Чудният свят на Даян Перне се пренася в София

x


Balkan Fashion Week 2017 ще бъде първата седмица на модата, която ще се случи в кино студио, а именно в Nu Boyana Film Studios в София, между 5-и и 10-и юни. Киноцентъра в Бояна ще приюти и деветото издание на фестивала за модни филми ASVOFF. Създателката на фестивала, Даян Пернет е една от най-енигматичните фигури в модния свят. Авторка на първия моден блог, дизайнер и стилна икона без аналог. Нейната креативност не познава граници и за нас беше изключително удоволствие да сбъднем това интервю с нея. 

Как се влюбихте в модата и киното?

Беше дълго пътуване. Гледали ли сте филма на Луис Бунюел “Дискретният чар на Буржоазията” от 1972? Във филма има сцена, в която един войник сяда на маса с група хора, които не познава изобщо и започва да разказва историята на живота си. Започва с: “Това е дълга история и аз ще ви я разкажа”. Не съм сигурна откъде да започна, когато бях малко момиченце бях обсебена от филмите, купувах всички филмови списания, до които можех да се добера. Родителите ми ме водеха да гледам чуждестранно кино още като много малка и то ми направи огромно впечатление. Обичах режисьори като Бунюел, Пазолини, Полански, Висконти и Фелини.

Като тинейджърка, мечтаех да бъде моден дизайнер, но рисуването никога не ми се е отдавало особено. След като взех няколко урока реших, че щом не мога да рисувам добре, не мога да бъда и моден дизайнер, което няма особен смисъл сега, разбира се. Изоставих тази идея за известно време и започнах да уча филмово изкуство. На този етап от живота си не бях готова да бъда отборен играч. Всеки във филмовото училище искаше да бъде режисьор, но никой не искаше да се занимава с останалото. След като натрупах известен опит в правенето на филми, реших, че искам да се занимавам с репортажна фотография и започнах. След това се преместих в Ню Йорк, където живеех с гаджето ми, също фотограф. Използвах неговата тъмна стая за проявяване на снимките ми и в някакъв момент реших, че не е особено добра идея и двамата да бъдем фотографи, но не знаех точно с какво друго бих могла да се занимавам, докато един ден той не ме погледна и не предложи: “Защо не се захванеш с дизайн?”. Просветна ми и кандидатствах в престижния университет Parsons, където останах 9 месеца, преди да реша, че остана ли повече, ще загубя желанието си да създавам дизайн. Напуснах и създадох свой собствен бизнес и започнах да се развивам. Имах мой собствен бранд в продължение на 13 години, с лиценз в Токио за 5 от тях. Преместих се в Париж в края на деветдесетте и първата ми работа там беше като дизайнер на костюми за филм. След това правих доста неща до 2006-а, когато лансирах първия си фестивал за модни филми – “You Wear it Well”, с помощта на сътрудник. Името на фестивала заимствахме от песен на Род Стюарт. През 2008-а осъзнах, че аз върша цялата работа и взех решение да прекъсна сътрудничеството си и създадох ASVOFF, а първото издание на новия ми фестивал представих в музея Jeu de Paume в Париж.Разкажете ни малко повече за фестивала ASVOFF. За последните 9 години всички събития, които организирате като част от него се случват в Париж и Ню Йорк, но тази година локацията ще бъде Nu Boyana Film Studios в София. Как се спряхте на тази идея?

Винаги са ме привличали местата, където модата и технологиите се преплитат. От старта ми като моден дизайнер, през кариерата ми като редактор за Joyce, Elle.com и Vogue.fr, до създаването на моя блог за мода – “A Shaded View on Fashion”, аз помагах да оформим дигиталния диалог, заобикалящ модата. В началото  блогът ми бе добре познат с това, че представя иновация и желанието да показвам свежи нови таланти заедно с работата на утвърдени вече дизайнери и големи имена в киното. Блогът ми беше първият за мода изобщо през 2005-а, а година по-късно обявих и първия си годишен фестивал за модни филми. Първото издание, “You Wear it Well”, се проведе в Cinespace в Лос Анджелис, а после гостува в различни точки по света. “A shaded View on Fashion Film”, или накратко ASVOFF, лансирах в Париж през септември 2008-а в музея, за който вече споменах. В този момент филмите за мода бяха доста непознат жанр. Беше огромна промяна за индустрията, когато създадох фестивала си. Непрекъснато обяснявах какво са филмите за мода и какви са критериите, по които сме ги селектирали. Всъщност критериите бяха същите, каквито биха били, за който и да е друг жанр – грабва ли вниманието филмът, как е режисиран, как е изигран, как присъства модата като послание. Разликата с наши дни е, че днес всеки бранд, малък или голям, използва филма като средство за комуникация.

ASVOFF е повече от фестивал, той предлага на артистите творческа платформа, възможности за иновации и разпространение на работата им по света на места като музея Jeu de Paume в началото, а след това седем години в Център Помпиду, Гугенхайм в Билбао, Cinema Rise X в Токио и други градове като Мексико, Рим, Милано, Москва и т.н. Мисля, че е много важно да покажем разнообразието от начини да се изрази модата във филм. Цялото ДНК на фестивала е различността и интернационалният аспект, и ето как се връщаме на въпроса ви защо избрах Nu Boyana Film Studios. След 7 години в Център Помпиду почуствах, че е време да опитам нещо различно. И когато говорих с Мира Постулаче, международния ПР на Балканската модна седмица, тя ме попита дали не бих обмислила да проведем фестивала в София. Тогава една нощ ми дойде като провидение… защо не проведа деветото издание на фестивала в Холивуда на Балканите? Есенцията на създаването на филми е филмовото студио. И ето ни и нас, не мога да бъда по-щастлива от факта, че се чувстваме като деца в магазин за бонбони с всичко, което разполагаме на една ръка разстояние.Какъв е процесът по подбор на филмите, които ще вземат участие в ASVOFF?

Както и всичко останало в живота ми, въпрос на инстинкт е. Получаваме стотици филми, аз имам поглед над всеки един от тях. След това пресяваме фаворитите, след няколко прожекции правим окончателната селекция и я предоставяме на членовете на уважаемото ни жури, за да гласуват. Аз не гласувам, за мен всички филми, достигнали до тази финална селекция, са победители.

Какво може да очаква публиката от тазгодишното издание фестивала? Какво ще покажат участниците в него?

Програмата е много вълнуваща и няма търпение да я покажем на всички вас. В официалния конкурс влизат 66 филма, имаме и 2 филма извън него, основно заради дължината им. След това ще покажем страхотни документални филми, студентски филми и в това издание ще представим и първия фестивал за модни филми, заснети с преносими смарт електронни устройства. И ако това не е достатъчно, очакват ви конференции и мастър класове с Ерик Деймън, тазгодишния президент на ASVOFF, който ще ни разкрие какво се случва в съзнанието на костюм дизайнера и ще ни разкаже повече за подхода си, когато създава костюми за телевизионни продукции като “Сексът и града”, “Клюкарката”, “Дневниците на Кари” и други. Той е носител на наградата “Еми” като костюм дизайнер, стилист на много знаменитости, моден дизайнер, автор на книга и аз съм горда, че ще бъде президент на ASVOFF.

Марк Хапъл, Директор на костюмите за Нюйоркския градски балет ще дискутира върху влиянието на едни от най-големите модни дизайнери по отношение на костюмирането. В частност на костюмите на Нюйоркския градски балет, където през последните 5 години Сара Джесика Паркър подкрепя сътрудничеството между хореографите и модните дизайнери.

Алекс Мъри Лесли ще води майсторски клас със специална селекция филми, представяща как технологията в модата допълва историята във филмите. Като ще илюстрира това с различни техники.

Аз ще представя в разговор Тим Йъп, мултидисциплинарен артист в костюм дизайна, арт директор на филми и театрални представления. За филма на Анг Лий “Тигър и Дракон” Тим Йъп взе Оскар за дизайн на костюмите през 2001-ва.

Имаме и още изненади, които се струва да не изпускате.

Харесва ли Ви България? Какви са първите Ви впечатления от страната ни?

Бях в България два пъти. Първо, за да видя Nu Boyana Film Studios. И още веднъж, за да заснема забавен тийзър и да покажа на нашата международна публика защо избрах да представя ASVOFF 9 в София, а не в Париж. Хората, които срещнах бяха изключително топли и гостоприемни. Хората са тези, които създават духа на града и може би аз съм щастливка да срещна само невероятни такива. Щастлива съм, че пак ще бъда в България и съм влюбена в Nu Boyana Film Studios.Известна сте със своя специфичен стайлинг, решен винаги в черно. Кой е дизайнерът, който създава най-красивите черни дрехи?

Любимият ми дизайнер е Дрис Ван Нотен, той не е толкова известен с черните си творения, но пък е авторът на дрехите, които нося най-много. Също така харесвам KTZ, Йоджи Ямамото и Рик Оуенс, които са известни с колекциите си основно в черно. Харесвам и полския бранд UEG. 

Има ли голямо име в модата от миналото, за когото мечтаете да създадете документален филм?

Той съчетава миналото и настоящето, бих направила филм за Марк Одабе. По време на фестивала ще покажем късометражен филм за него, но по-скоро ще видите колекциите му. По-дълбок документален филм, фокусиран върху него самия, би бил фантастичен. Той е икона и личност, на която страхотно се възхищавам. Той бе дизайнерът зад Прада в онези години, в които те се пренасочиха от аксесоари към дрехи.

Кой е любимият ви съвременен режисьор?

Толкова са много… Тод Хайнс, Стив Маккуин и София Копола, не е нещо ново, но обичам филма “Изгубени в превода” на София.

Обичам и Дейвид Линч, Педро Алмодовар, Джери Шацбърг, Майк Фигис, Куентин Тарантино, и мода да продължа да изброявам.

А кой е режисьорът, който има най-изявено отношение към модата?

Питър Грийнауей, той подкрепяше страхотно Жан Пол Готие, както правеше и Педро Алмодовар. Мисля, че и Тод Хайнс също има усет за модата във филмите си, както и шанса да работи с талант като дизайнера на костюми Санди Пауъл.

Мода, кино, изкуство, парфюми. Каква ще бъде следващата Ви авантюра в света на красивото?

Все още е тайна, но може да бъде нещо новаторско и неочаквано… точно тук в София.

За интервюто: Александра Тошева

Снимки: Jerry Lee; личен архив Даян Пернет.

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пола тип молив от ALTUZARRA

Пола тип молив от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Oversized жилетка от MIU MIU

Oversized жилетка от MIU MIU Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Вторник е ден за нови тенденции!

Ако сте пропуснали
Най-четени