Виенският бал в Щатсопера ще се проведе на 7 февруари

x

Виенският бал е синоним на  аристократизъм и лукс. Всяка година във Виена се събира елитът на света, като избрани получават специална покана за събитието. Гостите обикновено са много над 5000 души. Този бал, както всички други във Виена, е отворен за широката публика, срещу билет, разбира се. Входът струва над 200 евро, а цените на ложите варират между 8500 и 17 000 евро. 

 


 


 

Етикет

В 19.30 балът официално се открива със специална церемония, но обикновено най-важните гости пристигат по-късно. Думите на Церемониал-майстора „Всички, валс!” дават началото на валсовата музика и танците, които продължават до 4 сутринта. По традиция Виенският бал се открива официално с танца на дебютантите. На масите се сервира задължително черен хайвер и шампанско. Питиетата, разбира се, са най-добрите в света. Дори да не ви се танцува, етикетът задължава да танцувате валс. След края на бала на вратата изпращат със специални подаръци. Професор Томас Елмайер, известен експерт по етикета на светските събития, изработва програмата, която се раздава на всички участници поне месец преди бала. 

Сезонът на баловете

Виенският бал обаче не е само един – през целия декември, януари и февруари в австрийската столица има порецица от събития с различни домакини, като част от виенския карнавал "Фашинг". Балният сезон във Виена започва традиционно всяка година на 11.11. в 11.11 ч. на площад "Грабен" в центъра на града. В този ден площадът се превръща в истинска бална зала, където своите умения представят многобройни виенски училища по танци, а минаващите хора са поканени да се включат в танцовата забава. Най-важното събитие в сезона на валса  е традиционният оперен бал, наречен така по мястото на провеждането му – Виенската държавна опера,  който се организира непосредствено преди началото на Великите пости. Днес именно Виенският оперен бал е представителен празник на Австрия. Освен основният бал в Щатсопера, по-известни са също Балът на цветята и Балът на виенските филхармоници.

 


 

 


 

Цифри

Според социологическите проучвания баловете във Виена имат сериозно значение за австрийската икономика. За 2011 например около 250 000 виенчани са планирали да отидат на бал, а всеки четвърти е смятал да посети повече от един. Само за куверти, меню и напитки гостите планирали да изхарчат 38 милиона евро, а за нови бални рокли и костюми, обувки и бижута се правят разходи от около 22 милиона евро.

История 

Традицията на баловете е от Средновековието, когато по повод гостувания на високопоставени короновани особи се организирали подобни събития. По времето на популярния сред народа император Йозеф ІІ на развлеченията започват да се допускат и граждани. Виенският валс определя характера на баловете вече векове. От Средновековието до наши дни танците в три четвърти такт са предпочитани в цяла Австрия и Бавария. Точно от тях през 18 век произлиза валсът. Името му е производно от старата дума “валцен”, която означава “въртя се”. През 19 век се формира голямата виенска музикална традиция с творбите на  Йозеф Ланер, Йохан Щраус – баща и син. Връхна точка в историята на виенските балове е Виенският конгрес 1814/15 г., когато след края на Наполеоновите войни Европа се реформира под австрийско ръководство. От 1877 баловете се провеждат в Кралската опера. След падането на империята през 1918 г. младата република бързо си спомня за имперските празненства в операта. Още на 21 януари 1921 г. се провежда първият Оперен бал с маски в Република Австрия, а през януари 1935 г. се състои първият така наречен “Виенски оперен бал”. След Втората световна война през ноември 1955 г. тържествено се чества откриването на възстановената от разрушенията опера. 

(следва продължение)

текст: Антоанета Баева

снимки: Рress

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес сме слънчевото петно в градската среда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ