„Това не е портрет на човек, а портрет на изкривен от нашите желания образ.” Скулпторът на Кейт Мос със самостоятелна изложба в столицата

x

 

 

 


 

Марк Куин е творец, чието изкуство винаги се превръща в сензация. Британският артист добива световна популярност със скулптурния си автопортрет от 1991 година, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. Не му отнема дълго време да попадне в полезрението на колекционерите, а днес вече е част от 50-те най-продавани художници на нашето време.

Произведения на лондонския провокатор бяха показани за пръв път в Галерията за модерно изкуство през 2010 година в съвместна изложба с най-емблематичните съвременни автори, като Деймиън Хърст, Питър Блейк и Аниш Капур. Сега обаче изкуството му е обединено в самостоятелна експозиция.

 


 

 

 

 


 

Изложбата, озаглавена Internal Labyrinth, представя творби от най-известните му серии, като Siren, посветена на Кейт Мос, Labyrinth, Iris Paintings, както и част от Moments of Sunshine.

 


 

 

 

 


 

Още щом прекрачите прага на Галерията, вниманието ви ще бъде привлечено от двете изключително детайлни сериграфии Kate Moss on Gold и Kate Moss on Silver, които са авторски интерпретации на скулптурата на Кейт Мос от 1996 година. Те са израз на нейната красота, като в същото време я представят в сложна йогийска поза, отражение на изопачаването в глобалния медиен свят. Както казва самият творец: „Това не е портрет на човек, а портрет на изкривеният от нашите желания образ”.

 


 

 

 

 


 

Серията Labyrinth от 2011 година е своеобразна абстрактна карта на човешката същност, която провокира множество въпроси относно модерния човешки живот и неговата идентичност.

 


 

 

 

 


 

Iris Paintings е представена с творбата Blue Planet, която представлява ириса на истински човек, заснет от самия автор с помощта на специални обективи. Картината сякаш олицетворява изтичането на яркия вътрешен свят на тялото и сливането му с монохромния цвят на кожата.

Moments of Sunshine е създадена през 2008 година и е цветен офорт, водещ началото си от инсталацията Garden. Тя изобразява истинска цветна градина, която е въплъщение на идеята за невъзможното вечно съществуване. В инсталацията са включени над 1000 растителни вида от цял свят, залети с 25 тона течен силиции, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, които ги превръщат в потенциално вечни. В своята застиналост те пресъздават очарованието на вечната пролет.

„Когато цветята замръзнат, се превръщат в чист образ на перфектно цвете… трансформация между чист образ и чиста материя”.

 


 

 

 

 


 

Паралелно с откриването му в София, към настоящия момент голяма самостоятелна изложба на Марк Куин е експонирана в локацията на най-престижната лондонска галерия „White Cube” в Хонконг. Творбите му в нашата столица пък имате възможност да видите от днес, 6 декември, до 20 януари 2014 година.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Галерия за модерно изкуство

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT

Черни кожени сандали от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен клъч от SAINT LAURENT

Кожен клъч от SAINT LAURENT Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN

Тениска от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Рокля, люляци, романтика…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ