„ТексТейлърЕкспо 2018“ – в помощ на текстилната индустрия

x

„ТексТейлърЕкспо 2018“ има амбицията да възроди изложенията за текстилната и шивашката индустрия, а неговото първо издание ще представи модерното производство и професионалното обучение в тези браншове.

Професионалните гимназии, подготвящи специалисти за шивашката индустрия, ще се представят и със свои щандове. Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.

Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на Националния статистически институт. Те показват, че негативната тенденция се усилва.

„Тя обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика например заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в „ТексТейлърЕкспо“.За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също и на модния подиум с проекти на техни възпитаници. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и организаторите на „ТексТейлърЕкспо 2018“ – Международен панаир Пловдив и фирма „Спекс“.

Това е много добра възможност да покажем на индустрията нашите постижения, иновативността и креативността на младите хора, а тях да ориентираме правилно в пазара на труда, заяви Росица Иванова, председател на НАУМ. Според организаторите така ще се изгради силна връзка между бизнеса и образованието, която е едно от най-ефективните решения за кризата с работна ръка в бранша. Изложението е интересна и полезна инициатива, защото представя не само производството, а и професионалното обучение, добави Росица Иванова.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. „ТексТейлърЕкспо“ има амбицията да стане иновационен и производствен хъб за Балканите, като демонстрира технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия. В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение ще предложи интересни акценти за производители, търговци и потребители.

За контакти: Валя Данкова 0885049557, office@textailorexpo.com

Текст и снимка: Текс Тейлър Експо 2018

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ