„+7 HOURS” – фотографска разходка от Япония до България

x

Животът на концептуалния моден проект „+7 HOURS“ на дизайнерската платформа ИВАН АСЕН 22 продължава в София, след представянето му в Пловдив като едно от ключовите събития в официалната програма на Европейската столица на културата 2019. Този път във фокус ще бъдат модните фотографии на Бенджамин Хънг (Япония) и Златимир Араклиев (България), заснети специално за „+7 HOURS“ с лицето на проекта, актрисата Ирмена Чичикова.

Снимани по време на вълнуващото проучвателно пътуване в Токио през януари 2019, кадрите на Бенджамин Хънг ни отвеждат от тайнството на шинтоистки храм през урбанистичния изглед към нощно Токио, блестящо зад огромните прозорци на стая за караоке, до тесните улички, изпълнени с красиви фенери, цветя и куп заведения в енигматичния токийски квартал Шинджуку. Навсякъде виждаме двойнствения образ на Ирмена, описваща сама себе си като „българско тяло с японска душа”: облечена в традиционна българска носия и в автентично японско кимоно.

Бенджамин Хънг завършва специалността New Media Arts в Австралия, с фокус върху дигиталния дизайн и фотографията. В момента, той работи в Токио като фотограф на свободна практика и моден фотограф. Работил е с редица марки и компании като teamLab, Andreas Ingeman, Fancy Him и iSkin New York.Модните фотографии на Златимир Араклиев, отново с главно действащо лице Ирмена, представят авторските концептуални модели, създадени за проекта от българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветалина Атанасова, Яна Дворецка и японските студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo: Yucheng Zhouр Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe. Необичайната перспектива, избрана от фотографа, подсилва монументалността на обекта-дреха, изважда го от уталитарния му характер и го доближава до скулптурността на неподвластен на краткотрайни течения артистичен обект със собствен смисъл и послание.Златимир Араклиев е съвременен български фотограф с фокус върху изследването на визуалната манифестация. Спокойствието в огромното празно пространство на настоящето го засмуква, а той го изпълва с ефир, форми и цветове. Ежедневно изследване на отпечатъка на навиците и културата, смесени с езически форми от миналото привличат вниманието му в настоящето, материализирани в ярки изображения, които можем да открием в инстаграм профила му. Намираме негови проекти във Vision China, ELLE – Норвегия, Италия, България, Австралия, Vogue.it , EVA, Harpers Bazaar, Kunst Magazine, изложба на Magnum Photos в партньорство  с парижкото метро и корица за албум за Tricky.Истински себе си чрез корените си, познанието за рода си и опознаването на чужди времена, история и автентичност. Чрез тъканите, символите, традиционните носии, така нужни в съвременния ни свят, за да бъдем по-близо до онези, от които произлизаме.”. Актрисата Ирмена Чичикова е вдъхновител на проекта. „Нищо не е вечно. Нищо не приключва. Нищо не е перфектно”. Японската философия wabisabi, дългите години четене на японска литература и поезия и впечатления на подсъзнателно ниво довеждат Ирмена до неизменното желание да се впусне в проект, вдъхновен от Япония. Да се усетиш принадлежащ на една култура, която възхвалява мъдростта в естествената простота на живота, за която красотата е в несъвършенството, в дефекта, в патината, която времето наслагва върху обектите и тялото на човека. Чувствайки дълбоката връзка с философията на преходността, на непостоянството, на цикличността, Ирмена вярва във възможността за преплитане на двете култури – през тъканите, през материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, която може да изведе идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота ни.„+ 7 HOURS“:

„+ 7 HOURS“ е проект на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, София, България, целящ преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн. Крайният резултат ще бъде изложба – пространствена модна инсталация с рaзрaботени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн концептуални облекла-обекти и моден филм, съвместна работа на български и японски артисти, с участието на актрисата Ирмена Чичикова. Вдъхновения са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: концептуална дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта.

Повече информация може да намерите тук.

Фотографиите може да разгледате до 28.02.2020 в галерия „DOZA“, София, ул. Цар Самуил 52.
Текст и снимки: Иван Асен, 22

 

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ