„Котките“ и дългият път от сцената до големия екран

x

Котките! Едва ли има човек, който никога да не е чувал за емблематичния мюзикъл, поставян 21 години и имащ рекордните 9,000 изпълнения на живо. Първата премиера на „Котките” е през 1981 година в Лондон и оттогава до наши дни мюзикълът, превърнал се в световен феномен, е представен на повече от деветнадесет езика, пред около 81 милиона души в повече от 50 страни по целия свят. Главозамайващи цифри, нали? Също като и самата продукция! Спокойно може да наречем „Котките” един от най-успешните мюзикъли на всички времена и да въздъхнем с мечта да го гледаме на Бродуей някой ден! Преди това обаче ще имаме шанса да гледаме филмовата адаптация на „Котките” още в края на този месец. Признаваме: вече определено беше време „Котките” да завладеят света на киното, със спираща дъха екранизация, каквато вярваме, че се е получила! А докато чакаме ви предлагаме предпремиерно да се запознаем и с предисторията и дългия път, който „Котките” изминават от сцената до големия екран…Всичко започва през 2012-та. Не знаем дали е било пролет или есен, но знаем, че именно в тази година Дебра Хейуърд и Том Хупър започват да обсъждат идеята за филмова адаптация на емблематичния мюзикъл. Възможността силно заинтригува Хупър, който по-това време работа по адаптацията на друг мюзикъл – „Клетниците” (Les Misérables). И какво мислите, че се случва, след като се появи една мечта? Ами… започват стъпки към постигането й. Пътят отнема цели 7 години, но сме повече от убедени, че всеки ден си е заслужавал чакането!

А колкото до Том Хупър – неговата любов към „Котките” датира далеч преди 2012. Той е бил на около 10 години, когато за първи път се „среща” с мюзикъла и вижда „Котките” на сцена. Хупър е толкова запленен, че моли родителите му да купят касета с песните от мюзикъла, която слуша непрекъснато. Ако някой в онзи момент бе обяснил на малкото момче, че един ден именно то ще адаптира любимия мюзикъл, никой нямаше да му повярва. Споменът за изключителното преживяване, наречено „Котките” обаче, е толкова жив, че и досега Том разказва: „Усетих, че котките ме посвещават в едни таен свят. Имах чувството, че ми се предоставя огромна привилегия, да мога да видя света от различен поглед!”. И наистина – привилегия е, но и предизвикателство да адаптираш това, което почти всеки познава!Като казахме „всеки познава”, то вярваме, че повечето хора под една или друга форма са имали своята „среща” с оригиналния сценичен мюзикъл от 80-те години и историята, разказана в него. Много вероятно е да знаете някои от песните или пък в съзнанието ви вече да са изплували актьорите, в котешки костюми и силно преувеличен котешки грим. На сцена обаче сякаш  всичко е по-лесно! Изживяването става съвсем  различно, когато трябва да се екранизира, всичко е ново, по-смело, по-отговорно, или както го описва екипът, стоящ зад екранизацията на „Котките” „изключително изживяване”.

Всъщност екипът, работил върху филмовата адаптация на „Котките” е същият, който е направил и разкошната версия на „Клетниците” през 2013. Просто групата се е събрала отново, в очакване да сътворява чудеса, а крайната цел е била повече от ясна – да се пренесе публиката в един вълшебен нов свят. Да отвеждаш зрителите някъде е нещо характерно основно за филмите със супергерои, но мюзикалите крият един много по-силен коз от суперсили и това са невероятните сценографии. Естествено, както показват трейлърите – целта е изпълнена, и то с помощта на не кого да е, ами на самия Андрю Лойд Уебър.Интересен факт е, че въпреки напредналите технологии, Хупър държал нещата да се случват така, както в „Клетниците” или иначе казано „всичко да бъде истинско”. Заради това, вместо преобладаващи сцени пред зелени тапети, всички декори и реквизити са мащабирани, приблизително два и половина пъти, спрямо реалните си размери. Защо? Ами, за да изглеждат така, сякаш са видени през очите на… котка! Или пък повече котки.Може би най-голямата гордост за екипа, стоящ зад филмовата адаптация, е че са направени изключително малко промени и преработки по оригиналния сценарии, благодарение на което ние – зрителите ще можем да гледаме филма със същото усещане, с което бихме гледали и мюзикъла на Бродуей. Том Хупър за пореден път майсторски е извадил на повърхността най-ярките моменти от класическата история, разказал я е изкусно, чрез емоциите в нея, гарнирайки всичко това с неделимите музикални елементи и много, много, много танци!Какво да очакваме от „Котките” ли? Познатата разтърсваща история, разказана с култовата музика на Лойд Уебър и с помощта на спиращи дъха изпълнения от най-добрите танцьори в света. Филм, който да преоткрие любимия на няколко поколения мюзикъл и да го съхрани за наследниците ни. Очакваме приказност и магия, присъщи на грандиозен спектакъл… И вярваме, че ще ги получим от 27 декември в киносалоните из страната!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Форум Филм България

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Пролетно, с панделки.

Ако сте пропуснали
Най-четени