Нева Балникова: „Двигателят да се усъвършенстваш е учител“

x


София много добре познава своите творци, артисти, дизайнери. Наскоро тя ни представи на една от нейните героини – дизайнерката на бижута Нева Балникова. В работата ѝ първо забелязахме онази дързост, която често липсва у нас. Забелязахме също, че бижутата, които Нева създава, изглеждат така, сякаш изучават света на невъзможното. Събрани в една симбиотична цялост, произведенията и тяхната създателка сякаш са свързани по специален начин, търсещи любопитната и смела публика, която ще пожелае да чуе историята им или ще пожелае да ги има.

Нева се занимава с дизайн от ранните си детски години – още от гимназията. Учила е „Анимация“ в НБУ, а нас заинтригува с различните си гледни точки и техния финален завършек под формата на бижута. Разглеждахме ги с интерес, от който после се роди и това интервю с подробности за работата на Нева Балникова и нейния опит в училището на живота.Започнала си да се занимаваш с дизайн на бижута още в училище. Разкажи ни малко повече за пътя, който си извървяла от тогава до сега.

Бих го нарекла път на постоянен експеримент. Човек е много логичен в подхода, когато тепърва започва, но двигателят да се усъвършестваш е учител.

Кое е нещото, което искаш всички да знаят за работата ти и това коя е Нева Балникова?

Идентичност.Какви техники и материали предпочиташ да използваш?

Любопитството ми е отворено, но обичам да намеря нещо „мое”, което да манипулирам. Имам умението да градя с плетка, което обръщам в различни материали и има един свой собствен живот, който заразява и опакова други познати предмети.Каква е философията на твоите бижута? Носят ли те специални послания?

Посланията са различни, но като цяло съотнесени към живота. Животът е дар, ако го няма, няма да има в какво да се разгръщаме ежедневно.

Имат ли според теб българите афинитет към нестандартните и различни аксесоари като бижутата, които правиш?

За щастие се срещам точно с такъв тип хора, които реагират адекватно. Важното е, че и съумяват много умело да комбинират екстравагантният акцент съотнесено към дрехата, като техен личен почерк.Как си представяш своя бранд след 5 години например и как предполагаш, че ще еволюират идеите ти с течение на времето?

Много зависи от това с какви предизвикателства ще се сблъскам. За идеите е важно да са свежи и находчиви, да радват околните.

Кой е най-ценният урок, на който те научи създаването на бижута?

Да си задавам въпроси.Реалистка ли си, или мечтател? Кое от двете смяташ, че е по-важно за работата ти?

Мечтите ни движат напред като идеал за съвършенство и абстрактна мисъл. Реализмът е приложимата част – т.нар. рационалност. Ако искаш мечтата ти да е реалност, то те са във взаимоотношение.Обичаш ли да носиш своите бижута?

Обичам и се изисква. Тава е поведение, разговор и избистряне на детайли за мен самата.

Ако можеше да избереш да направиш колаборация с известен моден дизайнер, кой би бил и какво би искала да създадеш съвместно с него?

Не бих могла да конкретизирам. Предизвикателството е точно в това да се срещнеш с почерк, който не си предполагал и да започне комуникация.Нева Балникова е влюбена в…

Стихията природа.

За теб изкуството е…

Вълнение.

Интервю: Стефи Стоева

Снимки: архив Нева Балникова

Вижте още:

Златин Орлов – артистът, който „заверява“ портрети с печат „Вярно с оригинала“

Художничката Ангелика Радева: Шокът като инструмент е най-доброто средство!

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Coffee talks

~Coffee talk~

Вероятно поне веднъж сте чували израза: „Твърде много книги, твърде малко време”, или може би самите вие често го изричате…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ