Нева Балникова: „Двигателят да се усъвършенстваш е учител“

x


София много добре познава своите творци, артисти, дизайнери. Наскоро тя ни представи на една от нейните героини – дизайнерката на бижута Нева Балникова. В работата ѝ първо забелязахме онази дързост, която често липсва у нас. Забелязахме също, че бижутата, които Нева създава, изглеждат така, сякаш изучават света на невъзможното. Събрани в една симбиотична цялост, произведенията и тяхната създателка сякаш са свързани по специален начин, търсещи любопитната и смела публика, която ще пожелае да чуе историята им или ще пожелае да ги има.

Нева се занимава с дизайн от ранните си детски години – още от гимназията. Учила е „Анимация“ в НБУ, а нас заинтригува с различните си гледни точки и техния финален завършек под формата на бижута. Разглеждахме ги с интерес, от който после се роди и това интервю с подробности за работата на Нева Балникова и нейния опит в училището на живота.Започнала си да се занимаваш с дизайн на бижута още в училище. Разкажи ни малко повече за пътя, който си извървяла от тогава до сега.

Бих го нарекла път на постоянен експеримент. Човек е много логичен в подхода, когато тепърва започва, но двигателят да се усъвършестваш е учител.

Кое е нещото, което искаш всички да знаят за работата ти и това коя е Нева Балникова?

Идентичност.Какви техники и материали предпочиташ да използваш?

Любопитството ми е отворено, но обичам да намеря нещо „мое”, което да манипулирам. Имам умението да градя с плетка, което обръщам в различни материали и има един свой собствен живот, който заразява и опакова други познати предмети.Каква е философията на твоите бижута? Носят ли те специални послания?

Посланията са различни, но като цяло съотнесени към живота. Животът е дар, ако го няма, няма да има в какво да се разгръщаме ежедневно.

Имат ли според теб българите афинитет към нестандартните и различни аксесоари като бижутата, които правиш?

За щастие се срещам точно с такъв тип хора, които реагират адекватно. Важното е, че и съумяват много умело да комбинират екстравагантният акцент съотнесено към дрехата, като техен личен почерк.Как си представяш своя бранд след 5 години например и как предполагаш, че ще еволюират идеите ти с течение на времето?

Много зависи от това с какви предизвикателства ще се сблъскам. За идеите е важно да са свежи и находчиви, да радват околните.

Кой е най-ценният урок, на който те научи създаването на бижута?

Да си задавам въпроси.Реалистка ли си, или мечтател? Кое от двете смяташ, че е по-важно за работата ти?

Мечтите ни движат напред като идеал за съвършенство и абстрактна мисъл. Реализмът е приложимата част – т.нар. рационалност. Ако искаш мечтата ти да е реалност, то те са във взаимоотношение.Обичаш ли да носиш своите бижута?

Обичам и се изисква. Тава е поведение, разговор и избистряне на детайли за мен самата.

Ако можеше да избереш да направиш колаборация с известен моден дизайнер, кой би бил и какво би искала да създадеш съвместно с него?

Не бих могла да конкретизирам. Предизвикателството е точно в това да се срещнеш с почерк, който не си предполагал и да започне комуникация.Нева Балникова е влюбена в…

Стихията природа.

За теб изкуството е…

Вълнение.

Интервю: Стефи Стоева

Снимки: архив Нева Балникова

Вижте още:

Златин Орлов – артистът, който „заверява“ портрети с печат „Вярно с оригинала“

Художничката Ангелика Радева: Шокът като инструмент е най-доброто средство!

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ