Лакроа възкреси своите спомени за Елза Скиапарели

x


Седмицата на висшата мода започна с ревюта-спектакли, които отпразнуваха триумфа на текстила прегърнал женското тяло. Едно от представянията послужи и като средство за възкресяване на известната италианска дизайнерка Елза Скиапарели – това на марката Christian Lacroix. Скиапарели е символ парижката мода от 30-те години на миналия век. Колекцията, която бе вдъхновена от нейната личност е съставена от 18 модела, които бяха представени в музея за декоративни изкуства в Париж. Самият Лакроа признава пред журналисти, че без Елза той никога нямаше да бъде дизайнер. Целта му е била да превърне настоящата колекция в истински спектакъл. Известен е фактът, че Лакроа напусна света на модата преди четири години и понастоящем създава костюми за театъра и операта. Спектакълът на дизайнера се състои от декори, дрехи и от огромното признание към неговата известна муза.


 


Първоначално посетителят попада в бамбукова клетка, заета от разцъфнало черешово дърво. Това е същата клетка като тази в бутика на Скиапарели на площад Vendome 21. След това той попада в манеж с огледала на фона на празнична музика. Множество дървени манекени, поставени върху манежа, носят островърхи шапки, припомняйки за нейната вселена. Дизайнерката е навсякъде, макар че символите, с които днес е известна, присъстват дискретно.


 


Най-силно впечатление в колекцията правят бродериите – зелен тюрбан, рокля на черни райета, сатенена рокля в бледо розово, за която били необходими 40 метра плат и над 300 часа работа. За Кристиан Лакроа колекцията е "смесица от лукавство и меланхолия". Запитан какво го свързва с Елза Скиапарели, той отговаря: "Вкусът към черното, цвета, бродерията". Възкресяването на модна къща Скиапарели беше обявено преди една година. Скоро трябва да бъде назначен артистичен директор, а през януари ще бъде представена колекция. Освен това всяка година един артист като Лакроа ще отдава почит на дизайнерката. Колекцията на Кристиан Лакроа няма да бъде продавана.

текст: Стефи Стоева

снимки: БГНЕС

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дали ще сте на фестивала във Венеция или не, заявете своето стилно присъствие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ