Eдна земна жена, която живее в света на Vogue

x

 


 

Знаете ли кое е най-често цитираното модно гуру във Великобритания? Някой бе се заблудил, че това е госпожа Бекъм, а други биха споменали херцогиня Катрин. Истината се крие някъде зад обективите, в дълбините на журналистическото познание, зад страниците на Vogue и носи интересното име Александра Шулман. Главният редактор на великобританския Vogue, това е модния глас на Острова, който обикновено зазвучава в Лондон и отеква в модните столици по света. Нищо от това не ни учудва, имайки предвид, че Шулман е отраснала в семейство, чийто професионален профил силно е застъпвал журналистиката.

Родена е в далечната 1958 година и е най-голямото дете в семейството. Когато била малка, тя си пожелала да стане фризьор или да се занимава с музика. Александра твърди, че в онези години, когато е наблюдавала любимите си певци изобщо не е гледала дали са облечени във Шанел или нещо друго.

През 1982 година тя започва журналистическата си кариера в списанието The Tatler, като едновременно с това пише за The Sunday Telegraph, Voogue и GQ. Само десет години след началото на кариерата си и след многобройни спекулации дали притежава достатъчно опит, през 1992 година Александра заема поста главен редактор във великобританския Vogue. На тази позиция я намираме и днес – 21 години по-късно, да приема гости като Карл Лагерфелд или Виктория Бекъм, да участва като главен сценарист в модния театър в Англия и да задава правилата точно като едно модно гуру, на което ни се иска да се доверим безапелационно. Шулман може би е единствения главен редактор на Vogue, който продължава да получава критики относно външния си вид. И да си признаем, визията на журналистката наистина бяга от стандартите заложени в Париж и САЩ. Противно на очакванията, това съвсем не се оказва препъни камък в модната индустрия, стига да притежаваш харизма и воля.


 

 


„Властването“ на Шулман под знамето на модното списание е белязано от няколко иконични броеве, всеки с тираж много над 200 хиляди копия. Единият от тях е „Броят на хилядолетието“ през декември 1999 година, чиято корица е направена от отразителна хартия имитираща огледало. Уловката тук е, че всеки взел списанието в ръцете си ще види себе си на корицата. Следващият кулминационен брой е „златният“за месец декември 2000 година с Кейт Мост на корицата. През 1997 година корицата на списанието почита паметта на Принцеса Даяна – също брой който вдига продажбите до неочаквани тиражи.

Александра признава, че има няколко неща, които прави или по-скоро не прави по отношение на съдържанието на всеки следващ брой. Тя твърди, че на страниците на Vogue не трябва да се появяват диети, никакви насърчения за пластични операции и не трябва да се налагат никакви стереотипи на мислещата модерна жена.

За себе си Шулман твърди, че е животът и преминава далеч от блясъка и суетата. Има един син от журналиста Пол Спайк, с когото се развеждат скоро след раждането на детето им. Александра често признава, че да си самотен родител е трудно, което ни кара да си мислим, че тя е една земна жена, която ни се иска да срещнем случайно из лондонските улици, за да я попитаме на живо как се живее в света на Vogue!

текст: Стефи Стоева

снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дали ще сте на фестивала във Венеция или не, заявете своето стилно присъствие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ