Искрено от кухнята: Шеф Емил Минев за модата в кулинарията и живота

x

„Готвенето е като любовта. В него трябва да се навлиза с огромно желание, или въобще да не се захваща.” – това твърди американският критик Хариет ван Хорн. В същото се е убедил и нашият сънародник,  шеф готвачът Емил Минев. Той съвсем нескромно може да бъде наречен един от най-успешните готвачи в света, защото не просто е достигнал висотата на кулинарния Олимп, ами и успява да се задържи там, благодарение на професионализма си.

Срещат ли се някъде модата и кулинарията? Къде е границата на екзотичността? Какъв аромат се носи от домашната кухня на директора на престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu в Лондон? За всичко това и още много други въпроси си говорим с шеф Емил Минев:



Fashion Inside: Идват ви изненадващи гости, имате 15 минути на разположени в кухнята… Какво бихте приготвили, за да ги впечатлите?

Шеф Е. Минев: 15 минути… добре, нека уточним две неща: Имам продуктите налични в кухнята т.е. не трябва да пазарувам и съответно гостите са ми близки. В такъв случай бих им приготвил комфортна храна – това, което готвя  за децата и семейството си. Много зависи от това, което е налично в хладилника, но например салата от домати, краставици, лук, моркови, вероятно би се харесала на всеки. Нещо като шопска салата, само че без сирене и с малко сумак и екстракт от нар.

Четвърт час обаче може и да не ми е достатъчен за подготовката на салата, затова в друг случай бих заложил на френски омлет. Завит френски омлет с английско узряло сирене чедър. Става лек, пухкав, вкусен и най-важното – приготвя се бързо!

Fashion Inside: Има ли мода в приготвянето и поднасянето на храната? Следват ли се и в кухнята тенденции?

Шеф Е. Минев: Последните години тенденциите са насочени към по-изчистената храна. Имаше един период, в който чините бяха като палитри, дори наподобяваха картини, но сега храната е по-натурална и изчистена. Търсят се истинските, натурални цветове на продуктите – зелено, червено, кафяво, без много допълнителни съставки и тежки сосове. Така че да, може би има мода и в поднасянето, и в приготвянето на храната.

Fashion Inside: Вкусовите качества са безспорно най-значимият компонент, но визията сякаш е не по-малко важна. Коя е тайната на добрата презентация?

Шеф Е. Минев: Презентацията е най-артистичната част от готвенето, а тайната е… талант! Мнозина казват, че готвенето е изкуство, но за мен то е комбинация от занаят и талант. Като съотношението е 80% занаят (нещо, на което се научаваш) и 20% талант за презентация (това, което или го можеш, или не).



Fashion Inside: Омръзва ли в даден момент кухнята. Иска ли ви се понякога да сте навсякъде другаде, но не и там?

Шеф Е. Минев: Определено не! Ще станат вече тридесет и една години откакто съм в кухнята, и ако трябва да се върна пак бих я избрал без да се замисля. През всичкото това време нито за секунда сериозно не ми е минавала мисълта: „Това е! Оттеглям се!”.

Fashion Inside: Какъв мечтаехте да станете, когато бяхте дете?

Шеф Е. Минев: Готвач! И по-специално сладкар. Тогава бяха на мода едни големи, тежки торти с много сметана. Бях много впечатлен от тях и мечтаех да мога да правя точно такива торти. Така че спокойно можем да кажем, че детската ми мечта беше да стана готвач.

Fashion Inside: А спомняте ли си първото самостоятелно приготвено ястие?

Шеф Е. Минев: Не съм сигурен дали е най-първото, но определено помня добре едно конкретно. Трябва да съм бил на около 10 години, реших да опека пиле, за да впечатля момичето, което тогава харесвах. Старах се, пекох и накрая вземайки готово печено пиле, за да го поднеса… то падна на земята. Беше доста арт презентация, но целият ми труд и старание се озоваха на пода.



Fashion Inside: Има ли нещо, което не бихте искали да приготвите? Ами такова, което със сигурност не бихте опитали?

Шеф Е. Минев: Аз съм доста отворен към екзотичните храни, но има значение и къде се поставя границата, защото в България повечето неща звучат екзотично. Пътувал съм много и дори не само съм пътувал, ами и съм живял на интересни места по света. Защото както ще се съгласите едно е да пътуваш, друго е да живееш някъде – да излезеш на улицата вечерта, да ядеш със съседите, да се слееш с местните и тн. По този повод съм опитвал щурци, скакалци, кит, но определено не бих имал желание нито да ям, нито да приготвям кучета или скорпиони, например.

Fashion Inside: Перфекционист ли сте? Всъщност какви са най-добрите качества, които един шеф готвач трябва да притежава?

Шеф Е. Минев: Преди години съм давал изявления, че съм перфекционист. Сега – не, може би съм по-зрял. Въпреки това, макар да звучи като клише: всеки ден, в който се събудя се стремя да бъда по-добър от предходния. Това, разбира се, не означава, че се получава всеки ден!

Колкото до качествата, водещото е любовта към храната. Един готвач трябва да обича това, което прави. Професията е много тежка, една от най-стресиращите в днешно време, има голяма доза напрежение, и ако не влагаш сърцето си в това, което правиш просто не става. Няма как да не обичаш професията си и да постигаш успехи!



Fashion Inside: Какво прави един шеф готвач, когато не готви? Какви са хобитата ви?

Шеф Е. Минев: Обичам да се занимавам с активни дейности – да тренирам, да карам колело, да се разхождам и да бъда навън със семейство и децата. За мен движението е важно и държа синовете ни да имат добър пример.

Fashion Inside: Нека съчетаем тогава двете ви любими неща – семейството и храната. На почит ли е българската кухня в дома ви?

Шеф Е. Минев: За мен възпитанието и културата към храната са изключително важни. Първият ни син израсна в Япония, след това се преместихме в Англия, където се роди вторият ни син. Съпругата ми е индонезийка, аз съм българин… У дома готвим българска, индонезийска, японска храна. Позволяваме на децата обаче и Fast food веднъж на един-два месеца, за мен това не е проблем, а причината е, че не искаме да ги ограничаваме. По-конкретно на въпроса – да у дома обичаме българска храна. На почит са кюфтетата, мусаката и царската туршия. Разбира се, не готвим това всеки ден, но поне веднъж седмично сервирам нещо българско. Искам синовете ни да бъдат отворени към всякакви вкусове.

Fashion Inside: Експериментирате ли с българска храна и в професионалната кухнята?

Шеф Е. Минев: С български продукти – да, определено. Във всичките ресторанти, в които съм работил, независимо дали в Дубай, Япония или Мексико, винаги в менюто ми е имало кисело мляко, печени чушки, домати, патладжан. Естествено, включени под разнообрази форми.



Fashion Inside: Готвили сте за много знаменитости, какви клиенти са известните? Какво си поръчват най-често?

Шеф Е. Минев: За мен като готвач, следващ професионалната етика известните клиенти са като всички останали клиенти и не би трябвало да се третират различно. Те плащат същата цена и получават същото качество и обслужване. Аз, честно казано не изпитвам особен респект към знаменитостите. Просто клиенти.

Fashion Inside: Ако не бях станал готвач щях да бъда…

Шеф Е. Минев: … пак щях да бъда готвач. Никога не е имало друго. Винаги съм искал да стана готвач и вярвам, че щях да намеря начин да следвам желанието си. Дори и да бях поел по различен кръстопът, то вероятно щях някъде да завия и да стигна до готварската професия.



 И за финал: След като поговорихме за модата в храната, какво е мнението ви за истинския моден свят? Кой е любимият ви дизайнер?

Шеф Е. Минев: Любимият ми дизайнер, може би е Пол Смит. Не го познавам лично, не съм го срещал, но от това, което съм чел и виждал, той е различен и това ми харесва. Относно стила и начина на обличане – това, което нося не държа да бъде дизайнерско. Чувствам се  комфортно, например в яке Moncler, семпла тениска и деним от H&М, намирам това за повече от достатъчно.

Интервю: Ани Георгиева 

Снимки: Личен архив на шеф Е. Минев 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежо зелено с нотки на оптимизъм.

Ако сте пропуснали
Най-четени