Всичко е въпрос на пропорции или 5-те типа мъжки силуета и подходящите за тях сака

x

Много по-често отправяме модните си препоръки към дамите, затова днес избрахме да си поговорим за и с мъжете. Тази статия е специално за частта от човечеството, от която се очаква да знае как да си върже вратовръзката, без помощ, но и за другата половина, която винаги е готова да се притече на помощ, ако не с перфектен възел, то поне със солидно количество насоки (не винаги правилни и логични, но все пак важни).

Статията ни е насочена към мъжете, но препоръчваме и на дамите да я прочетат, защото вярваме, че ще им бъде полезна за следващата вълна насоки и съвети. И не, няма най-сетне да обясним, че не всичко което е дребен метален елемент се нарича „болтче”, ще си говорим за нещо доста по-лесно за възприемане, като пропорциите и силуетите. Или иначе казано, за мястото където математиката среща модата. Не, математиката далеч не е лесна за възприемане, но не се притеснявайте тя присъства в следващите редове в наистина минималистични количества, за сметка на многото препоръки, свързани с най-разпространите мъжки силуети.Тип силует: Започваме с един от най-разпространените мъжки силуети – правоъгълният. Характерно за него е, че ханшът и раменете са с почти еднаква ширина, талията също е с ширината на ханша, а силуетът като цяло е издължен и тънък. Напомня ли ви на нещо от часовете по математика? Да, точно така на правоъгълник!

Търсен ефект: Правоъгълният силует най-често се нуждае от съвсем малко структуриране. Обикновено е достатъчно леко оптическо разширяване и подчертаване на раменете и скосяване, чрез стесняване около талията. Звучи лесно и наистина е!

Подходящи дрехи: За да изпълните мисията си успешно на помощ ще ви се притекат линиите със своето магическо въздействие.Търсете модели, които не са твърде широки около талията, но същевременно придават обем на раменете. Избирайте блузи, ризи, сака и връхни дрехи, които имат хоризонтални линии, те чудесно ще се справят с отнемането от височината, за сметка на ширината на торса. И в този ред на мисли – избягвайте вертикалните  линии и карето, защото те ще имат точно обратния на търсения от вас краен резултат.Тип силует: Продължаваме с още една четириъгълна фигура, този път трапец. За разлика от правоъгълника, при силуета трапец има значително по-широки и изразени рамене, за сметка на по-тесни талия и ханш, макар че скосяването все още не е твърде рязко, както например при обърнатия триъгълник (но за него след малко).

Търсен ефект: Повечето дрехи стоят добре на този тип силует и дори нещо повече – изглеждат така сякаш са шити по/за точно него. Определено притежателите на подобно тяло нямат никакво право да се оплакват и единственото „правило”, което трябва да следват е да се стремят да подчертават стилно формите си. Казахме стилно, не тясно!

Подходящи дрехи: Всичко е подходящо! Както вече споменахме силуетът трапец позволява да носите почти всичко, стига то да не е твърде широко и провиснало. Нито твърде тясно и впито! Вталените сака и връхни дрехи са чудесен вариант за конкретно този силует, особено ако се носят закопчани. И докато при правоъгълния силует карето и вертикалните линии бяха категорично забранени, то тук са позволени и дори препоръчителни, защото те създават повече движение и обем.Тип силует: Споменахме го, затова бързаме да му отделим и необходимото внимание, моля приветствайте обърнатия триъгълник. Този тип силует се характеризира със значително по-широки рамене, за сметка на талията и ханша. Това може да бъде резултат от усилени тренировки, но може да бъде и просто физика или иначе казано – начинът, по който е изградена структурата на тялото. Водещата разлика между обърнатия триъгълник и вече познатия трапец е в това, че ширината на раменете при обърнатия триъгълник е наистина осезаема, съпоставена с талията.

Търсен ефект: Както може да предположите, при този тип силует главната цел е да се балансира широката горна част, спрямо пропорциите на целия торс. Звучи ли трудно? Не е чак толкова, повярвайте ни!

Подходящи дрехи: За разлика от предходните два типа силуети, при което всичко стоеше „като по поръчка”, при обърнатия триъгълник намирането на подходящи дрехи може да бъде една идея по-трудно, заради широката мускулатура в горната част на торса. Вярваме сте се досетили, че вталените и тесни в раменете ризи и тениски категорично трябва да бъдат забравени, а всякакъв вид подплънки и подобни детайли около и върху раменете завинаги заклеймени. Търсете дрехи, чийто материи са качествени и падат свободно или още по-добре сприятелете се с шивач. Шегата настрана и  съвсем без капка ирония ви съветваме да попитате за препоръки за добър шивач, тъй като той/тя добре знаят как да „спасят положението”,  без значение какво точно е положението.Тип силует: Щом има обърнат триъгълник, съвсем логично е да има и обикновен, нали? Има! Мъжът със силует триъгълник се характеризира с тесни рамене и широка талия. Така, както вероятно вече може да си представите се създава форма, най-често на равнобедрен триъгълник, чиято основа е ханша.

Търсен ефект: Подобно на неговия родственик, триъгълният силует също може доста да ви затрудни при намирането на подходящи дрехи, които едновременно да създават допълнителна структура в раменете, но и да прикриват талията. Мисията е не възможна… напротив – възможна е!

Подходящи дрехи: Помните ли, че при обърнатия триъгълник категорично забранихме подплънките? Е, при нормалния триъгълник те са позволени, защото придават обем на… раменете. Сака, палта, шлифери, че даже и някои якета… всичко, в което може да се подпъхнат подплънки за рамене е чудесен избор! Колкото до кройките – те се препоръчва да бъдат удължени, защото по този начин визуално се вталява торса. Същото може да постигнете и с вертикални линии, които са всеизвестни със своите свойства за оптически илюзии…Тип силует: За финал оставихме силуетът без ръбове или иначе казано овалът. За него е характерно, че най-широката част е центъра на торса, докато раменете и ханшът са тесни. Този силует е срещан най-вече при по-едрите и набити представители на мъжкия пол.

Търсен ефект: Основната разлика между силуета овал и триъгълния силует е в раменете, и по-специално в това, че при триъгълника те са по-полегати, а при овала – значително по-изправени.  Именно това е и целта, която следваме при овалния силует – да изправим, издължавайки и вталявайки и останалите линии.

Подходящи дрехи: Напълно очаквано – всичко тясно е забранено. Вталяването все пак не означава впиване. Най-подходящите цветове, които помагат аз оптическото издължаване на торса са тъмните и монохромните. Кройките се очаква да бъдат леко прибрани, закопчаването – единично, а движенията – максимално свободни. В най-общ план е това… другото са детайли и въпрос на вкус!Това са основните 5 мъжки силуета, като разбира се, припомняме, че ги наричаме основни точно защото те служат за отправна точка. Не всичко отива на всеки! Тайната да откриете това, което най-много ви приляга, без значение дали то е сако, шапка или пък дори слънчеви очила, е да прекарате достатъчно дълго време в пробната на магазина, пред огледалото. Даже в няколко магазина! И да, знаем, последното нещо, което мъжете обичат да правят е да прекарват „много” време в магазин за дрехи, но си струва да направите тази „жертва”… няколко пъти. След като откриете кройките и моделите, които ви отиват, всичко останало е въпрос на десени, цветове и вкус, и е значително по-лесно!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени