Спектакъл посветен на Стефан Данаилов събира певци и артисти

x

„Спомените са нещо индивидуално – осъзнах го ясно, докато помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „Романът на моя живот“. Това, което той разказа за детството и любовта, за въодушевлението от успеха и за тъгата по изгубените приятелства, за болката от предателствата и за благодарността от срещите, е много по-различно от онова, което другите разказват за него – и сега, когато вече го няма. Всеки е свободен да споделя спомени, дори ако с тях ще нарани някого. От смъртта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да говоря за него без емоции, но понякога не успявам. Човек е създаден, за да се вълнува, така ми казваше той. Оказа се прав. Срещнах го отблизо към края на дните му. Време, в което човек трябва да намери нов смисъл, за да продължи. Да разбере какво все още може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой друг да го хване за ръка и да му посочи пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си. Какво е да разполагаш с доказателствата за един чужд живот?

Бреме?

Отговорност?

Дълг?

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на младини е привилегия за избрани, старостта е самота за всички. Старостта, както казва Ингмар Бергман, е като изкачване на планина. „И колкото по-високо се изкачвате, толкова по-трудно става да вървите, но с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива гледка“.

Спомените на всеки човек са лични. Стефан Данаилов умееше да дава смисъл на другите. Често повтаряше, че животът е като игра на карти: дори и да не държиш козове, важното е да изиграеш правилно твоите.

Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам. Прослушвайки записите от нашите разговори, открих три думи, които Ламбо повтаряше често – любов, живот, игра.

„Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра.

„Игра на живот“ се вглежда в детайлите от едно човешко пътуване във времето. Автобиографичен повей, който минава през несигурното присъствие на собственика на истории, разказани от другите. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване.

Георги ТошевНа 9.12. (петък) 2022 г. от 19:00 ч., в Народен театър „Иван Вазов“ ще се състои спектакълът „Години любов“, който е кулуминацията на честванията на 80 години от рождението на Стефан Данаилов. Известни артисти и певци вече са потвърдили участието си в него. Сценарият и участниците в празничният спектакъл се пазят все още в тайна от режисьора Росица  Обрешкова, племенница на Стефан Данаилов. Заедно със сценографа Елена Иванова и сценариста Георги Тошев те подготвят специална  програма, с която ще си спомним за любимият актьор. Студенти и приятели на Мастера ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, откъси от записи с гласа на легендарния актьор, предоставени от „Златен фонд“ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидент Илияна Йотова поредната „Стипендия на Ламбо“ със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е самият Стефан Данаилов.

От 5 декември поради големият интерес на касите на театъра и в мрежата на Изипей се пускат допълнителни бройки билети за събитието на втори балкон. Билетите са със символичната цена от 15 лв. с благотворителна кауза. Още приживе като министър на културата Стефан Данаилов имаше мисия да подпомага Дома на ветераните на културата и изкуствата в София. Неговата воля ще бъде спазена и за този спектакъл, като всички средства от  продадените билети ще бъдат дарени на дома в квартал Захарна фабрика, казаха организаторите.На 9 декември от 12:00 ч. ще бъде открита и фотоизложбата „Стефан Данаилов: личен архив. Непоказвани фотографии от личния му албум“ в Градската градина пред Народен театър „Иван Вазов“. В откриването ще участват Мирослав Боршош, заместник- кмет на Столична община, Георги Тошев- куратор на изложбата и режисьора Росица Обрешкова.


Текст и снимки: ПР

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Есенни мотиви.

Ако сте пропуснали
Най-четени