаш в творец, съпричастен към създаването на красота. И когато ученикът види готовата картина, създадаена от самия него, отначало му е трудно да повярва, а впоследствие настъпва радостта… онази чиста, детска радост. Смея да твърдя, че нарисуваните с маслени бои картини са завръщане в детството, към онези ярки емоции.

За интервюто: Ивайла Влахова

Снимки: Art Academy/Александър Сергеев

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Късо яке от деним със свободна кройка от Trendyol

Късо яке от деним със свободна кройка от Trendyol Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна и обеци Amelia Parker

Гривна и обеци Amelia Parker Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа с шагрен от Francesca Rossi

Чанта от еко кожа с шагрен от Francesca Rossi Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шал с животинска шарка от Oltre

Шал с животинска шарка от Oltre Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бяла риза, обемни бижута и ярко червило – това е достатъчно.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ