За малките неща и бижутата. Extasy!

x


 

Шестима български бижутерни дизайнери обединяват сили в общ проект, за да докажат, че малките неща са от най-голямо значение. Николай Сардъмов, проф. Димитър Делчев, Цветелина Алексиева, Ангелина Цветкова, Нева Балникова и Атанас Константинов ще представят своите произведения в първата изложба на дизайнерски бижута в Галерията за модерно изкуство в столицата. 

„Малките неща, които предизвикват голяма емоция!” е мотото, под което ще протече инициативата. От 1 до 10 ноември шестимата автори ще повдигнат завесите зад собствените си творчески светове, изпълнени с безгранична фантазия. 

 


Николай Сардъмов

 

 


 

Най-новата колекция на Николай Сардъмов „Точки на пресичане” съдържа брошки, медальони, пръстени и обеци. Всяко бижу представлява триизмерна композиция, в която се преплитат окръжности в шест различни размера. Авторът обича да експериментира и често съчетава материали, които на пръв поглед изглеждат невъзможни за комбиниране. В колекциите му присъстват бижута, направени от гума и сребро (или злато); пластмаса със сребро; захар, дърво и сребро.

 


Атанас Константинов

 


 

Атанас Константинов работи със сребро, често с цветна гума или злато. Творбите му са архитектонично построени обекти, предназначени за носене върху тяло. Те са минималистични структури, които впечатляват със своята мащабност и визуална чистота.

Проф. Димитър Делчев прави бижута от 14-годишна възраст и може да създаде аксесоар от всичко, дори топки за тенис или пластмасов накрайник от пералня. Правил е украшения от шарен боб, люти чушки, ракия, част от булчинска рокля, топчета за пинг-понг. По-късно създава годежни пръстени от гуми, цветни изолиращи материали и пластмаса, дори и украшения от лед. Споделя, че е имал късмета да учи при един от най-добрите в бранша, като Ерньо Рубик, например. Бил е преподавател по дизайн на бижута в Центъра за изкуства и занаяти в Кувейт.

"Тези бижута играят с идеята за ценност на самото понятие бижу и на идеята за инвестиция. Продават креативност и впечатляват с нея. Те са обекти за носене за момента, за сезона, за конкретния случай. Човек не съжалява, когато ги повреди или загуби, защото поне няколко пъти са били истинските", казва авторът.

Цветелина Алексиева твърди, че единствената традиция, която оказва влияние върху творчеството ѝ, е японската. В нея формите са изчистени, възпроизвеждат се природни структури, а бижутата са създадени да се наблюдават дълго време и дори служат за медитация. В работата си авторката залага на традиционните материали като злато и сребро, но е правила и брошки от пластмасови пликчета, например.

 


 

 

Ангелина Цветкова

 


 

Ангелина Цветкова изработва уникална авторска бижутерия от 1994 година. Колекциите ѝ са вдъхновени от музиката, красотата и изяществото, „Ноктюрно в 925”, „Сребърен Бриз”, “The man I love”, “Les femmes”. Работи с метал, стъкло, порцелан, хартия, текстил.

 


 

Нева Балникова

 


 

Нева Балникова изработва бижута от дълго време, а от 10 клас ги продава. Няма материал, който да я притеснява, приема всеки като предизвикателство. В последно време се впечатлява най-силно от карбоновите покрития. Експериментира с шлаух, рециклирани материали, моделин, силикон, естествени земни материали. Бижутата ѝ се отличават с индивидуален почерк, който преминава от идеята до материалите на изпълнението.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Modern Art Gallery

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ