На 9 февруари София се превръща във Виена

x

 

 


 

 

Практиката  на официалните приеми и вечери е пренесена в България от княз Александър фон Батенберг. Първият виенски бал в София се организира на 8 януари 1880 г. за новия софийски елит в княжеския дворец. Част от гостите са състоятелни граждани, поканени са също земеделци и занаятчии без особено образование и маниери. Традицията на баловете в София се възражда през 1996 г. Прoвеждането на Виенския бал в София се организира като благотворителна проява от сдружение Виенски клуб с помощта на Австрийското посолство. Първият Виенски бал е  в залите на Военния клуб на 17.02.1996 г. Организацията и провеждането на такова събитие обаче се оказва не лека работа и затова през следващите години не последва втори бал.

С идването на новия екип на посолството през 2000 г. начинанието се възражда. С усилията на Австрийското посолство, Виенския клуб и подкрепата на община Виена следващият Виенски бал се организира отново във Военния клуб на 17.02.2001 г. Тъй като е решено баловете, които се провеждат в София, да бъдат благотворителни, събраните 12 000 лева са дарени на домовете за сираци в гр. Враца и с. Роман, Врачанско.

Следващата година балът се превръща в Благотворителна виенска вечер в зала “София” на "Кемпински хотел Зографски". За да присъстват на нея от Виена пристига специална делегация начело с кмета Михаел Хойпл. Менюто е съставено и приготвено от австрийски готвач и сладкар, а украсата е осъществена от виенски градинар. Този път, благодарение на Община Виена, се събира сума в размер на 14 200 евро, с която се подпомага създаването на Детски център за чернодробни трансплантации в София.

Най-сетне на 22 март 2003 г. се провежда вече традиционният Виенски бал в София, отново в "Кемпински". Може да се твърди, че софийските балове се правят в стила на Виена, като се следват препоръките в специалния  наръчник. Както навсякъде, така и в София Виенският бал посреща гостите си с чаша вино и подаръци за дамите, а после идва ред на тържественото откриване от дебютанти, танцуващи “Полонеза на ветрилото” от Цирер. Не липсват, разбира се, типичните виенски валсове и класическа танцова музика от австрийски композитори. Естествено танците, продължаващи до зори, не са само класически и затова е ангажиран втори оркестър за модерна танцова музика, за да се даде възможност да се забавляват и тези, които не се чувстват  уверени в танцуването на  валс.

Друг задължителен компонент на Виенския бал е среднощната програма. Гостите имат възможност малко да отдъхнат от танците, наслаждавайки се на изпълнения от прочути австрийски оперети, поднесени от солисти и балетисти на Музикалния театър и Националната опера.

Тази година тринадесетият благотворителен Виенски бал в София ще се проведе на 9 февруари в залите на хотел "Шератон" под патронажа на кмета на София, г-жа Йoрданка Фандъкова и посланика на Република Австрия в България, Н. Пр. Герхард Райвегер. Сумата, събрана от кувертите на цена 150 и 200 лв. ще бъде за хора в будна кома и Социален и младежки дом на фондация Конкордия в София 

източник: wienerclub-bg.org

снимки: Press

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Рокля от ZIMMERMANN

Рокля от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Палто от GIULIVA HERITAGE

Палто от GIULIVA HERITAGE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки от AQUAZZURA

Обувки от AQUAZZURA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от JIMMY CHOO

Чанта от JIMMY CHOO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Неделя с френски привкус.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ