Любопитни факти за Деня на влюбените

x

 

 

 


 

Дългоочакваният ден на влюбените най-сетне настъпи. Гмурваме се в червено-розовата еуфория и ви представяме най-любопитните факти, свързани с празника. Обещаваме, че някои от тях наистина ще ви изненадат.

Започваме с това, че в Католическата църква има около 10 религиозни фигури, носещи името Свети Валентин. Този, когото ние познаваме, живял в Рим през 269 година. Той бил християнски свещеник, който опитал да покръсти тогавашния император Клавдий II, както и да го убеди да позволи на войниците си да сключват бракове. За дързостта си бил наказан със смърт, а 200 години по-късно папа Геласий обявява 14 февруари за Ден на светеца. Любопитен факт е, че Валентин е покровител на много неща от живота, включително на припадъците, епилепсията и чумата.

 


 

 

 

 


 

Счита се, че първата валентинка е дело на Орлеанския херцог Чарлз, който, докато е в затвора, започва да пише любовни послания на жена си. Това се случва през XV век.

В италианския град Верона, където се развива действието на Шекспировата драма „Ромео и Жулиета”, всяка година се получават над 1000 писма по повод Деня на влюбените.

Друг любопитен факт, свързан с валентинките, е, че над 3% от притежателите на домашен любимец дават подарък за празника на своето животно.

САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са единствените страни, обявили датата за национален празник. В Торино има традиция, според която годежите се правят на 14 февруари. Французите организират церемония за незадомените. Те трябва да се нарисуват или да се снимат и да закачат резултата на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце. В Словакия пък на днешния ден заливат младите момичета с парфюм или вода – за да са благоуханни като рози и свежи като пролетен цвят.

В Пакистан обаче наричат празника „срамен ден”, а в Саудитска Арабия на 14 февруари държавната Комисия за Подхранване на Ценностите и Борба с Пороците е най-ангажирана. Извършват се масови проверки в магазини и хотели, където се събират доказателства, с помощта на които по-късно да бъдат осъдени мюсюлмански двойки, празнуващи Деня на влюбените.

Според китайския лунен календар „Свети Валентин” се пада на седмия ден от седмия месец. Там той се подвизава под много имена – Qi Xi, Рожденият ден на седемте сестри и Нощта на уменията.

 


 

 


 

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

“Свети Валентин” и мъжката гледна точка

Любовта, която минава през стомаха

Няколко кристала любов

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:MonicaTurlui/Pexels Щастието идва по-лесно, когато се чувствате добре такива, каквито сте, без да имате нужда от още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ