The Journey Matters: Енджи Палмаи и нейното танго със светлината

x

Казват, че една снимка струва колкото хиляди думи. И ние вярваме в това! Вярваме, че емоциите, цветовете и светлосенките могат да разказват истории, които да се побират между пиксели. Вярва го и унгарката Енджи Палмаи, която е творец по душа, сърце и призвание.

Как се танцува танго със светлината? Има ли достатъчно цвят в черно-бялата фотография? Къде започват границите? Колко измерения има пътуването? И как един проект може да те съпътства цял живот… за всичко това си говорим с Енджи Палмаи, в навечерието на откриването на нейната изложба в София.Fashion Inside: Коя е Енджи Палмаи? Ще ни се представите ли така, както само един творец може? 

Енджи: Харесва ми когато представят някого с това какво обича, независимо дали е творец или не – и бих се представила така:

Обичам значимите характери и истории, старите епохи, естетиката на ХХ век, биографичните филми и фотографии, морските крайбрежни градове и начинът им на живот, дръзката и изчистена архитектура, древната история и философия. За мен те се сливат в един стил, в един вкус: в честването на живота, в бохемската простота, в сладката носталгия, в дръзновената романтика, в чувствения чар, във видимите емоции и в експериментиращия, документален възглед.

Fashion Inside: curated by ATELIER е вашето креативно студио, в което влагате по-голяма част от енергията си. Разкажете ни повече за концепцията му…

Енджи: Студиото се занимава преди всичко с консултантски услуги за различни марки и оформянето на имидж.  Визуалната комуникация е главната област, в която предоставяме консултиране, и тя има проявления в много области: мода, вътрешна архитектура, гастрономия, фотография.

Търсим, развиваме, оформяме и съгласуваме характерните особености на марката, така че всяка комуникация да тръгва оттук, да изгражда цялостен, хармоничен и автентичен образ. Може да се каже също, че готвим добре, използваме подходящите продукти, в подходящите количества и стилове.Fashion Inside: Освен всичко останало вие сте и фотограф. Какво дава фотографията, което другите изкуства не могат да предложат?

Енджи: Фотографията може да даде моментален отпечатък на конкретния миг. Но може да даде и всичко онова, което получаваме и от другите клонове на изкуството: изкарва на повърхността чувства, мисли, създава и свързва нови такива.

Fashion Inside: В днешния свят, в който сякаш водим „живот на показ”, кое според вас е нещото, което следва да бъде запазено, а не споделено?

Енджи: От конкретната личност зависи къде ще постави границата на личната си сфера. Намерението и стоящата зад него достоверност е най-важното според мен. Да не споделяме която и да е част от живота си, само за да получим обратна връзка. Да го споделяме – ако, разбира се, имаме желание за това, за да могат и други да споделят преживяването ни. Вярвам в границите, невидимо определени от естетиката. Радвам се, че няколко, вдъхновяващи за мен личности споделят живота си, самата аз обаче съм много по-затворена. Когато споделям личните си чувства, това често става чрез думи. Обичам да пиша.

Fashion Inside: Вие сте и преподавател – какво е първото креативно умение, което вярвате, че  младите трябва да усвоят?

Енджи: Като преподаватели задачата ни е да вдъхновяваме, да събуждаме любопитството, да предугаждаме пътя на студентите и да ги съпровождаме по него и да им помагаме. Първо трябва да се открият вкуса и интересите, после някакво средство, с което да се изразят и развиват.  За креативността са нужни страст и постоянство.Fashion Inside: Каква е кривата на успеха? А характеристиките на щастието?

Енджи: Успехът според мен е да съумеем да направим другите щастливи с това, което прави щастливи нас. Щастието е удовлетворение – когато съм си самодостатъчна и умея да обичам.

Fashion Inside:Ще ни споделите ли нещо повече за The Journey Matters? Как изглежда  тази изложба през вашия поглед, като автор и творец?

Енджи: The Journey Matters е непрекъснат проект. Според мен съм го започнала още в детството си и се надявам никога да не го прекъсна. Става въпрос за откривателството, за света, за пътя. За собствения ми път и за тези, с които се срещам по него. За това, което виждам. В известен смисъл е дневник, но не описвам това, което се случва, а това, което паралелно долавям от света.

Изложбата е много тесен подбор от творбите ми. Това, което съм донесла сега, са онези различни пътища, места, хора, впечатления, които съм свързала и върху общата хармония, на които съм поставила ударение. Част от концепцията ми е също да съдържа фотоси, изготвени в различно време и пространство, с различни културни отношения – Унгария, Италия, Испания, Мароко, както и в нея да се свързват документалната и пейзажната фотография, натюрморта, портрета и модната фотография.

Fashion Inside: Един от начините ви на изразяване е форматът „визуално есе”. Той не е толкова нов, но сякаш е относително непознат за широкия кръг от хора. Ако приемем, че при класическото есе най-важното са думите, то как тогава се разказва успешна история без думи?

Енджи: Може би формулировката не е достатъчно честа в ежедневната употреба, макар нерядко да я използваме. Например един добър филм също е визуално есе, разказва в картини. Може да предаде дадено настроение, цветовете, монтажа, стила, характерите му могат да подсилят чувствата, мислите. Визуалното есе оставя място за зрителя, за да реагира самостоятелно и да допълни зрелището. Така ще се превърне едновременно и в наблюдател, и в участник в историята. Ако бях тръгнала по друг път, сега сигурно щях да бъда актриса или режисьор.Fashion Inside: По-голямата част от участващите в изложбата фотографии са черно-бели, защо избрахте да ги лишите от цвят? И не е ли черно-бялата фотография значително по-трудна и за създаване, и за възприемане?

Енджи: Цветовете могат да добавят към образите, но могат и да отвлекат вниманието. Често преценявам качеството на дадена снимка като я гледам в черно-бял вариант. По-добре виждам естетиката без цветове. За изразяване на взаимовръзките обаче обичам да използвам и цветове.

Fashion Inside: Кое е нещото, което мечтаете да снимате? Ами това, което никога не бихте?

Енджи: Това, което бих искала: хора и истории. Красиви и истински. Ежедневни и необичайни едновременно. А което не бих : вулгарни, изкуствени и шокиращи неща. Трагедии и жестокости.Fashion Inside: Какво прави Енджи, когато не е посветена и отдадена на работния процес. Всъщност почиват ли истински творците?

Енджи: Според мен винаги и никога. Творим.

Няма работно време, уикенд, пенсионна граница. Бих искала да творя и на 95 години. Ако става въпрос за разтоварване, почивка ми носят танците, готвенето, приятелските и семейни събирания. Вкусните храни, книгите, филмите, лекциите и възвисяващите разговори. Това, което срещнах преди години и днес вече е ежедневие за мен и истински ме разтоварва, е тангото. Светът на танците стана част от начина ми на живот, както и всичко, което е свързано с това: физическите, духовни, философски и обществени ценности.

Fashion Inside: И за финал – Ако е истина, че снимките са „моментни спомени и послания за бъдещето”, то какво е посланието, което вие искате да оставите в наследство на бъдещето…

Енджи: Да открием себе си. Собственото си мирно, пълно с любов, самоуверено „Аз“. Независимо от семейни корени, минало, религия, държава, култура, общество. Да се осмелим да бъдем част от света, да можем да се присъединим и да действаме. Да сме готови във всеки един момент, да търсим задачите си. Да обичаме.Ако и вие искате да видите  обикновените и необикновени моменти, запечатени от обектива на Енджи Палмаи, то нейната изложба „The Journey Matters“ ще бъде открита на 22 януари в 18.30 ч., в чест на Деня на унгарската култура, и ще остане в Унгарския културен институт между 22.01 и 22.02. 2020 г.

Самата авторка пък ще очаква за беседа и миниуъркшоп всички, които искат да научат повече за визуалните езици, културните връзки и концепциите за визуални сюжет, на 20 януари 2020 от 19,00 ч., в галерия Фотосинтезис. Подарете си това пътешествие…

Интервю: Ани Георгиева / Превод: Юлия Крумова 

Снимки: The Journey Matters – Angie Palmai

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Топ с пайети от ISABEL MARANT

Топ с пайети от ISABEL MARANT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от GUCCI

Пуловер от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Клин от SAINT LAURENT

Клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Розовото е състояние на духа.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ