Ирина Червенкова: „Новата ми колекция е вдъхновена от предложението за брак, което получих“

x


Ирина Червенкова е един от творците, които не изпускаме от поглед. Защото има магия в нейните колекции, има характер и почерк. Дрехите, които създава носят парченца от личната й вселена на вдъхновения, пътешествия и мечтания.

Пътуваш много, какво ти носят пътешествията по света – заряд, муза, завършеност?
Дават ми това, от което имам най-силна нужда… свобода в най-чиста форма! Чувствам се свободна и пълна с идеи, които впоследствие използвам като ресурс. Обожавам да пътувам, зависима съм толкова, колкото би бил зависмият от своята доза. Не бих заменила пътуването и срещата с други култури и ценности. Старая се всеки един предоставен момент да бъде на път, защото именно тогава се доближавам до себе си – по-силно и по-истински. 

Какво е черният цвят – особен уют или добра основа да изпъкне персоналността и личният почерк на човека, който го носи? Черното изобилства в личния ти стил на обличане, но като че само подчертава номадската ти душа и майсторство в стайлинга.
Зависи от случая и ситуацията, в който се прилага, разбира се! Най-често той е бързо решение, тъй като всички знаем – за черния цвят не се изисква и не е задължително силно въображение. Намирам го за лесен вариант да се преобразим и да сме сигурни, че не сме сбъркали в избора си. Универсалният цвят! Персонално за мен той е спойка, база или връзка, която правя, когато използвам други цветове. Но пък има и такива случаи, в които ясно отразява вътрешната ми „светлина“ или просто период, в който съм по-свързана с него. 

В последните ти две летни колекции деликатно успя да се прокрадне една доста по-ярка и нетипична за теб палитра с цветове. Има ли послание в тях?
Както често казвам – душата ми прогледна! Да, има послание, и то е да не ограничаваме вътрешните си възможности! Нека бъдем по-смели и цветни в нашите решения. Нека предоставим шанс на някой нов цвят, който никога преди не сме харесвали. Не знаем каква вратичка на въображение може да ни отвори той. Какви са ключовите акценти в Пролет-Лято 2017 на I.Chervenkova? Играта с пропорциите, комфортните обеми и деконструкцията остават ли константа в моделите, които създаваш?
Константа остава бунтарската и андрогенна визия, излъчване и чувство, без което не създавам и не се впускам в нови колекции. Поне на този етап. Утре може да стана жена, не знам (смее се). В SS17 виждаме доста нетепична за мен женственост и ефирност, но това си има ясно обяснение. Колекцията бе вдъхновена от предложението за брак, което ми бе отправено, и тази емоция явно пренесох успешно тук. 

Кои са съвършените аксесоари, които допълват духа на актуалната ти колекция?
Пръстeните и бижутата! Без тях не мога, а и не искам да мога! Шапките са ясни – те са неразделна част от мен. Тях ги включвам към органите си, а не към нещо, което добавям като аксесоар.

Имаш татуировка с емблематичната корона на Жан-Мишел Баскиа? С какво неговото изкуство те е вдъхновявало?
Да, имам една, но скоро смятам да пренеса още нещо от него по себе си! С какво ме вдъхновява ли? Неограничеността, напредничавият му израз и свободата, с която заявява себе си, страшно ме възхищават и вдъхновяват. А и неяснотата в творбите му също – те ме карат да бъда по-любопитна и да разучвам в дълбочина какво всъщност е имал предвид, въпреки че това е абсолютно невъзможно! 

Кои са другите съвременни артисти, които успяват да ти въздействат и докоснат?
Футуристичният поглед на Ron Arad много ме впечатлява. Той е докоснат от някакво друго измерение, както всъщност и работата на покойната Zaha Hadid, имам усещането, че една и съща сила ги е водила. Харесвам страшно много творчество на Chiharu Shiota и символиката, която носи тя. Daniel Arsham – изключителен артист! Той е в листа ми на чакащите и нямам търпение да се докосна до работата му на живо! Да не забравя и Христо Явашев, който прослави България с прекрасните си и толкова мащабни инсталации из целия свят. Kelly Beeman – чудесен художник! Гледайки творчество й, отчасти ми напомня на моя живот, някак си долавям себе си. René Gruau е от имената, които са оставили отпечатък в мен, както, разбира се, много, много други.

А любимите ти арт спотове по света, които обичаш да посещаваш?
Обичам да посещавам галерии, експозиции, изложения и различни арт пространства, но не намирам нито едно от тези места за любимо. Всяко едно от тях ми носи нещо особено и вълнуващо и често ме карат да се връщам към тях. Ти самата къде твориш в България или навън?
Творя независимо къде се намирам. Това е сила, която не може да се контролира и обуздае. Тя взима решение, тя определя точно къде и кога да го прави. Често го прави, когато не трябва, но искрено мога да кажа – с удоволствие й се подчинявам.  Но, ако говорим за практическата част, в България реализирам продукция си, а в чужбина я изнасям. 

Разкажи ни за жените, които от години се доверяват на бранда ти. Усещаме ги като парадокс между дързост и деликатност, близо ли сме?
Да, близо сте! Жените, които носят нещата ми, са по-дръзки и свободомислещи, или поне се стремят да бъдат такива, и чрез мен го изразяват. За да носиш I. Chervenkova, се изисква малко смелост и увереност. Те не се притесняват или смущават от това кой и как би ги възприел. При тях такова чувство не съществува. Те желаят свободата и я постигат с мен.

Какви са другите брандове, които доминират в гардероба ти, освен I.Chervenkova?
Моят гардероб е много разностранен. В него може да видиш както много скъпи брандове, така и second hand дрехи. Купувам всичко, независимо откъде е, въпросът е да ми хареса и да го почувствам. Не може да си представите от какви места съм купувала – това винаги е било така, и всъщност много се радвам, че успях да се запазя точно такава. 

Позволи ни да надникнем в бъдещето. Загатни ни какво ни готвиш за есента и зимата!
Аз вярвам в недоброжелателната намеса на енергия и почти никога не говоря предварително за моите бъдещи планове, докато не ги материализирам. Само мога да кажа, че работя върху проект, свързан с чужбина, но подробностите нека да ги оставим на бъдещето. За интервюто: Александра Тошева

Снимки: Костадин Кръстев и личен архив  I.Chervenkova 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Стилът говори без думи.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ