Лакроа възкреси своите спомени за Елза Скиапарели

x


Седмицата на висшата мода започна с ревюта-спектакли, които отпразнуваха триумфа на текстила прегърнал женското тяло. Едно от представянията послужи и като средство за възкресяване на известната италианска дизайнерка Елза Скиапарели – това на марката Christian Lacroix. Скиапарели е символ парижката мода от 30-те години на миналия век. Колекцията, която бе вдъхновена от нейната личност е съставена от 18 модела, които бяха представени в музея за декоративни изкуства в Париж. Самият Лакроа признава пред журналисти, че без Елза той никога нямаше да бъде дизайнер. Целта му е била да превърне настоящата колекция в истински спектакъл. Известен е фактът, че Лакроа напусна света на модата преди четири години и понастоящем създава костюми за театъра и операта. Спектакълът на дизайнера се състои от декори, дрехи и от огромното признание към неговата известна муза.


 


Първоначално посетителят попада в бамбукова клетка, заета от разцъфнало черешово дърво. Това е същата клетка като тази в бутика на Скиапарели на площад Vendome 21. След това той попада в манеж с огледала на фона на празнична музика. Множество дървени манекени, поставени върху манежа, носят островърхи шапки, припомняйки за нейната вселена. Дизайнерката е навсякъде, макар че символите, с които днес е известна, присъстват дискретно.


 


Най-силно впечатление в колекцията правят бродериите – зелен тюрбан, рокля на черни райета, сатенена рокля в бледо розово, за която били необходими 40 метра плат и над 300 часа работа. За Кристиан Лакроа колекцията е "смесица от лукавство и меланхолия". Запитан какво го свързва с Елза Скиапарели, той отговаря: "Вкусът към черното, цвета, бродерията". Възкресяването на модна къща Скиапарели беше обявено преди една година. Скоро трябва да бъде назначен артистичен директор, а през януари ще бъде представена колекция. Освен това всяка година един артист като Лакроа ще отдава почит на дизайнерката. Колекцията на Кристиан Лакроа няма да бъде продавана.

текст: Стефи Стоева

снимки: БГНЕС

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

И нека бъде бяло от глава да пети.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ